Verzamelen van verhalen over Berlagehuis Usquert

Berlage huis van de gemeenschap

Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal en Cultuur is op zoek naar verhalen van mensen die herinneringen hebben aan het Berlagehuis van Usquert. Het kan zijn dat ze er zijn getrouwd, hebben gewerkt of de raadsvergaderingen hebben bezocht. Al deze verhalen willen we digitaal bewaren en presenteren. Daarnaast willen we het materiaal ook gebruiken voor kleine tentoonstellingen in het Berlagehuis zelf. Hierdoor kunnen bezoekers zowel het bijzondere monument zelf ervaren als de gemeenschap van mensen leren kennen die het huis hebben gemaakt tot wat het is.

Op 1 april 2023 verhuisden de stichtingen Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur van de stad Groningen naar Usquert om vanuit het Berlagehuis te gaan werken. Hiermee kreeg het gebouw weer een functie voor de samenleving: de deuren gingen open. Niet alleen voor de mensen die kwamen werken en vergaderen, maar ook voor het publiek. Op alle dagen dat er mensen op kantoor werken, staat de deur open voor bezoekers. Die komen in groten getale en ze komen vaak met bijzondere verhalen: van de aankoop van grond voor een huis tot tafeltenniscompetities in de hal en van huwelijken tot het ophalen van een brommerrijbewijs. Het Berlagehuis is niet zomaar een gemeentehuis, maar het doet iets met mensen. Dit gegeven leidde tot het plan om verhalen op te tekenen en om foto’s te verzamelen waardoor het Berlagehuis als huis van de gemeenschap op de kaart kan worden gezet.

Mensen die foto’s en verhalen willen delen, kunnen contact opnemen met info@erfgoedpartners.nl. Het Berlagehuis is in principe open op werkdagen van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en in de maanden juni, juli en augustus ook op zaterdag en zondag.

In Memoriam: Henk Scholte

Henk Scholte oet tied

“Henk is gisteravond laat oet tied kommen.” Dit nieuws raakt ons diep. Hoewel wij hem al enige tijd misten als collega in het Berlagehuis,In Memoriam Henk Scholte bleef Henk betrokken op alle manieren die voor hem mogelijk waren. We denken met warmte aan hem terug.

Henk was al bekend als zanger van de Groninger folkgroep Törf toen hij in 2002 als consulent streektaal in dienst kwam van het Huis van de Groninger Cultuur. Een baan die hem op het lijf was geschreven vanwege zijn enorme netwerk en kennis van streektaal en muziek. Samen met zijn collega’s van het Huis en later Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseerde hij activiteiten zoals de Dag van de Groninger Taal en adviseerde hij streektaalorganisaties in Groningen en in de Nedersaksische taalgebieden.

Aanpeerdjer van t Grunnegs

Henk stond bekend als ‘aanpeerdjer’ (aanjager) van het gebruik van t Grunnegs. Samen met stichting t Grunneger Bouk organiseerde hij vanuit het Huis en later het Centrum vele edities Pervinzioale Schriefwedstried. Ook stond hij aan de wieg van de Groningse editie van Wiesneus magazine voor kinderen, bedacht hij samen met de Grunneger Toalgroep (taaldocenten van CGTC) het Grode Grunneger Dictee en droeg hij bij aan verschillende initiatieven voor streektalen zoals de website WoordWaark, de streektaalapp WoordWies en de voorleeswedstrijd voor basisschoolkinderen: de Veurleescup (in samenwerking met Stichting Kostverloren).

Volkscultuur

Naast zijn grote interesse voor het Gronings en het Nedersaksisch had Henk een enorme kennis van en voorliefde voor de Groningse volkscultuur, de tradities en de gewoonten. Samen met de collega’s van Centrum Groninger Taal & Cultuur en historicus Martin Hillenga zette hij www.levenderfgoedgroningen.nl op met verhalen over typisch Groninger tradities en gebruiken.

Proatkaast

Vanaf 2023 verhuisden onze organisaties van Groningen naar Usquert en het deed Henk uitermate goed om van de Burgemeesterskamer zijn werkkamer te maken.  Op zijn route vanaf het station kwam hij altijd bekenden tegen en ook in het Berlagehuis kwamen er vaak bezoekers die hem kenden en een praatje kwamen maken. Henk had zich voorgenomen om alle kennis die hij bezat in een ‘proatkaast’ op te nemen. Met zijn jarenlange ervaring voor de radio en zijn enorme kennis van zaken leek dat een goed project tot aan zijn pensioen. Regelmatig hoorden we uit zijn kamer prachtige voordrachten en liederen die hij met warme en krachtige stem voordroeg. Dit alles om te oefenen en om zich te laten horen, want Henk en stilte gaan niet samen. En nu is het toch stil geworden. Henk, je was n haile schiere kerel. We gaan je mooie en bijzondere verhalen erg missen.

We wensen Jos veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Bestuur en medewerkers Centrum Groninger Taal & Cultuur | Erfgoedpartners

Aan Stad veurbie

Vingers vol bakse klitten
springen uut mien pinne
Dat wat bloume is
Vergaait in zoad deur tied

Oeit onlaand, vannijs op snee
Zomor in miezulms
Lopt laandschop wonder onder
deur n welle van t begun

Intied d’aiwege cirkel
Dij stoadegaan
as n zandloper tikt

T Gruinlaand licht
moanschienweer bie
Op lienpepier taiken zuk
scharen over t meer
Aan Stad veurbie

– Henk Scholte

Bezoekcijfers Musea

Eind januari 2025 zijn de bezoekcijfers 2024 van de musea en het begeleidend persbericht naar de regionale pers gestuurd. Het overzicht met de resultaten van de afgelopen vijf jaar kon als altijd worden samengesteld dankzij de musea, die hun cijfers aan ons doorgaven. Uit de cijfers komt naar voren dat het aantal bezoekers in 2024 iets lager is dan in 2023. Desondanks hebben de musea doorgaans de bezoekersaantallen goed op peil weten te houden. De cijfers en het persbericht zijn te vinden op deze website.

Van Activiteit naar Impact: als erfgoedorganisatie verschil maken

Hoe kunnen erfgoedorganisaties hun bijdrage aan de samenleving (hun impact) zichtbaar maken? Tijdens de inspiratiedag Podium voor Impact op 20 januari 2025, georganiseerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie, stond deze vraag centraal. Voor wie er niet bij kon zijn delen we graag enkele inzichten waar u mogelijk iets aan heeft.

Praktische tips voor uw organisatie

In het een samenvattend verslag van deze bijeenkomst staat onder andere hoe erfgoedorganisaties niet alleen hun activiteiten (output) en directe effecten (outcome) kunnen meten, maar ook langetermijneffecten (impact) zichtbaar kunnen maken.

Daarnaast worden inspirerende praktijkvoorbeelden gedeeld waarin erfgoed een rol speelt in zorg, sociale verbinding en welzijn. Door samenwerking met andere sectoren kunnen erfgoedinstellingen hun maatschappelijke waarde versterken en bijdragen aan een toekomstbestendig cultureel landschap.

Lees meer