Oktober Kindermaand stimuleert kinderen van 4 tot en met 12 jaar in oktober met hun ouders en/of grootouders activiteiten te bezoeken in culturele instellingen. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober kunnen kinderen op laagdrempelige wijze kennis maken met culturele instellingen en activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen. De kinderen mogen bij musea naar binnen, kunnen meedoen aan originele workshops of meelopen met spannende rondleidingen en speurtochten.

Het programma is te vinden op www.kindermaand.nl.

Volg Oktober Kindermaand ook op Facebook  voor leuke nieuwtjes het hele jaar door!

Deelname
Het aantal deelnemende instellingen is in de loop der jaren gestaag gegroeid. Zo doen musea, molens, borgen, bibliotheken, muziekscholen en natuur- en milieuorganisaties mee.  Instellingen kunnen meedoen door één of meerdere kinderactiviteiten aan te bieden in de weekenden van oktober. Ook kan er samenwerking gezocht worden met een culturele instelling uit de buurt zoals een muziekschool, dansschool, theater, bibliotheek en dergelijke. Daarmee bevorder je dat bezoekers zich op één locatie kunnen richten, waar alle betrokken instellingen van kunnen profiteren.

Instellingen hoeven niet alle weekenden mee te doen. Er kan voor gekozen worden om één of meerdere zaterdagen of zondagen van oktober activiteiten aan te bieden. Deze activiteiten zijn dan gratis voor kinderen. Voor ouders en andere begeleiders geldt in principe dat zij gewoon entree betalen. Natuurlijk kan men er ook voor kiezen om ook hen vrij entree te verlenen.

Erfgoedpartners nodigt alle kinderen in Groningen via de scholen persoonlijk uit. Door de gemeenschappelijke website kunnen de kinderen uit Groningen en Drenthe het gehele aanbod inzien en een keuze maken. Erfgoedpartners zorgt voor de gemeenschappelijke publiciteit, maar instellingen kunnen natuurlijk ook voor hun eigen activiteit aandacht vragen.

Burgemeestersactie
Ieder jaar geven de burgemeesters het officiële startsein van Oktober Kindermaand. Zij bezoeken dan een school in hun gemeente en lezen een verhaal voor. Het verhaal dat dit jaar wordt voorgelezen is geschreven door de bekende Groninger auteur Jan Siebo Uffen. Het verhaal ‘De Albatros, een meeuw van een eeuw’ speelt zich af in Zoutkamp. Doortje en Jan uit Katwijk mogen een dagje meevaren met Koert, schipper van de ZK4 Albatros. De kinderen kijken hun ogen uit op dit garnalenschip dat honderd jaar geleden werd opgeleverd en leren van Koert onderweg de nodige Groningse woorden. Het voorleesverhaal is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Speciaal voor het verhaal maakte Marion Roelink illustraties die tijdens de klas op het digibord vertoond kunnen worden.

Oktober Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur en in Drenthe door K&C. Hiervoor wordt nauw samengewerkt.

Poster Oktober Kindermaand 2021

Persbericht Burgemeestersactie 2021

Verhaal De Albatros, een meeuw van een eeuw

Illustratie verhaal (1) – voor vertoning via digibord

Illustratie verhaal (2) – voor vertoning via digibord

Illustratie verhaal (3) – voor vertoning via digibord