Cathedral Mobile

Geïnspireerd op de mobiles van kunstenaar Alexander Calder ontwikkelde organist Jacob Lekkerkerker, in samenwerking met underground-gitarist Alfredo Genovesi, jazz-improvisator Oene van Geel en avant-garde basklarinettist Gareth Davis, een compositie voor de kathedrale ruimte en akoestiek: Cathedral Mobile.

Cathedral Mobile is een compositie waarbij klank telkens opnieuw ontstaat uit nieuwe mengklanken van akoestische en elektronische instrumenten. Uiteenlopende muzikale werelden – minimal, elektronisch, klassiek en jazz – versmelten in de grootse akoestische ruimte, waarbij het publiek zijn eigen perspectief en luisterplek zoekt: zittend, liggend of dwalend in de koorruimte van de Groningse Martinikerk.

Cathedral Mobile werd eerder uitgevoerd in Cathedrale St Etienne in Toulouse (F), Grote Kerk Alkmaar, St.-Bavokerk te Haarlem, St. Peter en Paul te Ratingen (D), Cathedrale St. Pierre in Geneve, de Lebuïnuskerk te Deventer, het Orgelpark te Amsterdam, de Oude Kerk te Amsterdam en de Bovenkerk te Kampen. De laatste, twaalf uur durende editie, zal plaatsvinden in samenwerking met het Gaudeamus Festival in de Nicolaïkerk te Utrecht.

Cathedral Mobile @ Symposium ‘De Wereld In’ in de Martinikerk te Groningen is
mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Sacem France, en de Nicholas Berwin Charitable Trust te Londen.

 


Het orgel in het hart

Van oudsher was het orgel een centraal onderdeel van de kerk als hart van onze samenleving en van de klassieke muziek als hart van ons kunstleven. Onze samenleving seculariseert en wordt religieus steeds diverser, en de centrale positie van klassieke muziek staat sterk onder druk. Hoe zorgen we er voor dat onze orgels desondanks door de samenleving in het hart gesloten worden?

 


Orgelkids

“Onbekend maakt onbemind”. Wil je dat de jeugd het orgel gaat waarderen, dan moet het instrument eerst hun hart veroveren. Maar als kinderen niet spontaan in contact komen met klinkende orgels, dan heeft het orgel nog een andere troef: de bijzondere techniek! Zelf een echt orgel bouwen is uitdagend en maakt vervolgens nieuwsgierig naar de muziek op kleine en grote orgels. Orgelkids begon met de verhuur van één orgelbouwpakket, het Doe-orgel, om organisten en muziekdocenten te helpen educatieve projecten te organiseren. Inmiddels zijn er 60 Doe-orgels verspreid over de hele wereld en bestaat het project Orgelkids in 12 landen. Het 10-jarig bestaan van het project in 2019 werd gevierd met onder andere een compositiewedstrijd waarvoor 48 nieuwe composities voor het Doe-orgel binnen kwamen.

Lydia Vroegindeweij deelt ervaringen en geleerde lessen uit de rijke ervaringen met educatieve orgelprojecten uit het wereldwijde Orgelkids-netwerk.