Ga terug

Crowdfundingsactie Doe-orgels: zelf een orgel in elkaar zetten

De crowdfundingsactie van Erfgoedpartners is geslaagd: met hulp van het publiek kunnen twee Doe-orgels worden aangeschaft. Dit educatieproject heeft de titel ‘Orgelkids in Groningen gekregen’. Een korte beschrijving van het project:

Het project Orgelkids in Groningen is gebaseerd op een educatie-programma rond een Doe-orgel (Orgelkids), waarbij kinderen samen met een deskundige zelf een orgeltje in elkaar zetten.
Orgelkids is een initiatief van Lydia Vroegindeweij en is een bestaand project dat naast een doe-orgelpakket ook een lesbrief met instructie voor gebruik van het Doe-orgel en achtergrondinformatie voor in de klas omvat. Zie http://orgelkids.nl/ en http://orgelkids.nl/lesbrief-doe-orgel/
Voor de provincie Groningen kunnen nu, na een geslaagde crowdfundingsactie, twee van deze doe-orgelbouwpakketten worden aangeschaft, De Doe-orgels worden beschikbaar gesteld aan alle scholen van het primair onderwijs in de provincie Groningen.

Kinderen enthousiast maken voor orgels
Met een Doe-orgel kunnen kinderen een echt pijporgel zowel in elkaar zetten, als er op spelen. Door met elkaar een orgel zelf te bouwen, en vervolgens een echt groot orgel in eigen dorp of stad te bekijken, kunnen kinderen enthousiast gemaakt worden voor dit bijzondere instrument. Want waar anders dan op een orgel, kan je met je eigen handen en voeten een heel orkest nabootsen!

In de provincie Groningen staan veel bijzondere orgels van bekende orgelbouwers, zoals Arp Schnitger. Orgels staan bijna altijd in kerken, een gebouw waar de kinderen tegenwoordig minder vaak komen dan vroeger. Zo komen ze ook minder in aanraking met dit bijzondere instrument. Dit vinden wij jammer, want een kerkorgel is naast een bijzonder erfgoedobject ook onderdeel van ons lokale erfgoed in Groningen! En bovenal een instrument met ongekende mogelijkheden, in staat om spannende klanken te produceren en muzikale ontwikkeling onder kinderen te bevorderen.

 

(Foto: Lydia Vroegindeweij)