Jonge bezoeksters bekijken een informatiebord in Visserijmuseum Zoutkamp

03 | Filmen met je mobiel voor gevorderden

Platform Drentse Musea en Erfgoedpartners organiseren de training professionele video’s maken met de smartphone. Deze workshop is toegankelijk voor mensen die een basisworkshop filmen met de smartphone hebben gevolgd en/of al ervaren zijn met het maken van video’s met de smartphone. Bij deze training zit het boek “Professionele video’s maken met je smartphone” inbegrepen. 

Over de training

Na een korte samenvatting van de basistraining “filmen met de smartphone” gaan we dieper in op het maken van mooie shots met goed geluid. Daarna gaan we onze montage-vaardigheden verbeteren en aan de slag met Stopmotion video.  Aan het eind van de training zijn zowel je film- als montagevaardigheden verbeterd.

Deelnemen

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers van de Drentse en Groningse musea. Externen die aan deze cursus mee willen doen, kunnen zich melden via info@platformdrentsemusea.nl. Voor hen geldt een ander tarief en Drentse en Groningse Musea hebben voorrang bij aanmelding.

01 | Filmen met je mobiel voor beginners

Platform Drentse Musea en Erfgoedpartners organiseren de training professionele video’s maken met de smartphone. Zowel het filmen, monteren en online plaatsen van een video kan allemaal met de telefoon.

Video is een geschikt medium om een boodschap te communiceren naar je doelgroep. Ze kunnen worden geplaatst op de website, het YouTube-kanaal en/of de sociale media van je organisatie. Dankzij smartphones met steeds betere camera’s is het niet altijd nodig om een dure cameraploeg in te huren om een mooie video te maken, maar kunnen organisaties dit ook zelf doen. Het is goedkoper en zet je aan het denken over wat je nu echt wilt communiceren naar je doelgroep.

Tijdens deze trainingsdag leer je hoe je een professionele video kan maken met je eigen smartphone. Aan het eind van de training kun je een eenvoudige video maken, met mooie shots en rechtenvrije muziek.

Over de training

Tijdens deze trainingsdag;

  • Leer je professionele en stabiele beelden maken met goede geluidskwaliteit.
  • Leer je nadenken over de inhoud van de video en het beeldverhaal.
  • Maak je kennis met  apps om beelden te bewerken en monteren.
  • Leer je nadenken over het medium waarop de video wordt verspreid.
  • Krijg je feedback op je materiaal van je medecursisten en geef je zelf ook feedback op hun materiaal.

Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Deelnemers wordt uiteraard verzocht een eigen smartphone mee te nemen bij voorkeur niet ouder dan 3 á 4 jaar!

Deelnemen

Meedoen aan deze cursus? Geef je op  via info@platformdrentsemusea.nl. Medewerkers en vrijwilligers van Drentse en Groningse musea hebben voorrang bij aanmelding.

02 | Erfgoeddocent

Leer betekenisvolle erfgoedonderwijsprojecten ontwerpen voor verschillende leeftijdsgroepen

Erfgoed verweven in je lessen maakt onderwijs spannend en betekenisvol voor je leerlingen. Erfgoedonderwijs prikkelt zintuigelijk leren, doet een beroep op de verbeelding, legt verbindingen tussen verschillende vakgebieden en stimuleert een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Dat geldt voor jong en oud. Erfgoed vinden is niet moeilijk. In ieder dorp, in iedere buurt, wijk of stad zijn voorbeelden voor handen.

Ga je met erfgoed aan de slag dan wil je natuurlijk een les of project maken dat beklijft. Daar gaat deze cursus je bij helpen. Eerst leer je wat het begrip erfgoed inhoudt, welke soorten erfgoed er zijn en waarom er voortdurend discussies plaatsvinden over wat wel erfgoed is en wat niet. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Je maakt kennis met bestaande erfgoedprojecten en je ontdekt verschillende aanpakken van erfgoedonderwijs. De inzichten die je daarmee opdoet verwerk je in een eigen erfgoedproject dat tevens de eindopdracht is.

Leerdoelen

  • Je weet wat het begrip erfgoed inhoudt en je kunt onderscheid maken tussen verschillende soorten erfgoed.
  • Je kent het dynamische en veranderlijke aspect van erfgoed en je weet welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen.
  • Je krijgt een breed overzicht van de organisaties die zich richten op beheer en behoud van erfgoed.
  • Je ontwerpt een rijke erfgoedles/project op basis van bronnen en activerende werkvormen met mogelijkheden voor vakoverstijgend werken.
  • Je leert hoe je financiering kunt vinden voor de ontwikkeling van je project.

De cursus bestaat uit

  • Een persoonlijk intakegesprek
  • Mini-cursus Erfgoed van de Open Universiteit ter voorbereiding op de cursus, bedoeld om een goed inzicht te krijgen in het begrip erfgoed
  • Zeven bijeenkomsten op locatie van 14.45 uur tot 17.15 uur
  • Ontwikkelopdracht (dit is ook de eindopdracht)
  • Persoonlijke begeleiding/feedback op opdrachten

Nodig voor deze cursus

  • Computer + internetverbinding
  • Bereidheid om iedere cursus goed voor te bereiden
  • Bereidheid om een portfolio bij te houden
  • Enthousiasme en een open en nieuwsgierige houding

Deelnemers ontvangen na geslaagde afronding van de cursus een getuigschrift.

Deze cursus wordt aangeboden door Erfgoedpartners en K&C Drenthe.

Informatiesessie ‘Een museale kennismaking’

Informatiesessie ‘Een museale kennismaking voor bestuurders’

Tijdens deze informatiesessie voor nieuwe (vrijwillige) bestuurders en nieuwe directeuren van musea maakt u kennis met vele facetten van het museumbedrijf. Wat is de Museumnorm, het Museumregister, de Code Cultural Governance, Code Diversiteit? We spreken over ethiek, vrijwilligersmanagement en de rol van een museumbestuur. Maar ook het museale werk wordt kort toegelicht: hoe ‘werkt’ een museum eigenlijk?