Ga terug

De ontstaansgeschiedenis van Groningen in kaart gebracht

Brochure gepresenteerd op 11 februari 2018 in de kerk van Den Andel

Op zondagmiddag 11 februari 2018 worden de resultaten van het onderzoeksproject Wad een Workshop gepresenteerd in het kerkje van Den Andel. De onderzoeksresultaten zijn in de brochure ‘Zoeken naar een verdwenen landschap’ opgenomen. Het eerste exemplaar van de brochure wordt overhandigd aan Michiel Rooke, provinciaal archeoloog.

Het onderzoek
Twaalf onderzoeks-tochten in de provincie hebben meer duidelijkheid gegeven over de vele veranderingen die het landschap in onze provincie heeft ondergaan onder invloed van de zee en het klimaat. Tijdens de tochten zijn veel bewoners van het gebied mee geweest en waren getuige van het onderzoeksproces en mochten zelfs mee-boren in de aardlagen. De materialen, die zijn opgeboord tijdens deze tochten, zijn door het Isotopen Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen gedateerd. Er is onderzoek gedaan naar het eiland Heffezand, de ondergrond van Rottumerplaat, het gebied bij Pieterburen, de Punt van Reide, bij Noordpolderzijl, het Lauwersmeer, het gebied rond de Eemshaven en het gebied rondom Den Andel. Nog niet gepubliceerde gegevens zijn ook meegenomen in de brochure met kaarten die gepresenteerd zal worden.

Expositie
In de Holm in Den Andel is gelijktijdig een expositie met de vondsten over de ontstaansgeschiedenis van Groningen te zien en waar de kaarten op groot formaat worden getoond. De presentatie wordt verluchtigd door de band de Haip, met liederen over het Waddengebied. Ook wordt de film, die filmmaakster Liefke Knol gemaakt heeft over hoe inwoners van Den Andel onderzoek hebben gedaan tijdens dit project, getoond.

Erfgoedpartners heeft het project Wad een Workshop de afgelopen jaren uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers van de Stichting Verdronken Geschiedenis, Staatsbosbeheer, Het Groninger Landschap en Landschapsbeheer Groningen. Wad een Workshop was financieel mogelijk door bijdragen van de provincie Groningen, de gemeente Eemsmond, het Loket Levende Dorpen, Loket Leefbaarheid en De Verhalen van Groningen.

De brochure kost € 7,50 en kan worden besteld bij Erfgoedpartners. Er is veel aanvullend materiaal beschikbaar dat niet in de brochure kon worden opgenomen. U kunt dit materiaal hier vinden.

Foto door Henk Postma