Activiteiten van derden
Landelijke bijeenkomst Netwerk Levend Erfgoed
Op 27 juni organiseert Netwerk Levend Erfgoed een landelijke bijeenkomst in Groningen van 09:30 – 17:00 uur. Deze sessie is bedoeld voor iedereen in Nederland die actief bijdraagt aan het vormgeven van een levendige culturele omgeving.
Levend erfgoed is erfgoed dat vandaag de dag wordt gemaakt en beleefd door gemeenschappen, initiatiefnemers en individuele bewoners. Dit varieert van het beoefenen van tradities en gewoontes tot het organiseren van sociale evenementen voor een gemeenschap, het onderhouden van historische plekken en het creëren van nieuwe gebruiken die kunnen worden doorgegeven aan anderen.
Over de bijeenkomst
In opdracht van het ministerie van OCW inventariseert Netwerk Levend Erfgoed in de komende jaren in heel Nederland gemeenschappen die zich bezighouden met erfgoed. De resultaten van de eerste 9 maanden van dit netwerk worden gepresenteerd tijdens een landelijke netwerkdag op vrijdag 27 juni in Warffum.
In dit Noord-Groningse dorp zijn verschillende interessante gemeenschappen rond erfgoed georganiseerd, zoals het jaarlijkse internationale Dansfestival Op Roakeldais, Kunstkerk Hogeland en Openluchtmuseum Het Hoogeland.
Over Netwerk Levend Erfgoed
Het Netwerk Levend Erfgoed brengt (professionele en informele) organisaties, overheden, erfgoedgemeenschappen, initiatiefnemers en makers samen om gezamenlijke doelen te bereiken. Of je nu een culturele instelling, overheidsinstantie of een lokale erfgoedgemeenschap/initiatiefnemer bent, jouw expertise is waardevol. Als deelnemer word je onderdeel van een dynamisch platform waar kennis, middelen en invloed worden gedeeld. Dit vergroot niet alleen jouw zichtbaarheid en erkenning binnen het erfgoedveld, maar versterkt ook je stem in het vormgeven van beleid .
Binnen het netwerk werken professionals, overheden, organisaties en gemeenschappen op gelijkwaardige wijze samen. Deze samenwerkingen maken het mogelijk om doelen te bereiken die individueel buiten bereik zouden liggen. Door elkaars krachten te bundelen, vergroot je jouw slagkracht en impact. Het netwerk erkent en waardeert ieders bijdrage als een essentieel onderdeel van het erfgoedlandschap, waardoor jouw werk zichtbaarder en krachtiger wordt.
Datum: 27 juni 2025
Locatie: Warffum
Webinar Risicoanalyse voor je collectie
Webinarreeks ‘Collectie in Bewaring’
In 2025 organiseren verschillende provinciale erfgoedhuizen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, restauratoren en andere (ervarings)deskundigen de webinarreeks ‘Collectie in Bewaring’. Aan het eind van de reeks heeft uw organisatie de handvaten om goed voorbereid erfgoed te beschermen. De webinars zijn interessant voor iedereen die een collectie (heemkunde, museum, archief, etc.) beheert in Nederland of in de Overzeese gebieden. Zowel vrijwilligers, beroepskrachten als privé-eigenaren.
Webinar 3 Risicoanalyse voor je collectie
De webinar begint met een introductie over risicomanagement. Wat is risicomanagement en wat is een risicoanalyse? Daarna worden de stappen van het risicomanagementproces uitgelegd. Aan de hand van een casestudie doorlopen de deelnemers de stappen van context en waardering via identificatie en analyse van risico’s tot prioriteiten en mogelijkheden om risico’s te verkleinen. Al doende maakt u kennis met de methodiek en wordt de drempel om risicoanalyse in de eigen organisatie toe te passen verlaagd.
Bij deze webinar is het de bedoeling dat u met twee mensen uit uw organisatie (achter één pc/laptop/tablet) deelneemt.
Praktische informatie
- Datum en tijden: 22 mei 2025, 14:00-16:00 uur (inloop 13:50 uur)
- Duur: 90 tot 120 minuten
- Doelgroep: Iedereen die een collectie (heemkunde, museum, archief, etc.) beheert in Nederland of in de Overzeese gebieden. Zowel vrijwilligers, beroepskrachten als privé-eigenaren.
- De webinar biedt praktische kennis over het identificeren van risico’s voor uw collectie en het opstellen van een risicoanalyse.
- Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan.
- Hebt u al een vraag over het onderwerp van deze webinar? Laat uw vraag dan vóór 18 april achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan uw vraag in de presentatie.
In de laatste twee webinars komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Webinar 4 Risicoanalyse voor je organisatie: najaar 2025 (datum volgt)
- Webinar 5 Het collectiehulpverleningsplan: najaar 2025 (datum volgt)
Datum: 22 mei
Bijeenkomsten
Conferentie Rust in Ruimte
Op donderdag 13 november van 12:30 tot 18:00 uur vindt de conferentie Rust in Ruimte plaats.
De eindeloze horizon, het weidse uitzicht dat zo nu en dan wordt onderbroken door karakteristieke gebouwen: zoals oude kerken en huizen, herenboerderijen en molens. Op een goede dag wordt het gehoor geprikkeld door alleen het kwetteren van vogels en het ruisen van de wind en de zee. Deze eigenschappen zijn geliefd bij de inwoners van de provincie zelf, en bij toeristen uit het hele land. Het zijn unieke eigenschappen van onze provincie: rust in ruimte.
De rust en ruimte staan echter onder druk: door onder meer industrialisatie, schaalvergroting en de energietransitie. Tijdens deze conferentie staan we hierbij stil en denken we na over hoe het dan wél moet. Kunnen we de provincie zo inrichten dat er ruimte is voor (industriële) vooruitgang, zonder dat dit de unieke eigenschappen van het landschap aantast? We nodigen beleidsmakers en bewoners uit om mee te denken over deze vraagstukken.
Sprekers
Een aantal sprekers werpt hun licht op diverse aspecten van het fenomeen ‘rust in ruimte’, en er is ruimte voor eigen inbreng en dialoog. De conferentie is, zo hopen we, een startpunt voor een brede maatschappelijke discussie met als doel het behouden van de unieke eigenschappen van de provincie Groningen.
Maarten Zwiers is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en houdt zich onder meer bezig met de regionale identiteit. Tijdens deze conferentie spreekt hij over stilte en geluid. Bij rust denken we aan stilte, maar er het is eigenlijk nooit helemaal stil.
Hiska Ubels is een inwoner van Groningen met liefde voor haar woonomgeving. Zij vertelt hoe zij als inwoner strijdt voor het behoud van het landschap. Daarbij heeft ze belangrijke medestanders gevonden, maar voor overheden blijft het moeilijk de waarde van het culturele kapitaal te zien wat we hier in handen hebben.
Enno Zuidema is regiobouwmeester aardbevingsgebied Groningen. Hij gaat in op de vraag wat we uit het verleden willen behouden en hoe we vorm geven aan de toekomst. Hoe behouden we wat waardevol is en geven we oude monumenten een nieuwe bestemming?
Bert Roona is omgevingsmanager bij Groninger Seaports en gaat in op de vraag hoe je economische ontwikkelingen combineert met een prettige leefomgeving. Als omgevingsmanager weegt hij voortdurend de belangen van industriële ontwikkelingen af tegen de belangen van de bewoners, voor wie kwaliteit van leven en duurzaamheid belangrijk zijn.
Datum: 13 november 2025
Groen Erfgoedcafé
Het Groen Erfgoedcafé 2025 strijkt dit jaar neer op en rondom de boerderij Hoogheem in Nieuwolda.
Alles ademt historie op deze boerenplaats uit 1771. Eigenaren Karin en Ronny Sauselé-Bakker vertellen u over de monumentale geschiedenis van Hoogheem en leiden u rond door de boerderij met zijn gerestaureerde kamers en authentieke elementen in de historische schuur.
Buiten wachten u twee prachtige slingertuinen bij de naastgelegen villa’s. Stieneke van der Wal, adviseur Groen Erfgoed Groningen van de Tuinenstichting, vertelt in haar lezing over de stijlkenmerken, het ontstaan en de ontwikkelingen van de Groninger slingertuinen.
Programma
13.00 uur inloop met koffie en thee, welkom door Roeli Broekhuis (directeur Erfgoedpartners)
13.35 uur presentatie boerderij Hoogheem: Karin en Ronny Sauselé-Bakker
14.05 uur presentatie slingertuinen: Stieneke van der Wal
Pauze
15.00 uur rondleidingen
16.30 uur afsluiting met borrel
Datum: 24 mei 2025
Locatie: Hoogheem erfgoed & logies, Langeweg 2, 9944 CC Nieuwolda
Cursussen
Cursus Erfgoeddocent
Erfgoed verweven in je lessen maakt onderwijs spannend en betekenisvol voor je leerlingen. Erfgoedonderwijs prikkelt zintuigelijk leren, doet een beroep op de verbeelding, legt verbindingen tussen verschillende vakgebieden en stimuleert een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Dat geldt voor jong en oud. Erfgoed vinden is niet moeilijk. In ieder dorp, in iedere buurt, wijk of stad zijn voorbeelden voor handen.
Datum: Vanaf 17 september 2025
Cursussen Gronings
In het najaar starten nieuwe cursussen Gronings. Binnenkort treft u hier meer informatie over de cursussen.
Deelnemen
De kosten bedragen E200,00 euro voor tien lessen van anderhalf uur. De kosten zijn inclusief lesmateriaal.
Datum: najaar 2025
Workshop ‘filmen met je mobiel’ voor beginners
Platform Drentse Musea en Erfgoedpartners organiseren de training professionele video’s maken met de smartphone. Zowel het filmen, monteren en online plaatsen van een video kan allemaal met de telefoon.
Video is een geschikt medium om een boodschap te communiceren naar je doelgroep. Ze kunnen worden geplaatst op de website, het YouTube-kanaal en/of de sociale media van je organisatie. Dankzij smartphones met steeds betere camera’s is het niet altijd nodig om een dure cameraploeg in te huren om een mooie video te maken, maar kunnen organisaties dit ook zelf doen. Het is goedkoper en zet je aan het denken over wat je nu echt wilt communiceren naar je doelgroep.
Tijdens deze trainingsdag leer je hoe je een professionele video kan maken met je eigen smartphone. Aan het eind van de training kun je een eenvoudige video maken, met mooie shots en rechtenvrije muziek.
Datum: 20 juni
Locatie: Assen
Workshop ‘filmen met je mobiel’ voor gevorderden
Platform Drentse Musea en Erfgoedpartners organiseren de training professionele video’s maken met de smartphone. Deze workshop is toegankelijk voor mensen die een basisworkshop filmen met de smartphone hebben gevolgd en/of al ervaren zijn met het maken van video’s met de smartphone. Bij deze training zit het boek “Professionele video’s maken met je smartphone” inbegrepen.
Datum: 3 november
Evenementen
Groninger Molenweekend
Op 14 en 15 juni vindt het Groninger Molenweekend plaats. Op deze dagen zijn heel veel molens in Groningen geopend voor publiek en bij de juiste omstandigheden zullen de molens ook draaien. Ook organiseren diverse molens activiteiten.
Binnenkort treft u meer informatie over het Groninger Molenweekend op deze pagina.
Datum: 14 en 15 juni
Lezingen
Publiekslezingen Rood op het pluche
In het najaar gaat de lezingenreeks ‘Rood op het Pluche’ van start. De lezingen worden georganiseerd door de provincie Groningen in samenwerking met Erfgoedpartners | Centrum Groninger taal & cultuur en de Rijksuniversiteit Groningen ter gelegenheid van de publicatie van het boek Voortgang & Tegenwind. 200 jaar Provinciaal Bestuur in Groningen. In het boek en in de lezingen worden niet alleen de grote bestuurlijke vraagstukken belicht, maar ook de markante figuren die deze geschiedenis hebben vormgegeven, van commissarissen en gedeputeerden tot charismatische volksleiders.
Opkomst en ondergang van de ‘rode regenten’ in Groningen
De eerste lezing heeft als onderwerp de ‘rode regenten’ in Groningen. Uit de lezing van Stefan Couperus:
“Alle boeren alhier kunnen voor mijn part aan de boomen opgehangen worden,” brieste de ‘rode dominee’ Ferdinand Domela Nieuwenhuis tijdens een bezoek aan Loppersum in 1911. Jan Schaper, de eerste socialist in de Groninger Provinciale Staten, zag overal een “kapitalistische adder” onder het gras bij de landadel en industriëlen. En toen socialistisch agitator Eltjo Rugge in 1918 voor een volle zaal de revolutie uitriep, leek de rode opmars in Groningen niet te stuiten.
Maar het liep anders.
In plaats van barricades, lonkte het pluche. Al snel namen respectabele en welgestelde socialisten hun plaats in het provinciaal bestuur. De eerste rode gedeputeerde was Bert Mansholt, telg uit een geslacht van herenboeren. Geruisloos landde het socialisme op het Martinikerkhof. Zo begon het tijdperk van de ‘rode regenten’ – dynastieën die decennialang de macht in handen hielden in Groningen. Tot de kiezer er in 2015 genoeg van had,
(Citaten uit Broersma et al., Voortgang en tegenwind. 200 jaar Provinciaal Bestuur in Groningen (Groningen, 2025) 136 en 144)
Sprekers
Stefan Couperus, politiek historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen
Wiek van Gemert, historicus en politiek wetenschapper
Praktische informatie
Binnenkort kan u tickets reserveren
+
Datum: najaar 2025
Platforms
Platform Borgen
Op 13 mei van 10:00 – 12:00 uur vindt een platform Borgen plaats in de Menkemaborg.
Agenda
- Verslag vorige platform. Naar aanleiding van het verslag worden eventueel ontwikkelingen gedeeld over met de provincie besproken punten.
- Hoe presenteer je je historische huis aan je publiek? Ethische dilemma’s, beleving, perspectiefkeuze, door Afiena van Ijken
- Signaleringsronde langs de deelnemers
Datum: 13 mei 2025
Locatie: Noorderlijk Archeologisch Depot Nuis
Platform Educatie
Streektaal in erfgoedonderwijs
Streektaal is een belangrijk onderdeel van onze regionale cultuur. Het verbindt mensen en draagt bij aan een gevoel van thuis. Toch neemt het aantal Groningers dat Gronings spreekt af; steeds minder ouders geven de taal door aan hun kinderen.
Om de streektaal levend te houden is zichtbaarheid en gebruik in het dagelijks leven belangrijk. Ook het onderwijs kan hier een rol in spelen. Binnen erfgoedonderwijs liggen prachtige kansen om het Gronings op een natuurlijke manier te verweven in bezoeklessen. Bijvoorbeeld via verhalen, opdrachten en werkvormen.
Tijdens dit platform educatie verkennen we hoe streektaal en erfgoedonderwijs elkaar kunnen versterken. Ook gaan we in op de aansluiting bij de kerndoelen van het basisonderwijs.
Programma
Het volledige programma wordt begin juni bekendgemaakt.
Praktische informatie
- Datum 26 juni 2025
- Tijd 14:00 – 16:00
- Locatie Berlagehuis, Usquert
- Doelgroep medewerkers erfgoedinstellingen, verhalenvertellers, molenaars, molengidsen, cultuurcoaches, erfgoeddocenten
- Aanmelden via info@erfgoedpartners.nl
In verband met de catering horen we graag met hoeveel personen u aanwezig bent.
Datum: 26 juni 2025 14:00
Locatie: Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert
Platform Streektaal
Op 12 juni van 10:00 – 12:00 vindt het Platform Streektaal plaats. Het platform is bedoeld voor organisaties en individuen die zich bezighouden met de Groninger taal en deze op die manier in stand helpen houden.
Doel van het Platform Streektaal
Tijdens de platformbijeenkomsten bespreken we hoe de deelnemers elkaar kunnen versterken door samen op te trekken in de organisatie van activiteiten, publicaties en educatie. Ook informeren de deelnemers elkaar over activiteiten die bij hen de komende tijd op het programma staan.
Wilt u deelnemen aan het Platform Streektaal? Neem dan contact met ons op via info@cgtc.nl.
Praktische informatie
Datum: 12 juni 2025
Tijd: 10:00 – 12:00
Datum: 12 juni 2025
Locatie: Raadhuisstraat 3, 9988RE Usquert

Locatie
Raadhuisstraat 3
9988 RE Usquert
Langskomen? Dat kan!
Neem via de knop hieronder contact met ons op om een afspraak in te plannen
