Ga terug

Kroniek van Overschild: ‘We moeten blijven praten over de gevolgen van de aardbevingen.’

De afgelopen maanden ging het team achter de Kroniek van Overschild op tournee. De laatste bijeenkomst is op vrijdag 7 juli om 20:00 in Wongema Hornhuizen. Documentairemaker Saskia Jeulink en fotograaf Gus Drake ontvangen Commissaris van de Koning van Groningen, René Paas, als gast bij deze bijeenkomst, evenals inwoners van Overschild.

De parlementaire enquête over de aardgaswinning is achter de rug, er is geld toegezegd voor Groningen, is hiermee het aardbevingsverhaal klaar? Nee, zeggen de makers van ‘Bodem in Beweging op tournee’. Ze gaan met de film ‘Bodem in beweging – Als werelden elkaar raken’ en de foto’s uit de expositie ‘Ode to home‘ op tournee, om het overal in het land te hebben over de gevolgen van de aardbevingen. “Op het oog lijken zaken nu goed geregeld, maar daar hebben die tienduizenden Groningers die nog met schade zitten, of versterkingsperikelen of PTSS niks aan. We moeten met elkaar blijven praten, elkaar helpen en aanmoedigen om met goede oplossingen te komen en Nederland te waarschuwen,” zegt journalist en presentator van de debatavonden Louis Stiller. “Want wat in Groningen is gebeurd, kan ook elders gebeuren.”

Op tournee

Documentairemaker Saskia Jeulink en fotograaf Gus Drake zijn de afgelopen maanden met film en foto’s de regio in getrokken en praten na afloop met het publiek en met bestuurders zoals René Paas of Susan Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad. Alle opnames van de film en de foto’s zijn gemaakt in Overschild, een dorp dat voor 80% tegen de vlakte gaat. Tegelijkertijd is te zien hoe bestuurders hun afwegingen maken en welke desastreuze gevolgen dit heeft voor de regio. Inwoners van dit dorp gaan ook mee op tournee. Zij weten als geen ander hoe het is  als je je huis kwijtraakt. “Het is zeer aangrijpend om die verhalen te horen,” vertelt Louis Stiller. “Zelfs de mensen die nieuwe huizen krijgen, hebben het moeilijk. Want het is niet wat ze gewild hebben.”

Napraten

Na vertoning van de film kan iedereen meepraten. Wat ging er allemaal mis tijdens de afhandeling van de schades en de opmars van de versterkingen? En kan het ook anders?  De eerste avond was op vrijdag 9 juni in Op Maarhuizen met als gast Derwin Schorren, oud bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging. Erwin de Vries verzorgt de muziek. Op zondagmiddag 25 juni was er een voorstelling in Woudbloem, hierbij is ook een doventolk aanwezig.

Op vrijdag 7 juli  om 20:00 gaat de tour naar Wongema in Hornhuizen, hier is René Paas te gast. Eerder was de film al te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, een vertoning in Utrecht volgt nog.

Tickets zijn te verkrijgen via www.stichtingbeeldlijn.nl

Tip: Martin Hillenga schreef een boek over wat zich heeft afgespeeld in Overschild. Samen met de documentaire en de fototentoonstelling vormt dit boek de ‘Kroniek van Overschild’ het boek is onder andere te koop bij boekhandels in de provincie Groningen en via de webshop van Erfgoedpartners.