Ga terug

Breien: archeologische vondst legt ambacht bloot

Wegens succes wordt deze lezing voor de tweede keer georganiseerd. Op uitnodiging van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal en Cultuur geeft textielkunstenares Constance Willems een lezing over het oudste gebreide kousje van Europa.

Enkele jaren geleden werd bij opgravingen in de ‘gracht van Alva’ te Groningen tussen allerlei afval één gebreid babykousje gevonden. Uit onderzoek bleek het circa 450 jaar oud te zijn. Daarmee verdient het kousje het predicaat ‘oudste gebreid kousje van Europa’.

Het gebeurt zelden: bij opgravingen in de stad Groningen ontdekten archeologen een gaaf kindersokje van begin 16e eeuw.  Hiermee werd het meteen het oudste sokje ter wereld. Constance Willems, kostuumhistorica, onderzocht de breitechniek en maakte een replica. Zij komt tot de conclusie dat dit sokje niet alleen oud is, maar ook gemaakt is volgens een patroon dat nog niet bekend was. Speurend in de archieven kwam ze op het spoor van de geschiedenis van een bijna verdwenen ambacht: het breien.

Daarom organiseren Erfgoedpartners en Centrum voor Groninger Taal & Cultuur samen met Constance Willems op 11 november in het Berlagehuis in Usquert een lezing over het onderzoek naar het sokje, maar ook naar de wereld er omheen. Constance zal ingaan op het ambacht breien en op de plaats van deze beroepsgroep binnen de economie door de jaren heen.

Komend jaar willen de organisatoren aandacht genereren voor het ambacht breien door musea te vragen hun gebreide objecten te inventariseren. Daarnaast is het mogelijk dat mensen met historisch breiwerk in huis, een afspraak kunnen maken om dit te laten analyseren. Samen met verhalen van inwoners en historische (lied)teksten en afbeeldingen op schilderijen en prenten willen de initiatiefnemers het ambacht van breien door de eeuwen heen als immaterieel erfgoed een podium geven.

Wat is het verhaal achter het gebreide kousje? Textielkunstenares Constance Willems, die het historische breipatroon van het kousje wist te achterhalen, vertelt daarover in haar lezing en gaat tevens dieper in op het eeuwenoude fenomeen breien.

Breiwerk onder de loep

Heeft u zelf een breiwerk met een historisch verhaal of bent u benieuwd naar de ouderdom of breigeschiedenis ervan? Na afloop van de lezing is er gelegenheid uw ‘brei-schat’ door Constance Willems onder de loep te laten nemen.

Datum                 :     zaterdag 11 november 2023
Tijd                      :     13.30—15.30 uur
Locatie                :     Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert
Toegang              :     gratis

Aanmelden graag uiterlijk 3 november