Ga terug

Jonker Folef en de Burgemeestersactie

Op woensdag 19 september bezochten de meeste burgemeesters in de provincie Groningen een basisschool in hun gemeente, waar zij door het voorlezen van een volksverhaal het officiële startsein gaven van Oktobermaand Kindermaand 2018. Na het voorlezen, werden de speciale stickerkaarten uitgedeeld.

Volksverhaal
Het is zo langzamerhand traditie om Oktobermaand Kindermaand in Groningen te beginnen met een volksverhaal. Volksverhalen (sagen en legenden) zijn verhalen die van generatie op generatie (vaak mondeling) zijn doorgegeven. Ze zijn van oudsher een bron van vermaak, maar veelal hebben de verhalen ook een waarschuwende of belerende functie.

Dit jaar staat het waargebeurde verhaal van Ferdinand Folef II, baron von Inn- und Kniphausen, de ‘dolle jonker’, die tegen familieportretten vocht, centraal. Meer dan 100 jaar geleden woonde deze Folef op de borg Nienoord in Leek.

Stickerkaart
Op 19 september zijn op alle basisscholen in Groningen de speciale stickerkaarten uitgedeeld. Hiermee kunnen de kinderen  stickers verdienen na ieder bezoek aan een deelnemende instelling. Als ze twee stickers hebben verzameld, mogen ze een mooie  prijs ophalen van een ophaal-locatie in de buurt. Een lijst met ophaallocaties is vanaf 1 oktober te raadplegen op de website van  Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl.

Oktobermaand Kindermaand is de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de  4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. Op alle zaterdagen en  zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden. Aan Oktobermaand Kindermaand doet weer een keur aan instellingen mee. Het programma is vanaf 19 september te raadplegen via www.kindermaand.nl.

Behalve voor de burgemeesters is Oktobermaand Kindermaand inmiddels ook voor scholen en culturele instellingen een begrip geworden. Voor culturele instellingen als musea bijvoorbeeld, die vaak door vrijwilligers worden geleid, is het evenement een prachtige middel om aan educatie te doen.

Oktobermaand Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. Organisatie is mede mogelijk dankzij de inzet van gemeenten, de culturele instellingen, de scholen.

Jeugdcircus Santelli in ‘Gewoon Anders’
Een bijzonder programma kunnen kinderen en hun ouders – of andere volwassen begeleiders – doen op 13 of 20 oktober. Dan treedt jeugdcircus Santelli op onder begeleiding van organist Vincent Hensen in de voorstelling ‘Gewoon Anders’. Op 13 oktober zijn ze te zien en te horen in de Vennekerk in Winschoten en op 20 oktober in de Doopsgezinde Kerk in de Oude Boteringestraat in Groningen.