Ga terug

Gronings molenaarsgilde presenteert film

In 2022 bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar. In het kader van dit jubileum zal iedere afdeling (= provincie) van het gilde een maand voor zijn rekening nemen. Maart is voor de provincie Groningen en op 1 maart ging deze maand van start met de presentatie van het receptenboekje ‘Gort’. De afdeling Groningen brengt namelijk een maand lang het pellen van gerst tot gort over het voetlicht.

In restaurant De Molenaar in Onderdendam werd het eerste exemplaar van het boekje uitgereikt aan de burgemeester van de gemeente Het Hogeland, de heer Henk Jan Bolding.

Na de uitreiking werd de speciaal voor deze maand gemaakte film, waarin de historie van gerst tot gort wordt belicht, vertoond: een première.
Foto: Peet Wessels

https://vimeo.com/manage/videos/685035825

De hele maand zal er bij vele windmolens aandacht worden gegeven aan de weg die gerst aflegt tot het als een maaltijd kan worden genuttigd. Bij een aantal molens zal gort ook te proeven zijn en op verschillende plaatsen wordt de film vertoond. Neem dus de tijd om op zoek te gaan naar een molen en ontdek de gort.