Ga terug

Finalisten bekend: Wie is ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger?’

Wie weet hoe je een mooie tentoonstelling maakt? Wie is thuis in het besturen van een historische vereniging? Wie kent de ins en outs van het collectiebeheer? Wie o wie is de Slimste Erfgoedvrijwilliger? 

De afgelopen twee maanden streden Erfgoedvrijwilligers door het hele land online om de titel ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’ op erfgoedvrijwilliger.nl. Inmiddels zijn de provinciale winnaars bekend, maar de zoektocht naar de slimste zet zich voort. De provinciale winnaars spelen op 30 juni 2023 de landelijke finale in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

De Slimste Erfgoedvrijwilliger

De erfgoedsector in Nederland draait op de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Zij zetten zich in voor het behouden, onderzoeken en beleven van erfgoed. De kennis die deze vrijwilligers hebben over hun eigen werk én dat van andere vrijwilligers testen we tijdens de landelijke finale van de Erfgoedvrijwilliger Quiz ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’. Uiteraard is er ook aandacht voor waarom het doen van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector zo bijzonder en geliefd is. De finalisten maken kans op de felbegeerde titel van ‘Slimste Erfgoedvrijwilliger’ én winnen een mooi bedrag van €2.000,- voor hun erfgoedorganisatie.

De finalisten zijn bekend: een diverse groep

Na een spannende online strijd, is inmiddels bekend welke finalisten zullen afreizen naar Arnhem om deel te nemen aan de finale. De provinciale winnaars vormen samen een mooie afspiegeling van hoe divers het erfgoedveld en de vrijwilligers zijn.

In Overijssel is Peter Krekels, bestuurslid bij de Lonneker Molen, de grote winnaar. Voor Noord-Brabant is de eer aan John Vriends, vicevoorzitter van Stichting Cultureel Erfgoed Bloemencorso Zundert. De provincie Zeeland wordt vertegenwoordigd door Ine Hartgers-Wagener namens Stichting Groede, de provincie Friesland door Co Gelderloos, vrijwilliger bij Tresoar. Ingrid Henssen van het Sint-Hubertus Kunst Centrum doet mee namens Limburg.

Ook verschillende musea dingen mee naar de prijs, zoals het Nederlands Vesting Museum Naarden met gids Ton Koning (Noord-Holland), het Streekmuseum Goeree-Overflakkee met vicevoorzitter Bertrand van den Boogert (Zuid-Holland) en Museum Klooster Ter Apel met vrijwilliger Ina Savenije (Groningen). Uiteraard zijn ook de historische verenigingen aanwezig met Bertus Rietberg, voorzitter bij Historische Vereniging Steenderen (Gelderland), en Mariette van Oosterwijk Bruyn van Historische Kring Baerne (Utrecht).

Het belooft een spannende, maar bovenal feestelijke middag te worden, waarin het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector wordt gevierd, en de vrijwilligers bedankt.

Erfgoedvrijwilliger.nl

Deze landelijke kennisquiz is een initiatief van Erfgoedvrijwilliger.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Erfgoedvrijwilliger.nl is een samenwerking tussen de Nederlandse erfgoedhuizen waarmee wordt bijgedragen aan een toekomstbestendige erfgoedsector. Erfgoedvrijwilliger.nl helpt organisaties door potentiële vrijwilligers te bereiken, te inspireren en met hen in contact te brengen.