Ga terug

Nieuwe wet: Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaat over de hoofdelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen (bestuurders). Het doel van de wet is dat de kwaliteit van besturen wordt gehandhaafd en dat bestuurders op de juiste wijze belangen van hun vereniging of stichting behartigen.

Sommige eisen in de wet worden al omschreven in de Code of Governance, maar waar de code een gedragsregel is, is de WBTR een echte wet, waar besturen zich aan moeten houden. Wanneer een bestuur niet voldoet aan de eisen in de wet, loopt zij risico: de bestuursaansprakelijkheidsverzekering keert niet uit.

Om te voldoen aan de eisen van deze nieuwe wet moeten stichtingen en verenigingen een aantal zaken op orde brengen, zoals een beschrijving van de diverse rollen, functies en bevoegdheden en procedures. De statuten moeten door een notaris worden aangepast volgens de WBTR.
Hiervoor geldt een overgangsperiode van 5 jaar.

Webinar over nieuwe wet WBTR en stappenplan

Vanaf 1 juli 2021 is de Wet toezicht en bestuur rechtspersonen (WBTR) van kracht. Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten eraan voldoen. Wat dat in praktijk voor bestuursleden betekent en wat zij moeten regelen, werd uitgelegd tijdens een informatief, gratis webinar op vrijdagochtend 30 april 2021.

Het webinar is opgenomen en u kunt het hieronder terugkijken:


Op uitnodiging van Erfgoedpartners, de Museumfederatie Fryslân en het Platform Drentse Musea (partners van het Landelijk Contact Museumconsulenten LCM) verzorgde WBTR.nl dit webinar. In 45 minuten krijgen deelnemers inzicht in de gevolgen van de nieuwe wet. Om aan de wet te voldoen, moet een aantal zaken worden geregeld en vastgelegd. Daarvoor is een WBTR-stappenplan ontwikkeld. In het webinar wordt uitgelegd wat dit inhoudt en hoe een stichting of vereniging hiervan gebruik van kan maken. Achtergronden van de nieuwe wet zijn te vinden op www.wbtr.nl .

WBTR-stappenplan en korting voor aangesloten stichtingen en verenigingen

Aangesloten erfgoedstichtingen en -verenigingen die gebruik willen maken van het WBTR-stappenplan krijgen een korting van 50% met de kortingscode erfgoed050. Inschrijven kan via https://wbtr.nl/partner/open-en-lcm-erfgoed/ (via de knop direct inschrijven wordt de korting meteen verwerkt).

Dit stappenplan leidt bestuursleden langs de verplichtingen van de WBTR. Alle regels en afspraken binnen de vereniging of stichting worden vastgelegd in online werkboeken. Hierbij kunt u gebruik maken van de voorbeeldteksten. De kosten voor een jaar toegang tot het stappenplanprogramma, met inbegrip van digitale werkboeken en een helpdesk voor juridische vragen, bedragen € 120 euro (inclusief 50% korting) .

Het WBTR-programma maakt (duur) juridisch advies onnodig. Vanwege de WBTR zullen waarschijnlijk ook de statuten van uw stichting of vereniging moeten worden aangepast. De gegevens in de door u ingevulde  werkboeken maken het voor de notaris eenvoudiger statuten op te stellen of te controleren. Het aanpassen van de statuten hoeft niet voor 1 juli aanstaande, hiervoor geldt een overgangsperiode van 5 jaar.

Verder oriënteren?

Cultuur & Ondernemen plaatste een handreiking over de WBTR op hun website: De handreiking.