Ga terug

Nominatie Erfgoedvrijwilligersprijs van start

In 2020 riep het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Erfgoedvrijwilligersprijs in het leven. Op 1 december 2023 zal de prijs voor de derde keer uitgereikt worden door demissionair staatssecretaris Gunay Uslu. Nomineren kan vanaf 1 september via de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Erfgoedpartners en CGTC roepen al hun leden en aanverwante organisaties met vrijwilligers in hun midden op om vrijwilligersteams te nomineren. Het is een goed moment om erfgoedvrijwilligers weer even in de schijnwerpers te zetten.

Over de prijs

Met de Erfgoedvrijwilligersprijs wil het ministerie vrijwilligersteams die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk hebben ingezet voor het erfgoed van Nederland belonen voor hun inzet. Het winnende team ontvangt een cheque van 10.000 euro. De nummers twee en drie kunnen een cheque van 5.000 euro winnen.

Nomineren

Erfgoedvrijwillgersteams die aan de criteria voldoen kunnen door een vertegenwoordiger van de eigen organisatie worden genomineerd voor de prijs. De nominatieperiode gaat van start op 1 september en sluit op 27 september. Een onafhankelijke jury kiest uiteindelijk drie finalisten uit de inzendingen. Op deze finalisten kan in de periode van 1 tot en met 30 november worden gestemd door het publiek. Het vrijwilligersteam met de meeste stemmen wint de hoofdprijs. De prijsuitreiking vindt vervolgens plaats op 1 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag door staatssecretaris Uslu.

De criteria

Het team

  • telt minimaal vier leden;
  • zet zich in voor een erfgoedorganisatie die deel uitmaakt uit een van de volgende domeinen: Archeologie, Collecties & Musea, Monumenten en Landschap en Leefomgeving, óf is onderdeel van een burgerinitiatief met een relatie tot erfgoed;
  • is hecht en werkt als een geoliede machine;
  • zet zich frequent door het jaar heen in of binnen een aaneengeschakelde periode van minimaal twee maanden;
  • functioneert bewezen goed: er zijn concrete resultaten behaald, bijvoorbeeld: tevreden bezoekers, een succesvolle herbestemming, de totstandkoming van een publicatie of een geliefde rondleiding voor kinderen.