|
|
Erfgoededucatieprojecten 2021-2022
De basisscholen in Groningen ontvangen binnenkort van Erfgoedpartners de uitnodiging om hun school/klas[sen] in te schrijven voor erfgoededucatieprojecten 2021-2022. Een frisse start voor een nieuw schooljaar. Om het kiezen te vergemakkelijken is voor vrijwel elke gemeente een poster beschikbaar met een overzicht van het regionale aanbod.
Het totale aanbod is te vinden op onze website. Wij verzoeken u wanneer u als aanbieder fouten op de pagina van uw project ontdekt ons deze door te geven zodat wij het kunnen herstellen. Correcties kunt u mailen naar info@erfgoedpartners.nl. |
Ook vragen en opmerkingen, bijvoorbeeld vanuit de scholen, kunt u aan ons doorgeven.
De aanbieders ontvangen nog een brief met informatie over hoe afspraken kunnen worden gemaakt met scholen (boeken, contact opnemen met scholen, facturering etc.).
In verband met de coronamaatregelen adviseren wij om bij het boeken vooraf met de erfgoedinstelling af te stemmen over de coronaregels van school en erfgoedinstelling.
Vragen over corona? Via deze link vindt u tips over het voorbereiden van een veilig bezoek
Beeld: erfgoededucatieprojecten |
|
|
|
Oktober Kindermaand 2021
Musea, theaters, muziek- en dansscholen, ateliers, bibliotheken, borgen, kerken en molens zijn uitgenodigd om (weer) mee te doen aan Oktober Kindermaand. In de weekenden van oktober openen zij gratis hun deuren voor alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Vaak organiseren zij speciale activiteiten. Het programma staat ieder jaar bol van boeiende workshops, spannende rondleidingen en mooie voorstellingen. Ook aan kinderen met een beperking wordt gedacht.
Lees hier meer over de Oktober Kindermaand en de 2020 editie. Oktober Kindermaand wordt gehouden in het noorden van Nederland.
De coördinatie voor Groningen is in handen van Erfgoedpartners in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur. Net als voorgaande jaren plaatsen wij de activiteiten op kindermaand.nl. Het voordeel van een website is dat tot vlak voor de start er nog informatie kan worden toegevoegd of aangepast. Daarnaast verzorgen wij de algemene publiciteit waarbij de
|
organisaties natuurlijk hun eigen publiciteit kunnen regelen.
Ook dit jaar worden er onder op alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen. Als kinderen de volle kaart met drie stickers naar Erfgoedpartners sturen, ontvangen ze een prijsje als verrassing thuisgestuurd. Wanneer u deelneemt als organisatie ontvangt u van ons in de komende maanden de stickers en ander promotiemateriaal. U kunt promotiemateriaal ook direct bij ons aanvragen.
Geen uitnodiging ontvangen? En u wilt uw organisatie wel graag aanmelden? Dat kan via het online aanmeldingsformulier. Wacht niet te lang met aanmelden. Hoe sneller wij de aanmelding ontvangen, hoe sneller wij de activiteiten ook mee kunnen nemen in de publiciteit.
Wij houden u de komende weken graag op de hoogte over de voortgang van Oktober Kindermaand.
Beeld: beeldmerk Oktober Kindermaand |
|
|
|
Herhaling: Cursus Erfgoeddocent
najaar 2021 - juni 2022
Leer betekenisvolle erfgoedonderwijsprojecten ontwerpen voor verschillende leeftijdsgroepen. Dit kan door de cursus Erfgoeddocent te volgen die K&C Drenthe en Erfgoedpartners na de zomervakantie aanbieden.
Erfgoed verweven in je lessen maakt onderwijs spannend en betekenisvol voor je leerlingen. Erfgoedonderwijs prikkelt zintuigelijk leren, doet een beroep op de verbeelding, legt verbindingen tussen verschillende vakgebieden en stimuleert een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Dat geldt voor jong en oud. Erfgoed vinden is niet moeilijk. In ieder dorp, in iedere buurt, wijk of stad zijn voorbeelden voorhanden.
Beeld: scholieren bij het paardengraf in Museum Wierdenland Ezinge; foto: Elmer Spaargaren |
Ga je met erfgoed aan de slag dan wil je natuurlijk een les of project maken dat beklijft. Daar gaat deze cursus je bij helpen. Je leert wat het begrip erfgoed inhoudt, welke soorten erfgoed er zijn en waarom er voortdurend discussies plaatsvinden over wat wel erfgoed is en wat niet. Ook ga je zelf aan de slag. Je analyseert een bestaand erfgoedpakket en je maakt samen met anderen een ontwerp voor een nieuw pakket. De inzichten die je daarmee opdoet verwerk je in een eigen erfgoedproject dat tevens de eindopdracht is.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die een onderwijsopleiding hebben afgerond zoals pabo of een lerarenopleiding.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden. |
|
|
|
Cursus 'Afstoten van museumcollecties'
17 en 24 juni
Erfgoedpartners geeft op 17 en 24 juni van 9:00-12:00 uur (onder voorbehoud van coronamaatregelen) een training in twee delen over het afstoten van museumcollecties.
In de training wordt aandacht geschonken aan de samenstelling en eigendom van de collectie. Het eigendom is namelijk bepalend voor de te volgen procedure. Daarnaast komt de waardering van de collectiestukken ruimschoots aan bod. Hier is veel gelegenheid voor discussie. De waarde van een object kan namelijk door verschillende personen ook op een andere manier worden ervaren.
Tijdens de training wordt een praktische vorm aan een afstotingsproces gegeven dat past bij de eigen organisatie van de cursist en die voldoet aan de wettelijke kaders.
|
We kijken ook naar hoe je de communicatie binnen het team over dit soms gevoelige onderwerp aanpakt, en hoe je de communicatie naar buiten kunt vormgeven. Welke terminologie hanteer je bijvoorbeeld? De cursist gaat naar huis met een stappenplan dat is toegesneden op de eigen instelling.
De training bevat een aantal kleine opdrachten en een 'huiswerkopdracht' die tussen de beide dagdelen in moet worden gemaakt.
Er zijn nog twee plaatsen vrij voor deze training.
De kosten zijn € 75,-, aanmelden kan via info@erfgoedpartners.nl
Data: 17 en 24 juni 2021
Tijd: 9:00 – 12:00 uur
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Beeld: collectie Erfgoedpartners |
|
|
|
Platforms juni
Borgenplatform
15 juni
Een speciaal digitaal borgenplatform vindt plaats op 15 juni aanstaande van 10:00 tot 11:00 uur met Pier Bosch van Bond Heemschut over een voorstel voor het actualiseren van de beschrijving van de borgen en borgterreinen in de provincie Groningen.
|
Directeurenplatform
29 juni
Op 29 juni staat een digitaal platform museumdirecteuren gepland over de ervaringen met de lockdown en (hopelijk) de heropening van de musea.
Beeld: Piloersemaborg Den Ham; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
|
|
|
|
Herhaling: Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen gaat over de hoofdelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen (bestuurders). Essentie van de wet is zorgen voor kwaliteit van de besturen van verenigingen en stichtingen, groot en klein, en zorgen dat de bestuurders op de juiste wijze de belangen behartigen. De hoofdelijke aansprakelijkheid wordt groter, en een bestuursaansprakelijkheidsverzekering keert niet uit als je als bestuur je zaken niet op orde hebt volgens de eisen van de wet. De wet heeft een aantal kanten die ook al in de Code of Governance zitten, maar op sommige punten gaat deze wet verder. De code is meer een gedragsregel.
Om tegemoet te komen aan deze nieuwe wet moeten stichtingen en verenigingen een aantal zaken op orde brengen, zoals een beschrijving van de diverse rollen, |
functies en bevoegdheden en procedures. De statuten moeten vervolgens door een notaris aangepast worden volgens de WBTR.
Voor dit laatste geldt een overgangsperiode van 5 jaar.
Webinar over nieuwe wet WBTR en stappenplan
Vanaf 1 juli 2021 is de Wet toezicht en bestuur rechtspersonen (WBTR) van kracht. Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten eraan voldoen. Wat dat in praktijk voor bestuursleden betekent en wat zij moeten regelen, werd uitgelegd tijdens een informatief, gratis webinar op vrijdagochtend 30 april jl. Het webinar is opgenomen, terugkijken kan hier.
Beeld: stuurhut uit de collectie van MuzeeAquarium Delfzijl; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Digitaal steunpunt
Digitalisering is een steeds belangrijker middel om erfgoed onder de aandacht te brengen en te delen met publiek, onderzoekers en collega’s. Erfgoedpartners is in de provincie Groningen voor culturele instellingen de steuninstelling op dit gebied. Erfgoedinstellingen met vragen over digitalisering van collecties, ontsluiting richting publiek, het verankeren van digitalisering in het beleid en financieringsmogelijkheden kunnen bij ons terecht.
Op onze website (Digitalisering - Erfgoedpartners) vindt u de uitgangs- en speerpunten van ons digitaliseringsbeleid. Ook vindt u een aantal praktische hulpmiddelen die uw instelling op weg kunnen helpen bij het digitaliseren van de collectie.
|
Een voorbeeld daarvan is de webtool regeljerechten.nl die erfgoedinstellingen helpt die zelf weinig of geen auteursrechtelijke kennis in huis hebben. De webtool geeft antwoord op vragen als: “Mag ik deze foto online tonen en zo ja, waar moet ik dan rekening mee houden?” Regeljerechten.nl werkt als een beslisboom: u beantwoordt meerkeuzevragen en afhankelijk van uw antwoord gaat u door naar de volgende stap. De tool is onder meer te gebruiken voor foto’s, gedrukte materialen en film.
Ook vindt u er bijvoorbeeld links naar de meest actuele versie van het spoorboekje digitalisering en de handleiding ‘maak je erfgoedsite gebruiksvriendelijk’.
Beeld: Apple Macintosh eerste generatie, GRID; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Groninger Molenzomer
Een zomer lang(s) molens
Van april tot november 2021 staat de provincie Groningen in het teken van de molens. Erfgoedpartners en de organisatie van het Pronkjewailpad hebben het initiatief genomen om tijdens deze molenzomer wandelaars en fietsers, zowel inwoners als toeristen, uit te dagen deze fascinerende monumenten te ontdekken. Zij maken immers al zo lang deel uit van menig dorpsprofiel. Wat is hun geschiedenis, hoe werkt een molen, waarom zijn ze belangrijk? De wandelaar en fietser heeft daarbij ook nog eens de kans te genieten van het fraaie landschap. Door het Pronkjewailpad te lopen en vragen over de molens te beantwoorden, komt men heel wat te weten over deze werktuigen te weten! En als de bezoeker geluk heeft, is de molenaar aanwezig om vragen te beantwoorden en de molen te laten draaien.
Beeld:H. Noot |
Online is er ook genoeg te beleven. Via www.groningermolens.nl thuis kennisnemen van interessante molenverhalen en -liedjes, maar ook interviews met molenaars en molengidsen, recepten en museale molenvondsten. Wekelijks wordt er nieuwe informatie op deze site gezet. Het loont dus de moeite regelmatig rond te neuzen op de site.
Tijdens het Groninger Molenweekend op zaterdag 12 en zondag 13 juni ligt er voor de liefhebber een prachtige molenfietstocht van zo’n 50 kilometer klaar. De tocht is ontwikkeld door Sanne Meijer, historica, auteur & projectmanager. De tocht voert de fietser langs een zestal molens in het noorden van de provincie. Ook andere hoogtepunten op erfgoedgebied worden in de tocht meegenomen. In de volgende Erfgoedloper hierover meer!
Kortom: dit wordt een zomer lang(s) molens! |
|
|
|
Nieuw lid: KunstKerk Hogeland
Erfgoedpartners kan wederom een nieuw lid begroeten. Deze keer verwelkomen wij KunstKerk Hogeland in Warffum. In de KunstKerk Hogeland krijgen kinderen van groep 3 tot en met 8 één keer per maand een hele dag kunst- en ambachtslessen. Binnenschoolse lessen op een bijzondere buitenschoolse locatie. Gerrie Jonker en Jan Dirk Gardenier, de initiatiefnemers, zijn professionals in kunsteducatie, onderzoek en organisatie. |
Zij wilden een plan voor de basisschool, waarin kunst– en ambachtsonderwijs bovenaan staat. Geen losse projecten, maar een structureel traject. ‘We ontzorgen de basisscholen en werken met specialisten. Onze docenten zijn ervaren vakmensen die goed zijn in het begeleiden van het creatieve proces. Zij werken graag voor en met basisschoolkinderen.’
Meer weten? www.kunstkerkhogeland.nl
Beeld: logo Kunstkerk |
|
|
|
Winnaar Wiesneus puzzel 2021 bekend!
In de Meertmoand Streektoalmoand 2021 verscheen de derde editie van het kindermagazine in het Gronings: de Wiesneus. Meer dan 70 basisscholen, waaronder ook een aantal kindercentra en bso's, in Groningen hebben dit keer bij CGTC de Wiesneus aangevraagd voor hun leerlingen. In de Wiesneus kunnen kinderen verhalen lezen, liedjes zingen én puzzels oplossen en zo kennismaken met het Gronings. En met de puzzels zijn dit jaar ook schiere priezen te winnen! De oplossing van de Wiesneus puzzel is: Speulen. We hebben via de mail en de post veel (goede!) oplossingen |
van de Wiesneus 2021 puzzel ontvangen. Inmiddels is er een winnaar gekozen. Wil je weten hoe we tot de winnaar zijn gekomen en wie die schiere pries heeft gewonnen? Riemke Bakker, bestuurslid van CGTC, maakt op het CGTC YouTube-kanaal en in t Grunnegs de winnaar bekend!
Bekendmaking winnaar Wiesneus puzzel 2021 | CGTC
Op YouTube: Bekendmaking winnaar Wiesneus puzzel 2021 - YouTube
Beeld: voorkant Wiesneusmagazine 2021 |
|
|
|
KultuurCentrale: het online cultureel platform voor heel Groningen
KultuurLoket (voorheen VRIJDAG Advies) heeft het initiatief genomen tot de inrichting van de KultuurCentrale, de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. De KultuurCentrale is bedoeld voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen. |
Op de KultuurCentrale presenteer je jezelf of jouw vereniging, organisatie of band. Hierdoor wordt het contact leggen met andere makers vergemakkelijkt (dirigent zoekt koor/koor zoekt dirigent) en het vinden van de match die past bij jouw interesse, vraag of aanbod.
KultuurCentrale
Beeld: Kultuurcentrale
|
|
|
|
Ze worden in de kringloopwinkel vaak voor onwaarschijnlijk lage prijzen aangeboden: de Verkade-albums. Wat menigeen echter niet weet is dat er ruim drie miljoen van deze albums zijn gedrukt. Een getal dat onwaarschijnlijk hoog lijkt. Maar dat je in een kringloop een Verkade sprookjesalbum tegenkomt, is een derde onwaarschijnlijkheid…
Het Behouden Blik is in het gelukkige bezit van deel 2 van een serie van drie sprookjesalbums die Verkade in 1903, 1904 en 1905 heeft uitgegeven. De plaatjes –die bij de Verkadeproducten waren gevoegd– werden niet zoals bij de andere albums ingeplakt, maar in elke pagina zitten uitsparingen waar de plaatjes met de hoeken ingeschoven kunnen worden. |
Elke pagina heeft een eigen thema dat door de plaatjes wordt verbeeld. Op de voorkant van het album staat fier de ruiter te paard afgebeeld, het beeldmerk van Verkade.
In 1906 verschijnt dan het album ‘Lente’, dat in samenwerking met Jac. P. Thijsse tot stand komt. Hij zal de maker zijn van 31 Verkade albums die in grote getale worden verspreid. Het totaal aantal in omloop gebrachte albums is maar liefst 3,2 miljoen, met een recordaantal van 30 miljoen albumplaatjes! In de hoogtijdagen van de albums waren 35 vrouwelijke personeelsleden in de fabriek alle dagen in de weer met de correspondentie rondom deze succesvolle vorm van klantenbinding.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van Erfgoedpartners en CGTC
Lopende Diep 8 Groningen, 9712 NW Groningen, (050) 313 00 52
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|