Publiekslezingen archeologie winter 2024
Het Platform Archeologie & Publiek en Erfgoedpartners | CGTC hebben ook voor de komende winter een serie van drie archeologielezingen samengesteld. De afgelopen jaren bleken archeologielezingen zeer in de smaak te vallen. De drie lezingen zijn dit keer gelinkt aan het thema ‘Klimaat en veranderend landschap’.
Zo kunt u op 25 januari terecht in Museum Wierdenland in Ezinge voor een lezing door archeoloog Sierd Jan Tuinstra over de bewoning, het landschap en het klimaat gedurende de bewoning van de wierden bij Bedum en Westerwijtwerd tussen de 1e eeuw voor Christus en de 4e eeuw na Christus.
Op 7 februari geeft promovendus Pir Hoebe in het Muzeeaquarium in Delfzijl een lezing met als titel ‘Leven in een verdrinkend land’. Daarin neemt hij de aanwezigen mee naar het prehistorische landschap Doggerland, dat onder de golven van de Noordzee verdween. De mammoetkaak en het allernoordelijkst gevonden hunebed die in het museum te zien zijn, markeren het begin en einde van zijn verhaal.
Op 21 maart vertelt bioloog-archeoloog Egge Knol in de Garnizoenskerk in Oudeschans over de verwoestende inbraken van de Dollard, waardoor na 1509 het land en 33 dorpen in zee verdwenen. Deze geschiedenis is een sprekend voorbeeld van de mens als veroorzaker van natuurrampen. Na de lezing kunt u het Vestingmuseum Oudeschans bezoeken.
Alle lezingen beginnen om 20:00 uur en zijn na verplichte reservering vrij toegankelijk.