Ruim 10.000 bezoekers voor de Groningen Orgelzomer 2019

De Groningen Orgelzomer, een serie van muziekevenementen, begon op 29 juli 2019 en trok in drie maanden tijd meer dan 10.000 bezoekers. Zij kwamen af op het gevarieerde en vaak verrassende aanbod aan voorstellingen en excursies met altijd een hoofdrol voor het historische Groninger orgel.

 

Aanleiding voor de Orgelzomer was de herdenking van de 300e sterfdag van de orgelbouwer Arp Schnitger, ook wel de Stradivarius onder de orgelbouwers genoemd, van wie er in Groningen veel orgels bewaard zijn gebleven. Drie maanden lang kon het publiek allerlei muzikale voorstellingen bezoeken, in de stad maar ook in de regio. Vorige week sloot de Orgelzomer af met een hoogtepunt: het Schnitger Festival.

Het Schnitger Festival, dat duurde van 16 t/m 20 oktober, bood het toegestroomde publiek vijf dagen lang orgelmuziek op het hoogste niveau, in combinatie met soms compleet andere cultuuruitingen zoals Urban streetdance, internationaal vermaarde koorzang, Drentse popsongs, elektronische nieuwetijdsmuziek of smakelijke Iraakse hapjes van de wereldkeuken van Salmagundi.

Daniël Lohues
De ongebruikelijke, innovatieve manier van, bijvoorbeeld, de Drentse zanger Daniël Lohues om de orgelmuziek te presenteren viel erg in de smaak bij het publiek, getuige de run die er was op de tickets. Zijn optreden met Holland Baroque, in de Der Aa-kerk, met wie hij zowel Bach als ‘Op fietse’ speelde, was in korte tijd helemaal uitverkocht. Ook de andere concerten, zoals het slotconcert met het wereldberoemde Tenebrae Choir en de Duitse organist Arvid Gast, trokken volle kerken en enthousiaste reacties.

Het geeft wel aan dat de organisatie van de Orgelzomer – een samenwerkingsverband van Stichting Groningen Orgelland, Stichting Groningen Orgelstad en Erfgoedpartners – glansrijk geslaagd is in het doel dat zij voor ogen had. Namelijk het publiek meer bewust te maken van het unieke culturele erfgoed dat Groningen met de eeuwenoude orgels in huis heeft. Regionaal gezien deed de orgelserie ‘Het Mooiste van 2 Werelden’ het bijvoorbeeld ook erg goed, met voorstellingen waarin plaatselijke organisten samenwerkten met heel andere disciplines zoals een shantykoor, dansteams van een sportschool en Groningse zangers die begeleid door het orgel liedjes van Johnny Cash (in het Gronings!) zongen.

Internationaal
Internationaal gezien zijn er ook grote stappen gezet: voor het eerste evenement van de Orgelzomer, ‘Schnitger Meets…’, stonden orgelstudenten en professoren uit de hele wereld te dringen om naar Groningen te komen en hier deel te nemen aan de orgelzomeracademie. Er werden uiteindelijk 35 studenten geselecteerd die onder leiding van 7 internationale orgelprofessoren 10 dagen lang masterclasses kregen en concerten gaven op de beroemde orgels in Stad en Ommeland. Met het gevolg dat nu ook in Zuid-Korea, Japan en Amerika elke orgelliefhebber weet hoe bijzonder de Groninger orgels zijn.

Het geeft moed voor de toekomst. De komende jaren zullen de verschillende stichtingen nauw blijven samenwerken om het Groninger orgel nog steviger op de kaart te zetten. Om te beginnen in augustus 2020, wanneer het internationale Martini Orgelconcours plaatsvindt. Dit wordt wederom groots aangepakt, met excursies en allerlei activiteiten waar ook het Groninger publiek van kan meeprofiteren.