02 | Cursus Molengids

De vele prachtige molens die de provincie Groningen rijk is, verdienen de aandacht van een breed publiek. Veel molens zetten daarom graag hun deuren open voor bezoekers. Maar het ontvangen, begeleiden en informeren van ‘kijkers’ is een taak die molenaars er niet altijd bij kunnen doen. Het laten draaien van de molen vergt immers voortdurende focus. Een molengids als rechterhand van de molenaar biedt dan uitkomst.

De cursus molengids is bedoeld voor mensen die graag op een molen willen werken, maar die om uiteenlopende redenen zelf (nog) geen molenaar willen worden. Als molengids ben je er voor het publiek. Je organiseert activiteiten, ontvangt bezoekers en geeft uitleg op de molen.

Om dit werk op de molen goed en veilig te kunnen doen, volg je eerst de cursus molengids. In deze cursus leer je hoe je bezoekers- van jong tot oud- op een boeiende manier rond kunt leiden op de molen. Je vertelt op een aansprekende manier over de werking en de geschiedenis van de molen waarbij je de veiligheid van bezoekers nooit uit het oog verliest. Bij het organiseren van activiteiten leer je rekening houden met de behoeftes van de doelgroep waardoor je net zo makkelijk schoolklassen als gezinnen met kinderen ontvangt. Tot slot leer je hoe je publiciteit kunt krijgen voor de activiteiten die je organiseert.

Doelgroep: Mensen die graag op een molen willen werken, maar die om uiteenlopende redenen zelf (nog) geen molenaar willen worden

Duur: Zes bijeenkomsten

Docent(en): Kim van Steenwijk, Arjen Strijkstra, Marjan Brouwer

Kosten: De kosten voor deelname bedragen € 200,-

Datum: Start 25 januari 2023

Bijzonderheden:

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten die worden verzorgd door professionals op het gebied van het molenwezen, educatie PR & communicatie. Iedere bijeenkomst bevat een opdracht die je thuis uitvoert en waarmee je toewerkt naar de eindopdracht: het daadwerkelijk organiseren en uitvoeren van een publieksactiviteit op je molen. Heb je alle zes bijeenkomsten bijgewoond en de eindopdracht uitgevoerd, dan ontvang je het certificaat Molengids.

Data

25 januari 2023            19.30 uur – 22.00 uur Module 1 Geschiedenis van de molen

8 februari 2023            19.30 uur – 22.00 uur Module 2 Kinderen in de molen

22 februari 2023          19.30 uur – 22.00 uur Module 3 Techniek van de molen

08 maart 2023              19.30 uur – 22.00 uur Module 4 Publiciteit voor je evenement

22 maart 2023              19.30 uur – 22.00 uur Module 5 Veiligheid

15 april 2023                  13.00 uur – 15.30 uur Module 6 Rondleiden

Corona
Omdat we nu nog niet weten wat dit jaar het effect van Corona zal zijn, bekijken we in januari 2023 of de cursus daadwerkelijk van start gaan. Mocht er rond die periode sprake zijn van maatregelen waardoor de bijeenkomsten niet live door kunnen gaan, dan plannen we samen met de cursisten nieuwe data in.

Worden er beperkende maatregelen ingevoerd terwijl de cursus al van start is, dan zullen we in overleg met de deelnemers zoeken naar passende invullingen van de resterende bijeenkomsten.

Maximum aantal deelnemers: Minimaal 8, maximaal 15

Locatie: We proberen zo veel mogelijk bijeenkomsten plaats te laten vinden bij molens in de provincie.

Sluiting inschrijving15 december 2022

Aanmeldformulier

Aanmelden cursus molengids