Ga terug

Leerlingen maken kennis met Gronings muzikaal erfgoed

Scholen kunnen klassen aanmelden voor speciaal programma ‘Kleintje Schnitger’.

Om de twee jaar in oktober organiseert Groningen Orgelstad het Schnitgerfestival waarbij de vele bijzondere orgels die onze provincie rijk is in het zonnetje worden gezet. Dit jaar is er aan het festival een scholenprogramma gekoppeld getiteld ‘Kleintje Schnitger’.

Leerlingen groep 3 t/m 6 maken kennis met het grootste instrument ter wereld

Het scholenprogramma biedt leerlingen uit de groepen 3 t/m 6 de kans om op een unieke manier kennis te maken met de grootste instrumenten ter wereld. De orgels in Groningen zijn extra bijzonder omdat ze van zeer goede kwaliteit zijn. Mensen komen vanuit de hele wereld naar Groningen om naar onze orgels te luisteren.

Proefjesircuit in de Lutherse kerk

Kleintje Schnitger bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een (anderhalf uur durend) bezoek aan de Lutherse Kerk in het centrum van de stad, waar een speciaal voor kinderen gemaakte korte animatiefilm wordt vertoond over de Hamburgse meester orgelbouwer Arp Schnitger die in de zeventiende en achttiende eeuw in Groningen veel orgels in opdracht bouwde. Tegenwoordig wordt Schnitger beschouwd als de Stradivarius onder de orgelbouwers.

Vervolgens volgen de kinderen in groepjes een proefjescircuit over lucht en geluid waardoor ze spelenderwijs zelf de werking van het orgel ontdekken. Onderdeel van het circuit is een kijkje aan de achterkant van het grote kerkorgel onder begeleiding van een echte organist. Het bezoek aan de Lutherse kerk vindt plaats in de week van 9 oktober.

Kinderconcert in de Akerk

Het tweede deel is de spannende, muzikale voorstelling ‘Polle de orgeljongen’ op vrijdagochtend 20 oktober in de Akerk, uitgevoerd door verhalenverteller Frank Belt en organist Eeuwe Zijlstra die op het beroemde Schnitger-orgel speelt. Tijdens de voorstelling ervaren de kinderen de vele klankkleuren die een orgel kan voortbrengen. Het is als een heel orkest, samengevoegd in één instrument.

Praktische informatie

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor vervoer en begeleiding. Per 5 à 6 leerlingen vragen we 1 begeleider. De kosten bedragen 4 euro per leerling. Met dit bedrag dekken we de materiaalkosten van het proefjescircuit en kunnen we de leerlingen en de ouders een versnapering aanbieden.

Aanmelden voor Kleintje Schnitger doe je door een mail te sturen naar michelle.corbier@museumaandea.nl met vermelding van de naam van de school en het aantal leerlingen en begeleiders dat meekomt. Meer informatie is te vinden op kultuurcentrale.nl of schnitgerfestival.nl

Kleintje Schnitger is een initiatief van Stichting Groningen Orgelstad, Museum aan de A, Groninger Kerken, Binnenstadskerken, Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Het schoolprogramma is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen.