02 | Museumcongres Noord Nederland

Dit jaar organiseren Platform Drentse Musea, Museum Federatie Fryslân en Erfgoedpartners samen het Museumcongres Noord-Nederland. Het thema is Nieuwe Gezichten. Museale instellingen zijn op 2 december van harte uitgenodigd in schouwburg De Lawei in Drachten voor een dag vol uitwisseling en inspiratie, workshops, kennisdeling en meer nieuwe gezichten.

Na een inspirerende plenaire sessie en gezamenlijke lunch vol netwerkmogelijkheden gaan we uiteen voor twee prikkelende workshoprondes. De rode draad  is het thema ‘nieuwe gezichten’ en vooral: hoe kunnen organisaties deze nieuwe gezichten aantrekken? Denk hierbij aan nieuwe vrijwilligers, nieuwe bezoekers en nieuwe doelgroepen (diversiteit & inclusie).

Programma

Ochtend

  • 09.45 ontvangst met koffie en thee
  • 10:30 opening programma
  • 10:45 plenaire lezing Elly van der Goot (directeur Schouwburg De Lawei)  en Wybren Jorritsma (directeur Museum DR888)
  • 11:25 plenaire lezing ‘De kracht van de (eigen) cultuur en z’n keerzijde’ door Jacquelien Willemse.

Middag

  • 12:00 – 13:00 Lunch
  • 13:00 – 14:15 middagsessies ronde 1
  • 14:30 – 15:45 middagsessies ronde 2
  • 16:00 – 17:00 borrel met hapjes

Aanmelden

Voorkeuren doorgeven

Nadat u zich via bovenstaande link hebt opgegeven kunt u via onderstaand formulier uw dieetwensen en uw voorkeuren voor de te volgen workshops doorgeven. Kijk hieronder voor meer informatie over de diverse workshops.

 

Plenaire lezingen

Lezing 1: Elly van der Goot en Wybren Jorritsma

Elly van der Goot is directeur van schouwburg De Lawei. Wybren Jorritsma is directeur van Museum Dr888. Samen gaan ze in op het verbindende aspect van cultuur voor de omgeving, het betrekken van de bewoners en het bereiken van nieuwe doelgroepen.

Lezing 2: De kracht van (eigen)cultuur en z’n keerzijde’

Culturen maken mensen en mensen maken culturen.  Maar wat verstaan we dan onder cultuur? En hoe krijg je beweging in de (eigen) cultuur als die niet meer passend is voor de groep mensen die je graag als vrijwilligers aan jouw erfgoedinstelling wilt verbinden? Een inleiding op culturele antropologie, en hoe we met een beetje meer kennis over de eigen (organisatie)cultuur beter in staat zijn nieuwe gezichten aan ons te binden.

Deze bijdrage wordt verzorgd door Jacquelien Willemse. Zij werkt als zelfstandig organisatieontwikkelaar (Guide to Lead) en geeft trainingen op het gebied vrijwilligerswerving aan o.a. musea en erfgoedinstellingen

Workshops

Online tonen van museumcollectie – Best Practice Borg Verhildersum

Heb jij interesse in het online tonen van stukken uit je museumcollectie of tentoonstelling, maar weet je niet waar te beginnen? Bij Borg Verhildersum worden de textieltentoonstellingen digitaal bewaard en gedeeld met het publiek. Ook worden filmpjes gemaakt die veel bekijks opleveren en is er de App Verhildersum To Go! ontwikkeld die vele mogelijkheden biedt om verhalen te vertellen bij de collectie. Monique Spaltman, directeur van Borg Verhildersum, deelt kennis en ervaringen in een inspirerende Best Practice die erfgoedinstellingen en musea verder helpt op dit gebied.

Hoe het podium te geven aan jongeren?

Daar proberen we tijdens deze sessie antwoorden op te vinden. We gaan met elkaar in gesprek en kijken wat wel en wat niet werkt als je jongeren voor je hebt. Want zijn ze alleen publiek of hebben ze ook een andere rol? En welke rol neem jij aan? Wie of wat wil je ze laten zien? Aan de hand van voorbeelden en oefeningen ga je weg met tips en tools om steviger in je schoenen te staan als museummedewerker.

Igor Vrebac studeerde aan de Mime Academie van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten en werkte na zijn afstuderen voornamelijk als acteur en theater-/dansmaker. Nu zet hij zich in voor jongeren middels cultuureducatie zodat de volgende generatie in de schijnwerpers komt te staan. Hij is werkzaam als adviseur cultuuronderwijs vo bij Stichting Kunst & Cultuur in Groningen en als artistiek coördinator bij Vocal Statements in Utrecht.

Publiek van de toekomst

Dat Gen Z eraan komt is zeker en ook de volgende generatie (Alpha) staat al voor de deur. De vraag is nu: ben jij er klaar voor? Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga daarom nu al aan de slag met het publiek van morgen en treed (met je organisatie) op een weerbare en wendbare manier de toekomt tegemoet. Zo bereik je niet alleen generatie Z, maar ook vergrijzende cultuurliefhebbers en opkomende generaties.

DEN (Digitaal Erfgoed Nederland) is dé aanjager van digitale transformatie voor cultuur. We signaleren trends, ondersteunen innovatie, ontwikkelen kennis en bieden tools om direct mee aan de slag te gaan. Want samen bereiken we het publiek van de toekomst.

De erfgoedinstelling als Safe Space: over het belang van ‘veilige ruimtes’ en toepassing in de praktijk 

Het begrip safe space wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt. Het verwijst vaak het naar een veilige omgeving waar mensen ‘zichzelf’ kunnen zijn zonder oordeel of discriminatie: een plek voor gelijkgestemden. Waar komt deze term oorspronkelijk vandaan? In hoeverre zouden erfgoedinstellingen ook zo’n plek moeten zijn? Trainer Anyouk Tan gaat in haar workshop dieper in op de term en geeft praktische tips over hoe het principe van de safe space gebruikt kan worden om een meer divers publiek te bereiken. Via korte oefeningen wordt verkend wat het begrip kan betekenen voor de eigen organisatie.

Anyouk Tan (zij/ hen) is schrijver, curator, moderator, adviseur en publiek spreker op het gebied van gender, dekolonisatie en (queer) identiteit en uiterlijk. In de culturele sector is ze werkzaam als curator van exposities en verantwoordelijk voor het samenstellen van publieksprogramma’s. In de private sector is ze werkzaam als trainer Diversiteit, Equity en Inclusie (DEI). In de publieke sector is ze beleidsadviseur op het regenboogdossier. Tan was een van de oprichters van de Amsterdamse ‘Queer Pride’. Momenteel is ze bestuurder van de Stichting Queer is not a Manifesto, adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en jurylid voor de Dutch Design Awards.

Nieuwe Gezichten

Benut de kracht van diversiteit en vergroot inclusie in jouw organisatie. Jacquelien Willemse daagt je uit tot goede en eerlijke gesprekken waarin je met elkaar zoekt naar de grenzen van je organisatiecultuur. Om deze op te rekken of misschien juist te accepteren. Deel ideeën en bedenk acties om tot meer diversiteit en inclusie te komen.

Jacquelien Willemse is arbeids- en organisatiepsycholoog en werkt als organisatieadviseur, organisatieontwikkelaar, trainer, spreker en noemt zich een gids. Ze maakt mensen graag wegwijs vanuit de drijfveer om de wereld mooier te maken door haar wijzer te maken. Dit door mensen bagage mee te geven zodat ze hun eigen pad kunnen uitzetten en volgen.

Bijzondere doelgroepen

Het Drents Museum programmeert activiteiten voor bijzondere doelgroepen. Van rondleidingen voor mensen met een visuele beperking tot een prikkelarm museumbezoek. Museumdocent Kirsten Kampinga deelt haar kennis en ervaring en gaat ook in op het samen ontwikkelen van tentoonstellingen met gemeenschappen uit de provincie Drenthe.

Bijzonderheden:

Het Museumcongres Noord Nederland wordt georganiseerd door

en mede mogelijk gemaakt door