Ga terug

GRN festival: immaterieel erfgoed in Hoogezand

Het programma van GRN is bekend! Zaterdagmiddag 18 november is Hoogezand dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. Samen met Bibliotheek Hoogezand, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en Erfgoedpartners, Historisch Archief Midden-Groningen en Stichting t Grunneger Bouk organiseert Kielzog de derde editie van Festival GRN. Hieronder een greep uit het programma.Publiciteitsbeeld GRN festival

 

Haide Bliksem Award 2023

Afgelopen jaar won Arno van der Heyden de Haide Bliksem Pries voor zijn complete oeuvre. Deze editie wordt de prijs opnieuw uitgereikt aan een persoon of groep die veel heeft betekend voor cultuur in Groningen. Dit jaar in de jury: Louis van Kelckhoven, Carmen Schilstra en René Walhout.

 

Muziek: HISTER, StAD, Gert Sennema & meerPubliciteitsfoto stAD

Ook dit jaar is het programma goed gevuld met streektaalmuziek. Onder andere de Oost-Groninger band StAD, Gert Sennema & Westkantstad, rockduo HISTER en nieuwkomer in de Groningstalige muziekscène Remko Rotgers betreden het podium.

 

 

Vlogwedstrijd Vlog Em Mor!

TikTokTammo maakt de winnaars bekend van Volgwedstrijd VlogEmMor!. De wedstrijd is bedoeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar uit Stad en provincie Groningen. De hele maand oktober kunnen vlogs worden ingestuurd. Meer informatie over de wedstrijd vind je op www.cgtc.nl.

 

Auke Hulst en de Slochter VrijstaatPubliciteitsbeeld schrijver Auke Hulst

Schrijver Auke Hulst neemt je mee naar een alternatieve werkelijkheid waar in het aardgasgebied in het jaar 1964 de Slochter Vrijstaat is uitgeroepen, een gasstaatje dat zich heeft losgemaakt van Nederland en sindsdien economisch ontbolsterd. Dat doet hij aan de hand van de verhalen en beelden uit In de Slochter Vrijstaat, een reisboek uit 1984, geschreven door ene Jutta Koolhof. Auke Hulst vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd als Slochteren zich na de ontdekking van de Groningse gasbel zou hebben afgescheiden van Nederland. Zijn gedachten komen samen in een bijzonder boek met bijbehorende fietsroute: de Slochter Vrijstaat.

 

 

GRN voor kinderen: Verhalen, tassen bedrukken, laser snijden en meer

Voor kinderen is het programma dit jaar extra vol. Er wordt voorgelezen uit ’s werelds bekendste kinderboek en in ons eigen dialect. In het e-LAB kun je de skyline van Groningen uitsnijden met een lasersnijder. Je mag al je creativiteit de vrije loop laten en je eigen tas ontwerpen met illustraties en je favoriete Groningse uitspraak. Je kunt een ansichtkaart laten maken voor een greenscreen én je kunt zien hoe je in het GRN-spel een eigen provincie kunt bouwen.

 

Het Grensland

Vijf uitgesproken jonge talentvolle dichters uit Duitsland en Nederland nemen je mee in de woorden, klanken en sferen van de streektaal. Het Grensland is het resultaat van een intensieve projectweek tijdens Grasnapolsky. In de aanloop naar dit meerdaagse festival in Scheemda volgden de makers workshops, colleges en coaching van Dean Bowen, Bert Hadders, Otto Groote, Fieke Gosselaar en de band Electropoëzie.

 

Talkshow, pubquiz, spraaklab & taalmarkt

Aan tafel bij de talkshow Waistoe dat?, vind je uit wat wetenschappers, schrijvers en muzikanten te zeggen hebben over de Groninger taal. Tijdens de Grunneger Kroug kwis van Olaf Vos test je je kennis over Groninger taal, erfgoed, muziek en historie. In het SPRAAKLAB vind je hoe goed jouw dialect kan verklappen waar je vandaan komt. Op de Toalmaart en de historische markt kun je heerlijk struinen en ontmoet je Groninger taal- en cultuur organisaties, historische verenigingen en boekhandelaren.

 

Praktische info

Datum: zaterdag 18 november 2023
Tijden: 12:30-17:00 uur
Locatie: Huis van Cultuur en Bestuur (Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand)
Toegang: gratis
Meer info via: www.kielzog.nl