Ga terug

Crowfundingsactie Doe-orgels: zelf een orgel in elkaar zetten

Erfgoedpartners is een crowdfundingsactie gestart waarmee wij hopen met hulp van het publiek twee Doe-orgels te kunnen aanschaffen. Dit educatieproject heeft de titel ‘Orgelkids in Groningen gekregen’. Een korte beschrijving van het project:

Het project Orgelkids in Groningen is gebaseerd op een educatie-programma rond een Doe-orgel (Orgelkids), waarbij kinderen samen met een deskundige zelf een orgeltje in elkaar zetten.
Orgelkids is een initiatief van Lydia Vroegindeweij en is een bestaand project dat naast een doe-orgelpakket ook een lesbrief met instructie voor gebruik van het Doe-orgel en achtergrondinformatie voor in de klas omvat. Zie http://orgelkids.nl/ en http://orgelkids.nl/lesbrief-doe-orgel/
Voor de provincie Groningen is het de bedoeling om twee van deze doe-orgelbouwpakketten uit eigen middelen aan te schaffen die beschikbaar komen voor alle scholen van het primair onderwijs in de provincie Groningen.

Kinderen enthousiast maken voor orgels
Met een Doe-orgel kunnen kinderen een echt pijporgel zowel in elkaar zetten, als er op spelen. Door met elkaar een orgel zelf te bouwen, en vervolgens een echt groot orgel in eigen dorp of stad te bekijken, kunnen kinderen enthousiast gemaakt worden voor dit bijzondere instrument. Want waar anders dan op een orgel, kan je met je eigen handen en voeten een heel orkest nabootsen!

In de provincie Groningen staan veel bijzondere orgels van bekende orgelbouwers, zoals Arp Schnitger. Orgels staan bijna altijd in kerken, een gebouw waar de kinderen tegenwoordig minder vaak komen dan vroeger. Zo komen ze ook minder in aanraking met dit bijzondere instrument. Dit vinden wij jammer, want een kerkorgel is naast een bijzonder erfgoedobject ook onderdeel van ons lokale erfgoed in Groningen! En bovenal een instrument met ongekende mogelijkheden, in staat om spannende klanken te produceren en muzikale ontwikkeling onder kinderen te bevorderen.

Voor de aanschaf van de Doe-orgels is €3.700,- nodig. Wij hopen dit bedrag via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Inmiddels is het eerste geld binnen en de eerste reacties op deze actie:
“Goed idee. Als kind heb ik met veel plezier orgel gespeeld. Nu geniet ik nog steeds van de mooie kerkorgelklanken.”
“Educatie van kinderen op gebied van het klassieke orgel is belangrijk.”

Wilt u ook bijdragen aan dit project? Doneer dan uw bijdrage. Dat kan nog tot en met 18 januari 2019 via deze link.

(Foto: Lydia Vroegindeweij)