Oktober Kindermaand: programma bekend op 18 september

Oktober is Kindermaand bij heel veel musea, erfgoed-, cultuur- en natuurinstellingen in de provincie Groningen. Dat betekent dat basisschoolkinderen op zaterdagen en zondagen in oktober gratis mee mogen doen aan activiteiten bij deze instellingen.

Sommige organisaties doen elk weekend in oktober mee, andere kiezen voor één dag of één weekend. Op de website kindermaand.nl wordt op 18 september duidelijk welke organisaties op welk moment meedoen aan Oktober Kindermaand en welke activiteiten zij organiseren.

U kunt uw organisatie nog aanmelden via het aanmeldformulier

Vijfde Ubbo Emmius-lezing met Jan Brokken Andreas Blühm

Hollandse luchten en Groninger klei: de kunst van het landschap door De Ploeg en anderen

Woensdagavond 25 september 2024 vindt de vijfde editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats in de Nieuwe Kerk te Groningen. Schrijver Jan Brokken en museumdirecteur Andreas Blühm spreken over de kunst van het landschap.

Voor de één vergt het een geoefende blik; de ander is direct verkocht: het Groninger land is met zijn eindeloze leegte en kenmerkende kleigronden een unieke kwaliteit van het Noorden, zoals de Hollandse lucht het Westen kenmerkt. Hoe het landschap niet alleen deze regio’s kleurt, maar ook kunstenaars samenbrengt en inspireert tot prachtige werken zal centraal staan in de vijfde editie van de Ubbo Emmius-lezing.

Jan Brokken schreef als auteur een indrukwekkend oeuvre bij elkaar en won daarvoor verschillende literaire prijzen, waaronder de Gouden Ganzenveer. In zijn meest recente, en bijzonder goed ontvangen, werk De ontdekking van Holland (2024) staat het Volendam van het begin van de vorige eeuw centraal. Rond het jaar 1900 kwamen meer dan duizend (inter)nationale kunstenaars naar het vissersdorp in Noord-Holland, waar een levendige kunstkolonie ontstond. Zij lieten zich inspireren door hun omgeving en schilderden de kenmerkende Hollandse luchten. Brokken brengt deze fascinerende en onderbelichte geschiedenis tot leven.

Andreas Blühm is kunsthistoricus en bijzonder hoogleraar aan de RUG en afzwaaiend directeur van het Groninger Museum. Blühm zal spreken over de ontdekking van het landschap in de kunst. Hij zal een kunsthistorische blik op het verleden werpen, waarbij de Groninger kunstkring De Ploeg ook aan bod komt. Onder Blühms directeurschap zijn er in het Groninger Museum meerdere fraaie tentoonstellingen over het kunstenaarsgezelschap geweest, zoals over Alida Pott en Avant-Garde in Groningen. In zijn lezing zal hij bovendien zijn licht laten schijnen op het ogenschijnlijke contrast tussen de ingetogen Groningers en de uitgesproken kunst van De Ploeg. ‘Je weet altijd te weinig over je eigen land’, stelt Brokken in De ontdekking van Holland; en ook over onze eigen regio is ligt altijd een nieuw verhaal op je te wachten.

Praktische informatie

Datum en tijd: 25 september 20:00

Locatie: Nieuwe Kerk, Groningen

Prijs: €7,50, studenten: €2,50

Tickets kopen: online via onderstaande knop of bij Van der Velde Boeken aan het Akerkhof en de Grote Markt in Groningen

Erfgoedvrijwilligersprijs 2024

Op 13 december reikt minister Eppo Bruins de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024 uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prijs is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het leven geroepen om vrijwilligersteams die zich uitzonderlijk inzetten voor het cultureel erfgoed in Nederland te belonen. Vrijwilligersteams kunnen tussen 1 en 22 september genomineerd worden.

De winnaars van 2023 nemen de prijs in ontvangst op een podium.

De erfgoedsector kan niet zonder toegewijde vrijwilligersteams: mensen die zich inzetten om ons cultureel erfgoed in leven te houden en te ontsluiten voor het grote publiek. Om hen in het zonnetje te zetten, financieel te ondersteunen én om meer ruchtbaarheid aan de noodzaak van vrijwilligers in de erfgoedsector te geven, is de Erfgoedvrijwilligersprijs in het leven geroepen.

“Erfgoedvrijwilligers zorgen ervoor dat de rijkdom van ons erfgoed behouden blijft. Ze laten zien hoe springlevend en gevarieerd erfgoed eigenlijk is. Ze brengen het erfgoed bij de mensen. Toepasselijk, want erfgoed draait om mensen. Het gaat over vroeger, over nu, maar vooral ook over wat we willen doorgeven aan volgende generaties. Dat is mensenwerk. En dat doen we met zijn allen.”

Robbert Dijkgraaf (tijdens de uitreiking vorig jaar)

Nieuwe opzet

Dit jaar wordt de prijs voor de vijfde keer uitgereikt. Dit jaar wordt per provincie één winnaar gekozen. Alle provinciale winnaars worden uitgenodigd voor de uitreiking in Den Haag. Ook vanuit het Caribisch deel van Nederland wordt één finalistenteam afgevaardigd. De uiteindelijke winnaars worden gekozen door het juryoordeel en de publieksstemmen te combineren. Ze ontvangen op 13 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Erfgoedvrijwilligersprijs uit handen van minister Eppo Bruins.

Erfgoedvrijwilligersprijs

Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; deels vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en deels ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden. Daarnaast wordt er een professionele video gemaakt van alle provinciale finalistenteams. Deze waardevolle toegift mag het team rechtenvrij hergebruiken, om het werk waar zij zo trots op zijn met de wereld te delen.

Nomineren en stemmen

Vanaf 1 september (t/m 22 september) kunnen vrijwilligersteams op erfgoedvrijwilligersprijs.nl genomineerd worden om mee te dingen naar de felbegeerde prijs. Vervolgens komt een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), bij elkaar om uit de finalisten hun top 3 te selecteren. Het juryoordeel weegt 50% mee. De andere 50% van het oordeel wordt bepaald door het publiek die in de maand november kan stemmen op de provinciale winnaars.

Vorige winnaar

In 2023 won het vrijwilligersteam van Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. Vanuit de rijksmonumentale brouwerij zet deze groep vrijwilligers zich in voor het behoud van het monumentale pand en voor het springlevend houden van het ambacht van het bierbrouwen in Brabant. Daarmee maken zij het materiële en het immateriële erfgoed toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast werkt de groep aan sociale binding in de regio door het organiseren van evenementen.

Over Stichting OPEN

In OPEN zijn de provinciale erfgoedinstellingen vertegenwoordigd. Zij richten zich in hun provincie onder meer op het behouden én beleefbaar maken van het erfgoed. Daarnaast voeren zij provinciaal beleid uit en maken zij deel uit van de culturele infrastructuur in hun provincie. Wat alle provinciale erfgoedorganisaties verbindt, is het ondersteunen van de vele enthousiaste mensen die dagelijks in de weer zijn voor het regionaal erfgoed. Daarmee vormen de leden van OPEN de schakel tussen de lokale erfgoedpraktijk en het nationale erfgoedbeleid.

Over Nederland Monumentenland

De uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs wordt georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland. De stichting verbindt monumenten met het dagelijks leven van burgers door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot.