Doelgroep
Het project Het raadsel van Wedde is bedoeld voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool.

Inhoud
Op de Burcht in Wedde doen leerlingen in groepjes een circuit langs acht tijdvakken, van ‘monniken en ridders’ tot en met ‘televisie en computer’. Zo krijgen ze een beeld van hoe de Burcht functioneerde door de eeuwen heen. De meeste nadruk in dit project ligt op de Slag bij Heiligerlee. De leerlingen worden ontvangen door de burchtgravin of burchtgraaf. Aan de hand van een plattegrond en fotospeurtocht zoeken de leerlingen zelf hun weg langs de opdrachten. Door bij elke opdracht een codeletter te winnen, kunnen ze aan het eind de code kraken en het Raadsel van de Burcht oplossen. Goed zoeken en kijken is dus zeker een vereiste!

Mocht er nog tijd voor zijn, dan kunnen de leerlingen spelen op een heuse kabelbaan op het terrein van de Burcht.

Activiteiten in de school
Voorafgaand aan het bezoek laat de leerkracht een PowerPointpresentatie zien. Hierin wordt de hoofdpersoon, Graaf Adolf van Nassau, alvast voorgesteld en komen enkele belangrijke tijdvakken langs.

Overige activiteiten
Naar eigen inzicht van de leerkracht.

Erfgoededucatie
De leerlingen van groep 5 en 6 bezoeken de Burcht van Wedde als een erfgoedlocatie. Hier is de historische Burcht met woonhuis te zien, met slotgracht en enkele kanonnen. Ook zijn er vele voorwerpen tentoongesteld die vertellen over de rijke geschiedenis van de Burcht. Aan de hand van de voorwerpen wordt historische informatie gegeven en aan de informatie is een praktische opdracht verbonden.

Inbreng ouders
Elke groep van ongeveer vijf kinderen wordt door één ouder begeleid. Ouders wordt verzocht actief te begeleiden om de opdrachten tot een goed einde te brengen.

ICT-gebruik
De PowerPointpresentatie kan klassikaal op het digibord getoond worden.

Lesmateriaal
De PowerPointpresentatie is verkrijgbaar via Burcht Wedde.

Inschrijven
Inschrijven voor het programma van Burcht Wedde loopt niet via Erfgoedpartners, maar via de Burcht zelf. Aanmelden kan dan ook door contact op te nemen met de organisatie.

Contact
Burcht Wedde
info@burchtwedde.nl
(0597) 56 30 70