Ga terug

Start Orgelzomer en 50 jaar SGO

Op 29 juli, een dag na de sterfdag van Arp Schnitger, gaat de Orgelzomer Groningen 2019 officieel van start met een feestelijk Herdenkingsconcert van 50 jaar Stichting Groningen Orgelland (SGO) en 300 jaar Schnitger. Het wordt een middag vol ontmoetingen in een van de mooiste kerken van de stad die ook nog eens het thuis is van een beroemd Schnitgerorgel: de Der Aa-kerk. Want vandaag verzamelen zich hier orgelkenners en orgelliefhebbers, muziek-, cultuur- en erfgoedgeïnteresseerden en natuurlijk de trouwe donateurs (zonder wie de SGO haar goede werk niet zou kunnen doen). Met elkaar kijken we terug naar het moment waarmee het allemaal begon voor de SGO: de Schnitger-herdenking in 1969, die in dezelfde Der Aa-kerk plaatsvond.

We kijken ook terug naar de 50 jaar van orgelpromotie, -onderhoud en -restauraties die hierop volgden en op de prachtige muziek die nu weer mag klinken. Het bewijs daarvan krijgen we ter plekke geleverd als Peter Westerbrink, titulair organist van de Der Aa-kerk, achter de klavieren van het monumentale orgel kruipt. Dan horen we weer die kleurrijke klank van het instrument, zo karakteristiek door de geslaagde combinatie van het Schnitgergeluid met de 19e-eeuwse toevoegingen van Timpe en Van Oeckelen.

Programma
Om 13:30 uur gaat de kerk open voor een ontvangst met koffie en thee. In een ongedwongen sfeer zijn er vanaf 14:00 uur korte toespraken van prominente orgelkenners en provinciale cultuurbestuurders, presentaties over huidige en toekomstige SGO-activiteiten waarbij ook ingegaan wordt op de visie die daaraan ten grondslag ligt. Er zijn hapjes en drankjes, maar alles draait natuurlijk om de muziek: barok – waar de Groninger orgels ooit voor werden gemaakt – maar ook bijzondere, vernieuwende muzikale uitstapjes rond en met het orgel.

Voor wie is dit feestelijke Herdenkingsconcert?
Deze dag is bedoeld voor iedereen die – in professionele zin of anderszins – een betrokkenheid heeft of voelt bij de SGO, of gewoon bij het cultureel erfgoed en de bijzondere orgels die Groningen, Stad en Ommeland, rijk is. De toegang is gratis.

Aanmelden