Sinds 1 juli 2025 presenteren Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur zich onder één noemer: Erfgoed in Groningen. We streven ernaar om eind dit jaar onze nieuwe website te lanceren.
Over Erfgoed in Groningen
Erfgoed speelt een belangrijke rol in de inrichting van onze leefomgeving, de kwaliteit van ons dagelijks leven en de identiteit van onze inwoners. Erfgoedinstellingen en -netwerken hebben behoefte aan een verbindende en adviserende partner bij erfgoedvraagstukken. Erfgoed in Groningen neemt deze rol op zich. Met onze kennis, kunde en ervaring dragen we bij aan het vormgeven van het verhaal van onze regio, waarin materieel erfgoed en immaterieel erfgoed (waaronder de Groninger taal en cultuur) samenkomen. Zo ondersteunen we zowel de samenleving als overheden bij het bewaren en doorgeven van het erfgoed in Groningen.
Onze missie
Erfgoed in Groningen zet zich in voor een sterk erfgoedveld. Met elkaar, de erfgoedinstellingen, hun medewerkers en vrijwilligers én met iedereen die gebruikmaakt van erfgoed, houden we het erfgoed van Groningers relevant en levendig, voor deze en komende generaties. Daarbij staan de behoeften van het veld en de samenleving centraal. Onze rol is die van ondersteuner en adviseur, maar ook onderzoeker, uitvoerder en kennisdeler. We zijn aanjagers als dat nodig is en ondersteunen waar mogelijk. Op die manier dragen we bij aan betekenisvol en toegankelijk erfgoed in Groningen, voor iedereen.
Doelgroepen
Erfgoedinstellingen: shared service centre
Via het Shared Service Centre ondersteunt Erfgoed in Groningen aangesloten instellingen met een breed pakket aan diensten. Denk hierbij aan advies op maat (over bijvoorbeeld subsidies of museumregistratie), gezamenlijke projecten (bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering) en het organiseren van platformbijeenkomsten om de krachten binnen een veld te bundelen en wederzijdse kennisuitwisseling te stimuleren. Ook bieden we cursussen en workshops en een podium in onze fysieke en digitale publicaties, zoals Erfgoednieuws, Klankjuwelen, Museummagazine, MOI magazine en de Zelfzwichter.
Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief Erfgoedloper.
Lid worden? Bekijk hoe je je aansluit bij Erfgoed in Groningen.
Overheden en landelijke netwerken
Erfgoed in Groningen werkt samen met overheden om hen te adviseren op het gebied van beleid. We zijn vertegenwoordigd in landelijke netwerken om op te hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen. Die kennis en informatie passen onze medewerkers toe in de advisering richting zowel overheden als instellingen.
De netwerken waarbinnen we vertegenwoordigd zijn, zijn o.a.: OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland), Erfgoedvrijwilliger.nl, LCM (Landelijk Contact van Museumconsulenten), KIEN (Kennisinstituut Immaterieel Erfgoed Nederland) en de Molenadviesraad van de Vereniging De Hollandsche Molen.
Publiek
Erfgoed bestaat bij de gratie van de gebruiker. Erfgoed wordt soms bewonderd veilig achter glas in een museum, bewandeld in een monument, of gesproken als taal, gezongen als een lied of doorverteld als een verhaal. Zonder de gebruiker zou erfgoed slechts een object of een gebouw zijn, of zelfs helemaal verdwijnen in folklore waar het de Groningse taal en cultuur betreft.
Erfgoed in Groningen heeft primair als taak om aanwezige (en nieuwe) instellingen met hun deskundige medewerkers en vrijwilligers te ondersteunen om het publiek te bereiken. Dat doen we door onze publicaties, maar ook door het organiseren van evenementen (zoals Oktober Kindermaand, GRN festival en de Meertmoand Streektoalmoand), het bundelen van kennis en aanbod binnen diverse websites, zoals Collectie Groningen, Groninger Molens en De Verhalen van Groningen. En speciaal voor erfgoedinstellingen met aanbod voor het onderwijs hebben we de website www.erfgoedonderwijsingroningen.nl ontwikkeld.
Welkom
Ben je benieuwd wat we doen en wie we zijn? Of wil je ons mooie kantoor gewoon eens van binnen bekijken? Kom dan eens langs bij het Berlagehuis in Usquert (Raadhuisstraat 3, Usquert), de koffie staat klaar!