Ga terug

Slotsymposium ‘Na de Kerstvloed’ op 20 januari 2018

In de nacht van 24 op 25 december 1717 braken de dijken door en liep een groot deel van onze provincie onder water. Bij deze Kerstvloed kwamen vele mensen en dieren om. Ter afsluiting van een jaar met onderzoek en activiteiten rondom de Kerstvloed organiseren de Groninger Archieven en Stad & Lande een bijeenkomst met lezingen en presentaties.

Bij het symposium aan de start van dit herdenkingsjaar op 10 december 2016 ging het om de vraag: Natuurramp of Bestuursramp: waren de weeromstandigheden bijzonder of was de toestand van de dijken slecht?. Het antwoord luidde toen, dat beiden een rol speelden. Daarna kwamen door nader bekijken van de bronnen de mensen duidelijker in beeld.

In het symposium op 20 januari staan zij centraal. Wie kwamen er om, zijn daar schuldigen voor aan te wijzen? Hoe gaan de overlevenden met zo’n ramp om en hoe komt het leven weer op gang?

Programma
Diverse sprekers komen aan het woord:
– Raingard Esser laat zien waarom onderzoek naar de Kerstvloed zo actueel is.
– Tim Soens kijkt in CSI Uithuizermeeden naar de slachtoffers in dat zwaar getroffen dorp en probeert de daders aan te wijzen.
– Richard Paping vergelijkt dat met de gevolgen van de Kerstvloed in de dorpen in De Marne.
– Axel Heinze laat zien, hoe de Kerstvloed in Oost-Friesland verliep en werd opgevangen.
– Marijke Meijer Drees verhaalt over de verwerking van de Kerstvloed in gedichten.

De Groninger Archieven nodigden afgelopen jaar publiek uit om mee te werken aan het toegankelijk maken van bronnen over de Kerstvloed. Tijdens deze slotmiddag is er ook aandacht voor de resultaten van dit Maak Geschiedenis-project. Tenslotte wordt het digitale boekje gepresenteerd met het verslag van het Kerstvloed-symposium, dat plaatsvond op 10 december 2016.

Praktisch
Datum en tijd: zaterdag 20 januari 2018 van 13:00 tot 17:00 uur.
Plaats: de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 in Groningen – gratis parkeergelegenheid Aanmelden: stuur een mail naar kerstvloed@groningerarchieven.nl o.v.v. Symposium 20 januari. U ontvangt vervolgens een bevestiging en nadere informatie over het programma via de mail. Er zijn 140 plaatsen beschikbaar. Kosten: € 7,50 per persoon, incl. koffie en thee. Deelname uitsluitend na aanmelding. Aanmelden: stuur een mail naar kerstvloed@groningerarchieven.nl o.v.v. Symposium 20 januari. U ontvangt vervolgens een bevestiging en nadere informatie over het programma via de mail. Er zijn nog maar 25 plaatsen beschikbaar.

Georganiseerd in samenwerking met Stichting Verdronken Geschiedenis en Erfgoedpartners.