Ga terug

Start Orgelzomer en 50 jaar SGO

Op 29 juli, een dag na de sterfdag van Arp Schnitger, is de Orgelzomer Groningen 2019 officieel van start gegaan met een feestelijk Herdenkingsconcert en opening Schnitger Meets…

In een volle Der Aa-kerk werd 50 jaar Stichting Groningen Orgelland (SGO) en 300 jaar Schnitger herdacht en gevierd. Er werd niet alleen teruggekeken naar het moment waarmee het allemaal begon voor de SGO: de Schnitger-herdenking in 1969, die in dezelfde Der Aa-kerk plaatsvond. naar het moment waarmee het allemaal begon voor de SGO: de Schnitger-herdenking in 1969, die in dezelfde Der Aa-kerk plaatsvond.

50 jaar van orgelpromotie, -onderhoud en -restauraties hebben hun vruchten afgeworpen. Het bewijs daarvan liet Peter Westerbrink, titulair organist van de Der Aa-kerk, horen met werken van Dieterich Buxtehude, Andrew Carter, Eugéne Gigoit, Matthias Weckman, Jacob Praetorius en Nicolaus Bruhns. De aanwezigen waren getuige van die kleurrijke klank van het instrument, zo karakteristiek door de geslaagde combinatie van het Schnitgergeluid met de 19e-eeuwse toevoegingen van Timpe en Van Oeckelen.

Een opvallend onderdeel van het programma was een optreden van organist Vincent Hensen en danseres Tara Salashor. Zij is verbonden aan Urban House Groningen, een stichting die zich inspant voor de jongeren- en straatcultuur in de stad Groningen, en daarbij altijd op zoek is naar bijzondere trends en vernieuwende kunst- en cultuuruitingen.