Cursussen

Cursusprogramma 2019-2020

De erfgoedsector is een belangrijke speler op het gebied van leefbaarheid, economie, onderwijs, toerisme en de inrichting van het landschap. Dat is niet altijd en overal even goed zichtbaar. Hoe kunnen we als organisaties laten zien wat we in huis hebben en hoe kunnen we dat op een goede manier presenteren? Zowel voor het brede publiek als voor het onderwijs? Hiervoor hebben we verschillende activiteiten ontwikkeld. Als u hierbij niet vindt wat u zoekt, kunnen we in overleg met u cursussen op maat aanbieden.

Voor het overzicht met geplande cursussen, kijk hier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erfgoedpartners of het aanmeldformulier invullen.

Aanmelden

Lezingen

Talent aan Tafel

Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt in je museum, kerk, molen, bibliotheek of theater? Wat maakt een expositie toegankelijker voor dove bezoekers, hoe zou je blinde of slechtziende bezoekers een waardevolle rondleiding kunnen geven in je molen en hoe ontvang je bezoekers met een hoge gevoeligheid voor prikkels?  

Hierover gaat de lezing die Nynke Feenstra zal geven tijdens Talent aan Tafel, een bijeenkomst waar jong talent de gelegenheid krijgt zichzelf te presenteren. De roep om een ‘inclusieve’ of ‘toegankelijke’ erfgoedsector klinkt overal, maar wat houden deze termen precies in en hoe breng je het in de praktijk? In haar lezing biedt Nynke Feenstra op een praktische manier inzicht in deze actuele discussie. Ze laat zien hoe je met kleine (kosteloze) stappen al kunt bijdragen aan een meer inclusieve ervaring voor je bezoekers, zodat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt in jouw organisatie.

Nynke Feenstra zet zich sinds 2013 in voor het verbeteren van de toegankelijkheid van musea, in het bijzonder voor doven. Als consultant adviseert en informeert ze mensen en organisaties over het onderwerp toegankelijkheid. Op basis van haar ervaringen in musea is ze een (parttime) promotieonderzoek gestart aan de Universiteit Leiden waar ze ook werkzaam is als wetenschappelijk docent bij Kunstgeschiedenis.

Vanaf 2015 organiseerde Erfgoedpartners enkele keren per jaar Erfgoed aan Tafel voor erfgoedinstellingen en andere belangstellenden: een lezing door iemand uit de erfgoedwereld, gevolgd door een maaltijd. Talent aan Tafel is een aanpassing van dit concept, waarmee we talentontwikkeling willen ondersteunen door jong talent een podium te bieden.

Kosten: € 20,- per persoon voor de maaltijd.

Datum: 17 oktober 2019, 16:00 tot 19:00 uur

Locatie: Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Aanmelden

Platforms

Platform Borgen

Datum: 1 oktober, 10:00 - 12:00 uur

Locatie: Museum Havezate Mensinge

Aanmelden

Platform Moleneigenaren/onderhoud

Datum: 10:00 - 12:00 uur

Locatie: Erfgoedpartners

Aanmelden

Werkbezoek Platform Educatie & Publiek

Sinds 1981 wordt de synagoge in het stadshart van Groningen weer gebruikt voor diensten en tegelijkertijd zorgt de Stichting Folkingestraat Synagoge voor het culturele programma in het markante gebouw. Middels het programma ‘cool in sjoel’ maken scholieren kennis met de veelzijdigheid van de joodse cultuur. Tegelijkertijd werken de rondleiders met nieuwe gidsmethodieken om zo op een eigentijdse en publieksgerichte manier kennis over te dragen. Tijdens dit locatiebezoek staan de verschillende gidsmethodieken centraal die in feite op velerlei locaties toegepast kunnen worden.

De ochtend is open voor alle geïnteresseerden. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Programma
09:30 uur            Inloop
10:00 uur            Introductie gevolgd door rondleiding door de synagoge
11:30 uur            Nabeschouwing
12:30 uur            Lunch

Voor de lunch wordt een vergoeding gevraagd. Deze wordt later vastgesteld.

Datum: 1 november 2019

Locatie: Folkingestraat Synagoge

Aanmelden

Werkbezoek: een kijkje in de keuken bij het Kolleksjesintrum Fryslân

Tijdens dit werkbezoek geven medewerkers van het Kolleksjesintrum een rondleiding door het gebouw en vertellen over de bijzondere uitgangspunten van het depot, zoals klimaatbeheersing zonder dure en ingewikkelde apparatuur, groene muren en daken, maar ook over de praktische samenwerking van de vijf musea die dit gebouw samen exploiteren.

Datum: dinsdag 26 november, 13:30 -16:00 uur

Locatie: Kolleksjesintrum Fryslân, Freark Damwei 2, Leeuwarden

Aanmelden

Symposia

Orgelsymposium ‘De Wereld in’

In het kader van de Orgelzomer Groningen en als prelude op het jaarlijkse Schnitgerfestival wordt op 15 oktober 2019 in de Martinikerk in Groningen een bijzonder orgelsymposium gehouden, getiteld ‘De Wereld In’. Centraal in dit symposium staat de vraag hoe je het orgel als eeuwenoud instrument een waardevolle plek kunt geven in de wereld van nu.

 

 

 

 

Het orgel de wereld in

Doelstelling van het orgelsymposium De Wereld In is om verder te onderzoeken hoe het orgel landelijk en regionaal een breder publiek kan trekken. In een mix van aansprekende voorbeelden uit de praktijk – o.a. de ervaringen van de Orgelzomer – en meer beschouwende lezingen ter verdieping, laten de sprekers zien en horen op welke manieren zij het orgel en de muziek naar de mensen willen brengen, of de mensen naar het orgel willen halen.

Het symposium wil zo een gevarieerde doelgroep van professionele programmeurs, orgelcommissies en betrokken vrijwilligers, beleidsmedewerkers van fondsen en overheden, marketingmedewerkers en andere geïnteresseerden inspireren tot het zoeken naar nieuwe wegen om het orgel onder de aandacht te brengen.

Muziek

Bijzonder onderdeel van het symposium is de uitvoering van Cathedral Mobile door organist Jacob Lekkerkerker, underground-gitarist Alfredo Genovesi, jazz-improvisator Oene van Geel en avant-garde basklarinettist Gareth Davis. Deze compositie voor de kathedrale ruimte en akoestiek wordt uitgevoerd in het koor van de Martinikerk. Het publiek wordt uitgenodigd zijn eigen perspectief en luisterplek te zoeken om de muziek te beleven.

Hieraan voorafgaand geeft akoestisch expert Jan Bril een eerste presentatie van zijn omvangrijke onderzoek naar akoestiek in 100 rijksmonumentale kerken. Gedurende de dag verschuift de focus van muziek naar mens en is er aandacht voor de verschillende manieren om via programmering, marketing en educatie een breder publiek te bereiken. Tot slot wordt het orgel geplaatst tegen de achtergrond van  de veranderende functie en betekenis van kerken anno 2019.

Medewerking verlenen onder andere Evert Bisschop Boele (bijzonder hoogleraar Cultuurparticipatie, Erasmus Universiteit Rotterdam en lector Kunsteducatie, Prins Claus Conservatorium/Hanzehogeschool), Jan Bril (akoestisch expert), Hans Fidom (hoogleraar Orgelkunde Vrije Universiteit Amsterdam, leider Orgelpark Research Program) Jacob Lekkerkerker (componist en director of music Oude Kerk Amsterdam), Johan Luijmes (artistiek leider Orgelpark Amsterdam), Tine Stolte (master New Audiences Innovative Practice, Prins Claus Conservatorium), Lydia Vroegindeweij (directeur Orgelkids) en Jolanda Tuma (dorpskerkambassadeur Noord Nederland).

Het symposium wordt georganiseerd door Erfgoedpartners in samenwerking met Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN).

Aanmelden kan via onderstaande knop.

Deelname kost € 40,-, inclusief koffie/thee en lunch.

WANNEER: 15 oktober 2019, 11:00 – 16:00 uur
WAAR: Martinikerk
KOSTEN: € 40,00, dit is inclusief koffie/thee en lunch

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA

Met dank aan:

Datum: 15 oktober 2019

Locatie: Martinikerk, Groningen

Aanmelden

Symposium over digitalisering in musea/erfgoedinstellingen

SAVE THE DATE!

Tijdens dit symposium wordt u bijgepraat over belangrijke ontwikkelingen op het snijvlak van erfgoed en digitalisering. Het is vooral interessant voor  medewerkers en vrijwilligers van musea en erfgoedinstellingen die meer willen weten over de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering van je instelling. Van je website tot je collectie online.

Momenteel wordt het programma nog samengesteld.

Datum: 14 februari 2020, DATUM ONDER VOORBEHOUD

Locatie: Stad Groningen