Zondagmiddaglezing 9 februari: Herstel monumentale erven
Lezing door landschapsontwerpster en -historica Rianne Luring
De identiteit van het Groningse cultuurlandschap wordt voor een belangrijk deel bepaald door de monumentale erven en boerderijen. Want boerenerven zijn als groene eilanden in het landschap, vooral in de open gebieden. De erven zijn niet alleen waardevol voor de kwaliteit en beleving van het landschap, maar ook voor de natuur. In het agrarische landschap zijn erven voor veel dieren belangrijke vlucht- en nestgelegenheden.
Achterstallig onderhoud
Volgens Landschapsbeheer Groningen is er op veel karakteristieke boerenerven sprake van achterstallig onderhoud en zijn kenmerkende elementen zoals boomgaarden, grachten en oprijlanen in slechte staat of (gedeeltelijk) verdwenen. Dit is te wijten aan veranderingen in de bedrijfsvoering, functieverlies en tijd- of geldgebrek. Ook zijn nieuwe elementen, zoals schuren en silo’s, niet altijd goed ingepast waardoor de landelijke uitstraling van boerenerven achteruit is gegaan.
Herstelproject 2021-2025
Om in aanmerking te komen voor de herstel-subsidie moest er aan verschillende voorwaarden voldaan worden. Zo moest het boerenerf minimaal 100 jaar oud zijn en op de historische kaart uit 1900 staan. Daarnaast moest het erf landschappelijk van betekenis zijn en minimaal drie kenmerken van ‘karakteristieke boerenerven’ bezitten, zoals de aanwezigheid van zware singelbeplanting, een gracht of een boomgaard. Verder moest het erf zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of fiets- en wandelpaden.
Rianne Luring
Landschapsontwerpster en -historica Rianne Luring, die nauw bij dit project betrokken was, zal een lezing geven over de uitgangspunten, de uitvoering en de resultaten van dit voor Groningen zeer belangrijke project. Het herstelproject was bedoeld om een belangrijk kenmerk van het Groninger landschap te behouden, te versterken en waar nodig karakteristieke elementen terug te brengen.
Rianne is de winnaar van de Landschapstalent-prijs 2022. Zij onderscheidde zich door de manier waarop ze het verleden met het heden in de praktijk verbindt. Daarbij heeft ze een blik op de toekomst waarin zaken als klimaatverandering en -adaptatie belangrijke onderwerpen zijn. De jury prijst ook haar kwaliteit om op alle niveaus samen te werken, van vrijwilligers tot maatschappelijke organisaties.
Praktische informatie
De lezingen vinden plaats in het Berlagehuis (Raadhuisstraat 3, Usquert) en worden ingeleid door Goos Gosling Slotegraaf, voorzitter van vereniging Heemschut, afdeling Groningen. Het definitieve programma en meer inhoudelijke informatie treft u binnenkort op deze website.
Tijd: 14:30
Kosten: € 40,- voor de hele reeks. Losse lezingen kosten € 12,50 per lezing.
De reeks is een samenwerking tussen Stichting Berlagehuis Usquert, Heemschut Groningen, Libau, Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur en Vereniging van Groninger Monument Eigenaren
Datum: 9 februari
Locatie: Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert
bekijk hier ook de data en onderwerpen van de andere lezingen
Locatie
Raadhuisstraat 3
9988 RE Usquert
Langskomen? Dat kan!
Neem via de knop hieronder contact met ons op om een afspraak in te plannen