Ga terug

7 juli: Inspiratiemiddag ‘Breng geschiedenis tot leven’

Levende geschiedenis in de erfgoedpraktijk

Op 7 juli 2023 organiseert Erfgoedvrijwilliger.nl de inspiratiemiddag ‘Breng geschiedenis tot leven: levende geschiedenis in de erfgoedpraktijk’. Tijdens deze middag wordt in verschillende deelsessies onderzocht hoe kleine erfgoedlocaties levende geschiedenis kunnen inzetten. Ook zijn er verschillende ‘levende geschiedenis’-groepen aanwezig, zij verbeelden de 15e, 17e en 18e eeuw.
De inspiratiemiddag wordt georganiseerd op Kasteel Heeswijk, in Heeswijk Dinther (NB) waar op dat moment verschillende living history-groepen actief zijn. Zij verbeelden de vijftiende eeuw maar ook de zeventiende en achttiende eeuw.

Beleefbaar Erfgoed

Veel erfgoedinstellingen zijn op zoek naar manieren om de geschiedenis van hun erfgoedlocatie beleefbaar te maken. Een vorm van levende geschiedenis, zoals re-enactment, kan daarop een antwoord zijn. Re-enactors, erfgoedvrijwilligers, medewerkers en onderzoekers nemen ons mee in hun dagelijkse praktijk. Welke impact heeft levende geschiedenis op de bezoekerservaring of vrijwilligerswerk?

Programma

De inspiratiemiddag start om 12:00 met een inloop met koffie en thee en om 12:30 starten we met een korte introductie. Omstreeks 17.00 uur wordt het programma afgesloten. Tijdens het programma kunt u kiezen uit de volgende deelsessies:

Terug naar de bron: authenticiteit en onderzoek bij re-enactment (Peter Kalkman, re-enactor)

Hoe ga je om met vraagstukken rondom authenticiteit en historische correctheid? Peter Kalkman is in het dagelijks leven werkzaam als archeoloog en daarnaast al jaren actief als re-enactor, gespecialiseerd in de 15de eeuw. Hij slaat als re-enactor een brug naar de wetenschap. Door je te baseren op historische bronnen voorkom je reenactorism, reenactors die niet door (eigen) onderzoek maar door elkáár worden beïnvloed.

Levende geschiedenis en re-enactment in het museum, de dagelijkse praktijk (Jaap Hogendoorn, Springlevend Verleden)

Wat is de toegevoegde waarde van Levende geschiedenis en re-enactment voor musea en erfgoedlocaties? Hoe kun je Levende geschiedenis en re-enactment inzetten om het verhaal van je museum of collecties voor het voetlicht te brengen en waar moet je dan op letten?

Jaap Hogendoorn van Springlevend Verleden was 16 jaar verbonden aan museum Archeon en adviseert musea over het inzetten van levende geschiedenis en re-enactment. Ook organiseert hij evenementen zoals Hildes Verjaardag (2016 – 2023), VikingFest 2017 – 2023), Gebroeders van Lymborch (2021 & 2022) en de Slag om Vlaardingen (2018) en ontwikkelt hij tentoonstellingen en workshops. Hij werkte ook mee aan de populaire tv-serie Het verhaal van Nederland.

Herinneringen ophalen met ‘Ons moeder’ (Museum de Vier Quartieren, Oirschot)

Thea van Hoof (ons moeder) en Lilian Calame (manager) vertellen over de activiteit ‘Ons moeder’ waarmee Museum de Vier Quartieren onder andere verzorgings- en verpleeghuizen bezoekt. Met een koffer vol voorwerpen halen deelnemers herinneringen en verhalen op uit hun jeugd.
Tijdens deze deelsessie nemen Thea en Lilian je mee in deze activiteit. Welke doelgroepen worden hiermee bereikt en wat is het effect op de doelgroep? Wat moeten museummedewerkers of vrijwilligers kunnen, om een vergelijkbare activiteit te ontwikkelen?

Foto Floris Scheplitz-Erfgoedhuis Zuid-Holland Erfgoedhuis Zuid-Holland

Foto Floris Scheplitz-Erfgoedhuis Zuid-Holland Erfgoedhuis Zuid-Holland

Historische kostuums (Yvette en Els, Robes & Cloaks)

Yvette en Els, de tailors van ‘Robes & Cloaks’, weten alles over historische kostuums! Zij nemen je in vogelvlucht mee door de modegeschiedenis vanaf de late  middeleeuwen tot na WO II.
Waar moet je op letten als beginnende re-enactor? Yvette en Els, zelf actieve re-enactors, maken met de hand en op maat periode-correcte kleding en laten zien hoe een historisch kostuum tot stand komt en wat de valkuilen zijn als je hiermee aan de slag gaat.

Levende geschiedenis en verjonging van erfgoed (Luc Eekhout, Kasteel Heeswijk)

Kasteel Heeswijk is een geliefde plek voor ‘levende geschiedenis-groepen’. Directeur Luc Eekhout vertelt over zijn dertigjarige ervaring met

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk

deze jongere generaties erfgoed “beoefenaren”. Voor de toeschouwers is het allereerst edutainment: een interactieve kennismaking met immaterieel en materieel erfgoed in de menselijke maat. Voor de re-enactors zelf betekent het onderzoek, studie, internationale contacten, speurtochten naar materialen en kennis. Complete gezinnen gaan mee in deze hobby rondom erfgoed. Deze twee kanten van levende geschiedenis maken het tot een jonge, groeiende en waardevolle tak binnen de erfgoedwereld.

 

 

Re-enactment & erfgoed, regionale ontwikkeling en toerisme (Almudena Gonzalez & Michiel Flooren, Saxion Hogeschool)

Elke twee jaar wordt in Groenlo de Slag om Grolle herbeleefd, de belegering van Groenlo door Frederik Hendrik in 1627. Aan dit grootste re-enactment evenement van Europa nemen naast re-enactors uit binnen- en buitenland ook inwoners van Groenlo actief deel. Michiel Flooren en Almudena González, verbonden aan het lecoraat Regio-ontwikkeling van de Saxion Hogeschool, gaan in op de rol die re-enactment kan spelen als katalysator voor erfgoed, regionale ontwikkeling en toerisme. Welke connectie kan een museum maken met omliggende locaties?

Sommige sessies worden gelijktijdig geprogrammeerd, je kunt maximaal drie sessies bijwonen. Inschrijven voor de deelsessies kan bij aankomst op 7 juli. De middag wordt afgesloten met een gezellige borrel waarbij er nog volop gelegenheid is om kennis uit te wisselen of vragen te stellen.

Aanmelden

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk. Wil je erbij zijn dan moet je je wel van tevoren aanmelden.
Heb je vragen over de bijeenkomst? Neem dan contact op met info@erfgoedvrijwilliger.nl.