|
Gastcolumn
|
Ook in deze Erfgoedloper een gastcolumn, deze keer van Marjan Brouwer, consulent deskundigheidsbevordering bij Erfgoedpartners.
Inclusief
Onlangs hoorde ik terloops een opmerking van een directeur van een succesvol museum. Hij vond dat we tegenwoordig zo hameren op inclusiviteit. Het was niet zo aan hem besteed. Ik weet natuurlijk niet precies wat hij dacht: een hoop misbaar van mensen die zich miskend voelen? Inclusief betekent dat iedereen in de samenleving kan meedoen zonder dat de persoon met de afwijking van de norm zich in bochten moet wringen. Dus een brievenbus op kortere pootjes is inclusief, want dat is voor rolstoelers fijn en voor mensen op twee benen geen bezwaar. Inclusief betekent dat je oog hebt voor alle groepen in de samenleving: mensen met alle soorten kleurtjes, met en zonder een fysieke of mentale beperking en wat voor geslacht dan ook. Ik denk dat erfgoedinstellingen nog veel kunnen doen om inclusiever te worden: in je gebouw, tentoonstelling, doelgroepen en communicatie. Zo’n dwarse denker als hierboven genoemd, kan zich stevig profileren door te roepen dat ze dat braaf, modieus of politiek correct vinden, maar wees als dwarse denker eens eerlijk: waarvan word je blijer: een bezoeker die zegt dat hij zo blij is omdat ze zich herkent in je staf/tentoonstelling/evenement? Of die zegt dat ze zich totaal niet kan verhouden tot jouw toko, omdat ze zich buitengesloten voelt? Ik weet wel wat ik het liefste lees in het gastenboek.
Om inclusiviteit meer aandacht te geven, organiseren we een lezing over dit onderwerp bij ‘Talent aan tafel’ op 17 oktober.
|
Marjan Brouwer
|
|
|
|
|
|
Reizend Erfgoed
Nu online en open voor alle musea en zorginstellingen in Groningen
In Reizend Erfgoed gaat het museum op bezoek bij oudere bewoners van een zorginstelling. Deze week is Reizend Erfgoed online gegaan. Op de speciale websitepagina kunnen zorginstellingen een Reizend Erfgoedactiviteit boeken bij een van de inmiddels zeven deelnemende musea. Ook bevat de webpagina uitgebreide informatie over Reizend Erfgoed, zoals een draaiboek voor de voorbereiding en uitvoering van een Reizend Erfgoedbijeenkomst. De informatieve mini-documentaire van Liefke Knol toont in een notendop de essentie van Reizend Erfgoed.
Boekingspagina
Reizend Erfgoed kwam tot stand in nauwe samenwerking met een tiental zorginstellingen en musea in de provincie Groningen. Zij zijn enthousiast over deze activiteit en hebben aangegeven ook in de toekomst Reizend Erfgoedbijeenkomsten te willen organiseren. Met het online gaan |
van Reizend Erfgoed kunnen alle musea en andere erfgoedinstellingen in Groningen die dat willen hun aanbod presenteren op de boekingspagina van Reizend Erfgoed.
Toegankelijk
Het voornaamste doel van Reizend Erfgoed is om de ouderen te laten kennismaken met erfgoedobjecten en de verhalen daarover. De museummedewerker neemt objecten mee uit de museumcollectie die de bewoners mogen vasthouden en doorgeven. Zo worden alle zintuigen gestimuleerd, komen herinneringen en emoties bovendrijven en raken de mensen met elkaar aan de praat. Reizend Erfgoed is een manier om musea toegankelijk te maken voor een doelgroep voor wie het museum anders gesloten blijft en om objecten te tonen die normaliter in het depot blijven liggen.
Beeld: bezoek van het Noordelijk Bus Museum in Hoogezand aan zorginstelling Bloemhof in Ten Boer; foto: Anjo de Haan |
|
|
|
Symposium 'De Wereld In'
15 oktober Martinikerk Groningen
Deze Orgelzomer wordt ook een speciale orgelsymposium gehouden, waarin het orgel vanuit nieuwe perspectieven wordt belicht. De vraag die daarbij centraal staat is: hoe kunnen we het orgel als eeuwenoud instrument een waardevolle plek geven in de wereld van nu?
Met het symposium – dat georganiseerd wordt in samenwerking met Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) en met medewerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – trekken we ‘de wereld in’. Samen met de deskundigen en de musici onderzoeken we hoe het orgel landelijk en regionaal een breder publiek kan trekken. In een mix van aansprekende voorbeelden uit de praktijk – onder andere de actuele ervaringen van de Orgelzomer – en meer beschouwende lezingen ter verdieping, laten de sprekers zien en horen op welke manieren zij het orgel en de muziek naar de mensen willen brengen, of de mensen naar het orgel willen halen.
|
Cathedral Mobile
Eén van de programmaonderdelen van het symposium is Cathedral Mobile, uitgevoerd door Jacob Lekkerkerker, Alfredo Genovesi, Oene van Geel en Gareth Davis. Geïnspireerd op de mobiles van kunstenaar Alexander Calder ontwikkelde organist Jacob Lekkerkerker, in samenwerking met underground-gitarist Alfredo Genovesi, jazz-improvisator Oene van Geel en avant-garde basklarinettist Gareth Davis, een compositie voor de kathedrale ruimte en akoestiek: Cathedral Mobile. Op de site vindt u meer informatie over dit concert.
Voor het programma en meer informatie:
Symposium de wereld in in de Martinikerk
Aanmelden kan via bovenstaande site of via de site van Erfgoedpartners.
Beeld: Urban House Groningen in de Nieuwe Kerk, 2018 |
|
|
|
Talent aan Tafel
17 oktober in de Doopsgezinde Kerk in Groningen
Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt in je museum, kerk, molen, bibliotheek of theater?
Wat maakt een expositie toegankelijker voor dove bezoekers, hoe zou je blinde of slechtziende bezoekers een waardevolle rondleiding kunnen geven in je molen en hoe ontvang je bezoekers met een hoge gevoeligheid voor prikkels?
Hierover gaat de lezing die Nynke Feenstra zal geven tijdens Talent aan Tafel, een bijeenkomst waar jong talent de gelegenheid krijgt zichzelf te presenteren. De roep om een ‘inclusieve’ of ‘toegankelijke’ erfgoedsector klinkt overal, maar wat houden deze termen precies in en hoe breng je het in de praktijk? In haar lezing biedt Nynke Feenstra op een praktische manier inzicht in deze actuele discussie. Ze laat zien hoe je met kleine (kosteloze) stappen al kunt bijdragen aan een meer inclusieve ervaring voor je bezoekers, zodat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt in jouw organisatie.
Nynke Feenstra zet zich sinds 2013 in voor het verbeteren van de toegankelijkheid van musea, in het bijzonder voor doven. Als consultant |
adviseert en informeert ze mensen en organisaties over het onderwerp toegankelijkheid. Op basis van haar ervaringen in musea is ze een (parttime) promotieonderzoek gestart aan de Universiteit Leiden waar ze ook werkzaam is als wetenschappelijk docent bij Kunstgeschiedenis.
Vanaf 2015 organiseerde Erfgoedpartners enkele keren per jaar Erfgoed aan Tafel voor erfgoedinstellingen en andere belangstellenden: een lezing door iemand uit de erfgoedwereld, gevolgd door een maaltijd. Talent aan Tafel is een aanpassing van dit concept, waarmee we talentontwikkeling willen ondersteunen door jong talent een podium te bieden.
Datum plaats en locatie
Voor: iedereen met interesse in erfgoed en actuele ontwikkelingen
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Datum en tijd: 17 oktober van 16.00 tot 19.00 uur
Kosten: € 20,- per persoon voor de maaltijd
|
|
|
|
Werkbezoek Platform Educatie & Publiek
1 november: Een kijkje in de keuken bij de Folkingestraat Synagoge
Vooraankondiging
Sinds 1981 wordt de synagoge in het stadshart van Groningen weer gebruikt voor diensten en tegelijkertijd zorgt de Stichting Folkingestraat Synagoge voor het culturele programma in het markante gebouw. Door middel van het programma 'cool in sjoel' maken scholieren kennis met de veelzijdigheid van de joodse cultuur. Tegelijkertijd werken de rondleiders met nieuwe gidsmethodieken om zo op een eigentijdse en publieksgerichte manier kennis over te dragen. Tijdens dit locatiebezoek staan de verschillende gidsmethodieken centraal die in feite op velerlei locaties toegepast kunnen worden. |
De ochtend is open voor alle geïnteresseerden. Aanmelden kan via de knop.
Programma
09:30 uur Inloop
10:00 uur Introductie gevolgd door rondleiding door de synagoge
11:30 uur Nabeschouwing
12:30 uur Lunch
Voor de lunch wordt een vergoeding gevraagd. Deze wordt later vastgesteld.
Beeld: interieur synagoge Folkingestraat; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
|
|
|
|
Cursus Molengids
In 2019-2020 wordt de cursus Molengids weer gegeven. In deze cursus leert u hoe u bezoekers- van jong tot oud- op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen. U vertelt daarbij over de werking en de geschiedenis van de molen en let daarbij op de veiligheid van de bezoekers. Ook voor een groep kleuters of oudere basisschoolleerlingen draait de molengids zijn hand niet om. Daarnaast kan een molengids activiteiten rondom de molen organiseren.
De cursus bestaat uit zes dagdelen (verdeeld over een jaar) op
|
verschillende locaties in de provincie Groningen en wordt gegeven door professionals op het gebied van het molenwezen en educatie. Echter kan elke bijeenkomst ook los gevolgd worden door alle geïnteresseerden.
Voor meer informatie over de gehele cursus, de verschillende bijeenkomsten en aanmelden:
Beeld: Molengidscursus in 2018 in Noordbroek; foto: Tom Heyne
|
|
|
|
Oktober Kindermaand
De Burgemeestersactie in Groningen is in volle gang. De hele maand september komen burgemeesters in actie en lezen het verhaal over Henric Piccardt, in de 17e eeuw eigenaar van de Fraeylemaborg in Slochteren, voor. De gemeente Midden-Groningen staat vanwege het verhaal extra in het zonnetje. Op maandag 16 september kwam burgemeester Adriaan Hoogendoorn op de Fusieschool Slochteren en las, onder grote belangstelling van de leerlingen, het verhaal voor. De kinderen luisterden geboeid. Radio Noord deed live verslag in de ochtenduitzending.
Nieuwe deelnemers
Ieder jaar kan Oktober Kindermaand weer rekenen op vaste deelnemers. Daar zijn wij blij mee want zonder hun medewerking is dit evenement niet mogelijk. Daarnaast mogen wij bijna ieder jaar nieuwe deelnemers begroeten.
Graag stellen wij enkele aan u voor.
Zeekadetkorps Delfzijl
Het Zeekadetkorps Delfzijl is opgericht in 1996 en is het 16e zeekadetkorps van Nederland.
In eerste instantie was de voornaamste bezigheid knoop- en splitslessen op de zeevaartschool omdat er nog geen schip voorhanden was. Vanaf november 1997 beschikt het Zeekadetkorps Delfzijl over de voormalige mijnenveger de Hr.Ms. Naarden. Het korps telt op dit moment ongeveer 20 leden. |
Tijdens Oktober Kindermaand kan men iedere zaterdag het leven aan boord van een schip en de nautische activiteiten beleven. Varen, zeilen, koken, sleutelen in de machinekamer, navigeren, spelenderwijs kennis maken met het schip en de zeevaart. Aanmelden is gewenst liefst met leeftijd in verband met veiligheid en de inzet van het korps met betrekking tot de veiligheid.
Molen De Hoop Haren
Koren- en oliemolen De Hoop in de dorpskom van Haren is een ronde stenen bovenkruier met stelling uit 1839. De molen draait elke zaterdagmiddag en ook op Nationale Molendag, het Groninger Molenweekend, tijdens de jaarlijkse Braderie in Haren, de jaarlijkse opening van het culturele jaar Haren, Open Monumentendag en verder op nationale feestdagen als Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Op die dagen is De Hoop ook open voor het publiek. Als de wimpel aanwezig is, dan kan de molen bezichtigd worden!
Op zaterdag 12 oktober van 13:00 – 16:00 uur geeft de molenaar geeft een rondleiding over de historie en werking van de molen.
Beeld: burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen leest voor op de Fusieschool Slochteren; foto: Jelte Oosterhuis
|
|
|
|
Platform Funerair Erfgoed
9 oktober 2019 van 13:30 - 17:30 uur
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort
Het onderwerp van het platform Funerair erfgoed op 9 oktober is vrijwilligers.
Op veel begraafplaatsen werken vrijwilligers mee aan het behoud en het beheer ervan. Zij spelen zo een belangrijke rol bij het instandhouden van funerair erfgoed. Drie heel verschillende aspecten van vrijwilligerswerk zullen belicht worden tijdens deze themadag. De middag is mede bedoeld als |
opmaat voor een korte publicatie over vrijwilligers en hun inzet voor het funeraire erfgoed.
Deze bijeenkomst is bedoeld voor allen die beleidsmatig of anderszins met funerair erfgoed te maken hebben of daarin geïnteresseerd zijn.
Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Rijksdienst.
Beeld: de Zuiderbegraafplaats in Groningen |
|
|
|
Collectie Groningen uitgelicht
Museum Wierdenland Ezinge: koffer en waterpas A.E. van Giffen
Het staat er als een soort tijdcabine te midden van de eigentijds vormgegeven omgeving van Museum Wierdenland. Een fors uit de kluiten gewassen eikenhouten vitrine, met daarin allerlei voorwerpen die ooit het persoonlijk eigendom waren van professor Van Giffen. Zoals deze waterpas.
De Groninger archeoloog Albert E. van Giffen begon zijn loopbaan in 1908 toen hij opziener werd bij de afgravingen van de wierde Dorkwerd. Met de opgravingen in Ezinge verrichtte hij baanbrekend werk, aangezien daar voor het eerst een dorpsstructuur in zijn geheel werd blootgelegd. Door de zogeheten 'kwadrantmethode' die Van Giffen had ontwikkeld, werden wierden en grafheuvels zowel verticaal als horizontaal afgegraven om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.
Van Giffen gebruikte een dergelijke waterpas bij de opgravingen die hij deed -onder andere in Ezinge- om |
van gevonden sporen of objecten de exacte coördinaten en de hoogte te bepalen. Deze veldwerk-techniek wordt in de archeologie ook wel ‘waterpassen’ genoemd. De hier afgebeelde achttiende-eeuwse waterpas van het type Egault was eigendom van Van Giffen en is 37 centimeter lang en 20 centimeter hoog.
De waterpas is afkomstig van het Biologisch-Archeologisch Instituut, dat door Van Giffen in 1920 is opgericht. Inmiddels is dit beter bekend als het Groninger Instituut voor Archeologie, waarmee Museum Wierdenland een samenwerkingsverband heeft.
Klik voor meer informatie en beeldmateriaal van de borg op de foto of kijk op de website van Collectie Groningen.
Tekst: Fred Ootjers
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
|
|
|
|