In het Verdrag van Faro, dat Nederland in 2024 ondertekende, staan de mens en de samenleving centraal en hún relatie tot erfgoed.
Het verdrag stelt dat erfgoed -meer dan nu – een functie kan hebben voor de samenleving. Niet alleen de historische plek zelf, het voorwerp of de traditie is belangrijk, vooral óók de verschillende betekenissen en het gebruik ervan. Erfgoed is bovendien een bron voor ruimtelijke, sociale, economische en democratische ontwikkeling als alle belanghebbenden daar een betrokkenheid bij hebben.
Verder lezen?
Platform Faro: Platform voor wie is betrokken bij cultureel erfgoed, om mee te praten over de uitwerking van het Verdrag van Faro.
De participatieleidraad: Met naast de complete leidraad en praktijkverhalen ook handige werkbladen met werkmaterialen, een model voor het voeren van een participatiegesprek en handvatten voor bestuurders voor het bespreken van democratische processen rondom opgaven.
Het Verdrag van Faro: De Nederlandse vertaling van het Verdrag van Faro, met toelichting.
Erfgoedparticipatie Faro: Een verzamelplek voor informatie van de RCE, inclusief een nieuwsbrief om je voor aan te melden.
Faro Magazine. Van Verdrag naar Praktijk: Magazine met een verkenning van de praktijk in wording, met verhalen en inspirerende voorbeelden.
Faro in de praktijk: Uitgelichte projecten waar de RCE onderzoek naar doet die inspirerend kunnen zijn voor wie te maken heeft met erfgoed. Voorbeeld Westeremden.
Verkenningen: Onderzoek naar het Verdrag van Faro, wat de impact ervan is op de samenleving en wat het vraagt van de erfgoedprofessional.