Oktober Kindermaand stimuleert kinderen van 4 tot en met 12 jaar in oktober met hun ouders en/of grootouders activiteiten te bezoeken in culturele instellingen. In de weekenden in oktober kunnen kinderen op laagdrempelige wijze kennis maken met culturele instellingen en activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen.

Het programma is te vinden op www.kindermaand.nl.

Bekijk hier het overzicht van instellingen in Groningen die meedoen aan Oktober Kindermaand. Deze lijst kan in de loop van de maand september nog worden aangevuld.

Bekijk deelnemers


Deelname
Het aantal deelnemende instellingen is in de loop der jaren gegroeid. Er doen musea, molens, borgen, bibliotheken, muziekscholen en natuur- en milieuorganisaties mee. Instellingen kunnen meedoen door één of meerdere kinderactiviteiten aan te bieden in de weekenden van oktober. Ook kan er samenwerking gezocht worden met een culturele instelling uit de buurt zoals een muziekschool, dansschool, theater of bibliotheek.

Een instelling doet mee door één of meerdere weekenden in oktober een gratis activiteit te organiseren voor kinderen. Aan ouders en andere begeleiders mag entreegeld worden gevraagd. Natuurlijk kan er ook voor gekozen worden om ook hen vrij entree te verlenen.

Erfgoedpartners nodigt alle kinderen in Groningen via de scholen persoonlijk uit. Via www.kindermaand.nl kunnen alle kinderen uit Groningen, Drenthe en Friesland het complete aanbod bekijken en een keuze maken. Erfgoedpartners zorgt voor de gemeenschappelijke publiciteit, maar instellingen kunnen natuurlijk ook voor hun eigen activiteit aandacht vragen.

Jouw instelling aanmelden? Klik op de knop!
Instelling aanmelden

Burgemeestersactie
Ieder jaar geven de burgemeesters het officiële startsein van Oktober Kindermaand. Zij bezoeken dan een school in hun gemeente en lezen een verhaal voor. In 2022 hebben de gemeenten Het grote Niet te vermijden verhalenboek ontvangen waaruit zij een verhaal kunnen kiezen dat ze graag willen voorlezen. Vanuit Erfgoedpartners is het verhaal van Tjibbe Veldkamp, ‘Wat er gebeurde toen Oele Sjef in een verhaal stopte’ als suggestie gegeven. Het verhaal is geschikt voor leerlingen uit groep 5/6 en gaat over de kracht van een verhaal én de kracht van een kind.

Oktober Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners en in Drenthe door K&C. Hiervoor wordt nauw samengewerkt.

Volg Oktober Kindermaand ook op Facebook  voor leuke nieuwtjes het hele jaar door!