Ga terug

Workshop digitalisering

Erfgoedinstellingen willen graag ‘echte’ bezoekers ontvangen. Maar hoe zit het met digitale bezoekers. Zijn die ook ‘echt’? Wat mogen ze online zien van uw erfgoed?

Op vrijdagmiddag 14 februari houdt Erfgoedpartners een workshopmiddag over digitalisering van erfgoed. In deze bijeenkomst wordt de sociale kant van digitalisering belicht door workshops over het toegankelijk maken van een website voor mensen met een beperking. En hoe zetten online teksten de toon voor uw instelling? Er is ook aandacht voor de technische kant. Wat is een API en wat voor moois kan met Linked Open Data worden gemaakt? En hoe kunnen met zorg gemaakte data duurzaam bewaard blijven?

De workshopmiddag is bedoeld voor iedereen die vrijwillig of professioneel met erfgoed werkt: bestuurders, beleids- en plannenmakers (om plannen aan te scherpen en nieuwe plannen uit te broeden), marketingmensen (om digitale producten toegankelijker te maken en de juiste toon te treffen), mensen die digitaliseren of met collectie werken (om meer achtergrondkennis te krijgen). Deelnemers kunnen per workshopronde een keuze maken uit een van de twee workshops. Het maximaal aantal deelnemers per workshop is 22. Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst.

Het programma:

12.30 Inloop
13.00 Opening en welkom
13.10 Key-note ‘Digitaal duurzaam: is dat nou echt nodig?’ door Marcel Ras, Domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE)
14.00 Eerste ronde workshops:

  1. ‘Vijf dingen die je kunt doen met een API’ door Shannon van Muijden, datamanager Collectie bij het Zuiderzeemuseum
  2. ‘Schrijven over erfgoed voor het web’ door Hans Schrijer, tekstschrijver en communicatieadviseur, eigenaar Bureau Zeef

15.15 PAUZE

15.30 Tweede ronde workshops:

  1. ‘De kracht van Linked Open Data Informatie’ door Marian Hellema, ICT-erfgoedspecialist, onder andere werkzaam bij Netwerk Digitaal Erfgoed
  2. ‘Digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking’ door Janita Top, web developer en web accessibility specialist

16.45 Afsluiting en borrel

Voor wie Voor iedereen die vrijwillig of professioneel met erfgoed werkt: bestuurders, beleids- en plannenmakers (om plannen aan te scherpen en nieuwe plannen uit te broeden), marketingmensen (om digitale producten toegankelijker te maken en de juiste toon te treffen), mensen die digitaliseren of met collectie werken (om meer achtergrondkennis te krijgen).
Waar Provinciehuis Groningen, Sint Jansstraat 4, Groningen
Wanneer 14 februari 2020, 12:30 tot 17:45 uur
Kosten € 20,-
Praktische informatie Aanmelden vóór 12 februari 2020. Wie zich als deelnemer heeft aangemeld kan parkeren in de parkeergarage van het Provinciehuis.

 

Aanmelden