Archeologielezingen

Lezing: Hollandse Zuinigheid; gebruikssporenanalyse op de kleine benen spitsen met weerhaken uit mesolithisch Doggerland

Door: Merel Spithoven, archeoloog
In deze lezing zal Merel Spithoven de nieuwste onderzoeksbevindingen over de mesolithische kleine (<88,5mm) benen spitsen uit de Noordzee bespreken. Deze spitsen worden gevonden door verzamelaars op de stranden van Zuid-Holland. Gebruikssporenanalyse in combinatie met een boogschietexperiment leidde tot interessante resultaten. Al deze spitsen bleken zeer intensief gebruikte (curated) wapenpunten te zijn. Er zijn sporen aanwezig van onder andere binding, bindingsmateriaal, impact en reparaties. Het ziet er dus naar uit dat hergebruik toen al aan de orde was.

Aanmelden en praktische informatie

Let op: aanvangstijd vervroegd
Inloop: 19.30 uur 19:00 uur
Aanvang: 20.00 uur 19:30 uur

Locatie: Veenkoloniaal Museum, Veendam

De toegang is gratis. Aanmelden verplicht.

Op locatie met publiek?

In verband met coronamaatrdegelen is op locatie een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Toegang is gratis, maar voor bezoek op locatie is reserveren verplicht. Wie heeft gereserveerd krijgt één week voor aanvang per e-mail bericht.

Live streaming via Facebook

  • Dankzij de samenwerking met Biblionet is deze lezing  op het aangekondigde tijdstip ook digitaal te volgen via een livestream op facebook.com/groningsebibliotheken
  • U hoeft zich voor het volgen van de livestream niet aan te melden.

Registratie via YouTube

  • Na afloop komt de opname van de lezing ook via YouTube beschikbaar. Zodra deze online staat volgt een aankondiging in de nieuwsbrief de Erfgoedloper en op deze website.

Datum: 16 februari 2022

Locatie: Veenkoloniaal Museum, Veendam

Lezing: Middeleeuwse malaria in Nederland

Deze lezing stond oorspronkelijk gepland voor 16 december 2021. In verband met de aangescherpte maatregelen is deze verplaatst naar 2 maart 2022.

Middeleeuwse malaria in Nederland. Nieuw onderzoek naar een oude ziekte

Door: Rachel Schats Universitair docent (Universiteit Leiden)

Malaria wordt veelal gezien als een tropische ziekte, maar ook in Nederland veroorzaakte deze infectie tot 1950 grote gezondheidsproblemen. Helaas is er nog weinig bekend over deze ziekte in de Middeleeuwen, waardoor we mogelijk een verkeerd beeld hebben van ziekte en gezondheid in deze periode. In deze lezing gaat universitair docent dr. Rachel Schats (Universiteit Leiden) in op hoe we malaria in het verleden kunnen bestuderen en zullen de eerste resultaten worden gepresenteerd. Dit mede aan de hand van Groningse vondsten.

Aanmelden en praktische informatie

Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Noordelijk Archeologisch Depot, Nuis.

De toegang is gratis.

Op locatie met publiek?

  • Volgens de huidige coronamaatregelen kan deze lezing op locatie plaatsvinden met beperkt publiek. Reserveren voor een plek op locatie is verplicht.
  • Wie heeft gereserveerd ontvangt één week voor de lezing bericht via het mailadres waarmee de reservering is gedaan.

Live streaming via Facebook

  • Dankzij de samenwerking met Biblionet is deze lezing ook op het aangekondigde tijdstip digitaal te volgen via een livestream op facebook.com/groningsebibliotheken
  • Aanmelden is niet verplicht voor het volgen van de lezing via livestream

Registratie via YouTube

  • Na afloop komt de opname van de lezing ook via YouTube beschikbaar. Zodra deze online staat volgt een aankondiging in de nieuwsbrief de Erfgoedloper en op deze website.

Datum: 2 maart 2022

Locatie: Noordelijk Archeologisch Depot, Nuis

Cursussen

Cursusprogramma 2021-2022

De erfgoedsector is een belangrijke speler op het gebied van leefbaarheid, economie, onderwijs, toerisme en de inrichting van het landschap. Dat is niet altijd en overal even goed zichtbaar. Hoe kunnen we als organisaties laten zien wat we in huis hebben en hoe kunnen we dat op een goede manier presenteren? Zowel voor het brede publiek als voor het onderwijs? Hiervoor hebben we verschillende activiteiten ontwikkeld. Als u hierbij niet vindt wat u zoekt, kunnen we in overleg met u cursussen op maat aanbieden.

Voor het overzicht met geplande cursussen, kijk hier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erfgoedpartners.

Publicatie

Museummagazine 2021-2022

Via dit formulier kunt u uw aanmelding voor het Museummagazine 2021-2022 doen.

Datum: Aanmelden voor 29 november 2020

Aanmelden