Ga terug

Groninger Orgelzomer: Het mooiste van 2 werelden

Deze hele Orgelzomer is er een keur aan activiteiten rond de Groninger orgels. Eén daarvan is het project ‘Het mooiste van 2 werelden’. De bedoeling van dit project is mensen op een andere manier in contact te brengen met het orgel, meer mensen te interesseren voor dit muziekinstrument en de kennis over en bekendheid met orgel en (orgel)muziek te stimuleren. De orgelcommissies van Midwolda, Wildervank en Appingedam hebben daarom contact gezocht met verschillende organisaties om samen het mooiste concert samen te stellen.
Het eerste programma, ‘Het schip in’, was op 24 augustus in en rondom de Nicolaïkerk in Appingedam en trok veel belangstellenden.

De volgende programma’s worden nog verwacht.

5 oktober: ‘Dans-en-’t Orgel, Clinic en voorstelling
Grote Kerk Wildervank

De Monument en Concert Commissie van Wildervank heeft een programma samengesteld met Sportvereniging Oxygym. Op de klanken van het mooie Walckerorgel en met begeleiding van drum wordt op 5 oktober een avondvullende dansvoorstelling gegeven door de verschillende groepen van Oxygym (in de leeftijd van 6 tot 60). Jochem Schuurman is organist en zal niet alleen de dansers begeleiden, maar ook een aantal solostukken spelen.
De leden van de sportvereniging en de musici stellen met elkaar het mooiste programma vast dat ze voor hun bezoekers willen uitvoeren. Natuurlijk horen daar ook lichteffecten en mistmachines bij! Dit is een uitgelezen kans om een nieuwe doelgroep te laten genieten van het prachtige erfgoed.

Vanaf 14:00 uur wordt in de kerk door Oxygym een dans-clinic gegeven waarbij de musici zullen begeleiden. De clinic is bedoeld voor kinderen van de basisschool en vindt plaats in het kader van Oktober Kindermaand. Aan de clinic zijn geen kosten verbonden.
Voor het avondprogramma, dat om 19:30 uur begint, wordt een bijdrage van 8 euro gevraagd.

6 oktober: Cash in de kerk; Alex Vissering en Olaf Vos
Alex Vissering en Olaf Vos brengen een liedjesprogramma in het Gronings rond een van hun favoriete artiesten Johnny Cash. Met de Groningse band VanDeStraat en Ludolf Heikens op het Hinsz-orgel van Midwolda.

In boeiende verhalen, songs en melodieën maakt het publiek tijdens deze voorstelling kennis met de wereld van Johnny Cash. Vissering en Vos vertellen en zingen; organist Ludolf Heikens laat horen hoe verrassend mooi de melancholische countrysongs klinken als ze op het monumentale Hinsz-orgel worden gespeeld. Een leuke twist aan het geheel is dat de liedjes in het Gronings worden gezongen, in een vertaling gemaakt door Olaf Vos zelf.

Streekproducten
Naast de overvloed aan bijzondere muziek valt er deze middag nog meer te genieten: in samenwerking met Dorpsbelangen Midwolda presenteren verschillende lokale ondernemers in kraampjes hun eigen streekproducten in de kerk. Van Groningse lekkernijen tot leuke souvenirs.

Voor meer informatie en kaarten: Het mooiste van 2 werelden: Het mooiste van 2 werelden