Ga terug

Conferentie Rust in Ruimte

In het najaar vindt de conferentie Rust in Ruimte plaats. Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseert de conferentie omdat de rust en ruimte in onze provincie unieke eigenschappen zijn. De eindeloze horizon, het weidse uitzicht dat zo nu en dan wordt onderbroken door karakteristieke gebouwen: zoals oude kerken en huizen, herenboerderijen en molens. Op een goede dag wordt het gehoor geprikkeld door alleen het kwetteren van vogels en het ruisen van de wind en de zee. Deze eigenschappen zijn geliefd bij de inwoners van de provincie zelf, en bij toeristen uit het hele land.

De rust en ruimte staan echter onder druk: door onder meer industrialisatie, schaalvergroting en de energietransitie. Tijdens deze conferentie staan we hierbij stil en denken we na over hoe het dan wél moet. Hoe kunnen we de provincie zo inrichten dat er ruimte is voor (industriële) vooruitgang, zonder dat dit de unieke eigenschappen van het landschap aantast?

Graag nodigen we beleidsmakers en bewoners uit om mee te denken over deze vraagstukken tijdens de conferentie Rust in Ruimte. Een aantal sprekers werpt hun licht op diverse aspecten van het fenomeen ‘rust in ruimte’, en er is ruimte voor eigen inbreng en dialoog. De conferentie is, zo hopen we, een startpunt voor een brede maatschappelijke discussie met als doel het behouden van de unieke eigenschappen van de provincie Groningen.

Sprekers

Maarten Zwiers is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en houdt zich onder meer bezig met de regionale identiteit. Tijdens deze conferentie spreekt hij over stilte en geluid. Bij rust denken we aan stilte, maar er het is eigenlijk nooit helemaal stil.

Hiska Ubels is een inwoner van Groningen met liefde voor haar woonomgeving. Zij vertelt hoe zij als inwoner strijdt voor het behoud van het landschap. Daarbij heeft ze belangrijke medestanders gevonden, maar voor overheden blijft het moeilijk de waarde van het culturele kapitaal te zien wat we hier in handen hebben.

Enno Zuidema is regiobouwmeester aardbevingsgebied Groningen. Hij gaat in op de vraag wat we uit het verleden willen behouden en hoe we vorm geven aan de toekomst. Hoe behouden we wat waardevol is en geven we oude monumenten een nieuwe bestemming?

Bert Roona is omgevingsmanager bij Groninger Seaports en gaat in op de vraag hoe je economische ontwikkelingen combineert met een prettige leefomgeving. Als omgevingsmanager weegt hij voortdurend de belangen van industriële ontwikkelingen af tegen de belangen van de bewoners, voor wie kwaliteit van leven en duurzaamheid belangrijk zijn.

Aanmelden

Binnenkort kan u zich aanmelden voor deze activiteit. Wilt u per e-mail op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een bericht naar info@erfgoedpartners.nl om uw interesse kenbaar te maken.

 

Datum: najaar 2025