Ga terug

Orgelsymposium ‘De Wereld in’

In het kader van de Orgelzomer Groningen en als prelude op het jaarlijkse Schnitgerfestival wordt op 15 oktober 2019 in de Martinikerk in Groningen een bijzonder orgelsymposium gehouden, getiteld ‘De Wereld In’. Centraal in dit symposium staat de vraag hoe je het orgel als eeuwenoud instrument een waardevolle plek kunt geven in de wereld van nu.

 

 

 

 

Het orgel de wereld in

Doelstelling van het orgelsymposium De Wereld In is om verder te onderzoeken hoe het orgel landelijk en regionaal een breder publiek kan trekken. In een mix van aansprekende voorbeelden uit de praktijk – o.a. de ervaringen van de Orgelzomer – en meer beschouwende lezingen ter verdieping, laten de sprekers zien en horen op welke manieren zij het orgel en de muziek naar de mensen willen brengen, of de mensen naar het orgel willen halen.

Het symposium wil zo een gevarieerde doelgroep van professionele programmeurs, orgelcommissies en betrokken vrijwilligers, beleidsmedewerkers van fondsen en overheden, marketingmedewerkers en andere geïnteresseerden inspireren tot het zoeken naar nieuwe wegen om het orgel onder de aandacht te brengen.

Muziek

Bijzonder onderdeel van het symposium is de uitvoering van Cathedral Mobile door organist Jacob Lekkerkerker, underground-gitarist Alfredo Genovesi, jazz-improvisator Oene van Geel en avant-garde basklarinettist Gareth Davis. Deze compositie voor de kathedrale ruimte en akoestiek wordt uitgevoerd in het koor van de Martinikerk. Het publiek wordt uitgenodigd zijn eigen perspectief en luisterplek te zoeken om de muziek te beleven.

Hieraan voorafgaand geeft akoestisch expert Jan Bril een eerste presentatie van zijn omvangrijke onderzoek naar akoestiek in 100 rijksmonumentale kerken. Gedurende de dag verschuift de focus van muziek naar mens en is er aandacht voor de verschillende manieren om via programmering, marketing en educatie een breder publiek te bereiken. Tot slot wordt het orgel geplaatst tegen de achtergrond van  de veranderende functie en betekenis van kerken anno 2019.

Medewerking verlenen onder andere Evert Bisschop Boele (bijzonder hoogleraar Cultuurparticipatie, Erasmus Universiteit Rotterdam en lector Kunsteducatie, Prins Claus Conservatorium/Hanzehogeschool), Jan Bril (akoestisch expert), Hans Fidom (hoogleraar Orgelkunde Vrije Universiteit Amsterdam, leider Orgelpark Research Program) Jacob Lekkerkerker (componist en director of music Oude Kerk Amsterdam), Johan Luijmes (artistiek leider Orgelpark Amsterdam), Tine Stolte (master New Audiences Innovative Practice, Prins Claus Conservatorium), Lydia Vroegindeweij (directeur Orgelkids) en Jolanda Tuma (dorpskerkambassadeur Noord Nederland).

Het symposium wordt georganiseerd door Erfgoedpartners in samenwerking met Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN).

Aanmelden kan via onderstaande knop.

Deelname kost € 40,-, inclusief koffie/thee en lunch.

WANNEER: 15 oktober 2019, 11:00 – 16:00 uur
WAAR: Martinikerk
KOSTEN: € 40,00, dit is inclusief koffie/thee en lunch

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA

Met dank aan:

Datum: 15 oktober 2019

Locatie: Martinikerk, Groningen

Aanmelden