alt_text

ERFGOEDLOPER

nummer 189 | 2/08/2019

alt_text
list

In dit nummer

  • Orgelzomer Groningen 2019
  • Oktober Kindermaand
  • Talent aan Tafel
  • Platform Moleneigenaren
  • Platform Borgen
  • Bureaubezetting
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Klinkend erfgoed

De Orgelzomer is begonnen en af en toe loop ik naar de Martinikerk om te luisteren naar jonge orgelstudenten die vanuit de hele wereld op de Groninger orgels les krijgen van internationale toporganisten. Door de grote rijkdom aan prachtige orgels in het Noorden komen mensen graag spelen en luisteren. Als je bij een masterclass aanwezig bent, krijg je niet alleen ontzag voor het orgel als klinkend erfgoed, maar ook voor de organist die als kunstenaar via het in- en uittrekken van registers een heel orkest kan laten klinken. Je kunt namelijk besluiten of je een paar pijpen laat horen of vol op het orgel gaat en alle registers openzet, of zachte fluiten laat klinken of schetterende trompetten.

Als orgelstudent leer je dus niet alleen de toetsen en de pedalen te bedienen, maar vooral ook om voor ieder muziekstuk dat je speelt een registratie te maken waarmee je de klank bepaalt. Voor ieder orgel is dat anders en iedere ruimte klinkt anders. Dat maakt een goed orgelconcert tot een unieke versmelting van organist, instrument en ruimte. Van middeleeuwse muziek tot Urban House, de mogelijkheden in klankkleur zijn eindeloos en daar kunnen we de komende maanden in Groningen overal van genieten.

Roeli Broekhuis

Orgelzomer Groningen 2019

De officiële start van Orgelzomer Groningen was op 29 juli in de Der Aa-kerk in Groningen. in deze sfeervolle ambiance, waren meer dan 300 mensen aanwezig bij een interessant programma vol orgelmuziek.
 
Orgelboek ‘In de voetsporen van Arp Schnitger
Een hoogtepunt in het programma was de overhandiging door Roeli Broekhuis aan Rikus Jager, de voorzitter van de Stichting Groningen
 

Orgelland, van het eerste exemplaar van het Orgelmagazine ‘In de voetsporen van Arp Schnitger; een reis door de Groningse en Nedersaksische orgeltuin.

Het boek is vanaf deze week op te halen bij Erfgoedpartners en vanaf volgende week te bestellen via onze website.

Voor meer informatie over de Orgelzomer, kijk op de website. 

Oktober Kindermaand 

Net als vorig jaar is de Voedselbanken in Groningen vrijkaarten aangeboden zodat ook minder draagkrachtige gezinnen mee kunnen doen met Oktober Kindermaand. Door middel van deze kaart kan één ouder per gezin vrij entree krijgen voor een Oktober Kindermaand-activiteit. In 2018 is positief gereageerd op deze actie.
 
Herfstvakantie
In principe worden de activiteiten van Oktober Kindermaand aangeboden op de zaterdagen en/of zondagen in oktober. Deze zijn te vinden op
de website www.kindermaand.nl en op de Uitagenda. Doordeweekse activiteiten in de herfstvakantie worden door ons geplaatst in de Uitagenda als herfstvakantie kinderactiviteiten.  
 
Aanmelden met (een) activiteit/activiteiten kan via het onlineformulier.



Beeld: ontwerp kaart OKM door Senne Trip

Talent aan tafel: vooraankondiging
17 oktober 2019

Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt in je museum, kerk, molen, bibliotheek of theater?
Wat maakt een expositie toegankelijker voor dove bezoekers, hoe zou je blinde of slechtziende bezoekers een waardevolle rondleiding kunnen geven in je molen en hoe ontvang je bezoekers met een hoge gevoeligheid voor prikkels?   

Hierover gaat de lezing die Nynke Feenstra zal geven tijdens Talent aan Tafel, een bijeenkomst waar jong talent de gelegenheid krijgt zichzelf te presenteren. De roep om een ‘inclusieve’ of ‘toegankelijke’ erfgoedsector klinkt overal, maar wat houden deze termen precies in en hoe breng je het in de praktijk? In haar lezing biedt Nynke Feenstra op een praktische manier inzicht in deze actuele discussie. Ze laat zien hoe je met kleine (kosteloze) stappen al kunt bijdragen aan een meer inclusieve ervaring voor je bezoekers, zodat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt in jouw organisatie.

Nynke Feenstra zet zich sinds 2013 in voor het verbeteren van de toegankelijkheid van musea, in het bijzonder voor doven. Als consultant adviseert en informeert ze mensen en organisaties over het onderwerp toegankelijkheid. Op basis van haar
ervaringen in musea is ze een (parttime) promotieonderzoek gestart aan de Universiteit Leiden waar ze ook werkzaam is als wetenschappelijk docent bij Kunstgeschiedenis.

Vanaf 2015 organiseerde Erfgoedpartners enkele keren per jaar Erfgoed aan Tafel voor erfgoedinstellingen en andere belangstellenden: een lezing door iemand uit de erfgoedwereld, gevolgd door een maaltijd. Talent aan Tafel is een aanpassing van dit concept, waarmee we talentontwikkeling willen ondersteunen door jong talent een podium te bieden.  
 
Datum plaats en locatie
Voor: iedereen met interesse in erfgoed en actuele ontwikkelingen
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Datum en tijd: 17 oktober van 16.00 tot 19.00 uur
(let op!!  gewijzigde datum dus niet op 19 september zoals in de vooraankondiging, maar op 17 oktober a.s. )
Kosten:
€ 20,- per persoon voor de maaltijd



Beeld: Doopsgezinde kerk

Platform Moleneigenaren
18 september 2019

Op 18 september van 10:00-12:00 uur wordt bij Erfgoedpartners een platformbijeenkomst gehouden voor de moleneigenaren in de provincie Groningen. Deze bijeenkomst valt uiteen in twee delen. Het eerste uur is vooral bedoeld voor de eigenaren. Er wordt dan aandacht besteed aan beleid en algemeen. Het tweede uur is gereserveerd voor onderhoud. Het thema is funderingen. Anne

 
Wieringa zal daarover een inleiding houden. Agenda en uitnodiging volgen binnenkort.



 Beeld: fundering molen Grote Geert Kantens/Foto: Anne Wieringa

Platform Borgen
1 oktober 2019

Het Platform Borgen is op 1 oktober (en niet op 24 september zoals in de laatste bijeenkomst was vastgelegd) in Havezate Mensinge in Roden. 

Beeld: Havezate Mensinge afkomstig van website Havezate Mensinge
Ook hier volgen agenda en uitnodiging binnenkort.

Bureaubezetting

Het bureau van Erfgoedpartners is tijdens de zomervakantie ‘gewoon’ geopend en bereikbaar via mail: info@erfgoedpartners.nl. Wel kan het zijn dat u langer op een reactie moet wachten.

Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

Collectie Groningen uitgelicht
Museum Stad Appingedam: Schutterspapegaai

In de Middeleeuwen is de schutterij belast met de verdediging van de stad. Later worden haar taken meer representatief van aard. In fraaie kledij gestoken luisteren de schutters menig officiële plechtigheid op. Een jaarlijks hoogtepunt voor het gilde is het vogelschieten op Pinkstermaandag.

Degene die er drie keer achtereen in slaagt een houten papegaai van de top van een op het stadsplein opgerichte lange mast af te schieten wordt uitgeroepen tot schutterkoning of schuttenkoning; hij mag de zilveren gaai als een trofee en persoonlijk teken van waardigheid dragen.

De zilveren papegaai draagt om zijn hals een vergulde losse band waarop gegrift staat: STAT. VAN. DAM. Aan de uiteinden van de tak, waarop de vogel staat, staat het jaartal 1546. Volgens een
aantekening in het rekeningenboek van het Schuttengericht wordt de gaai aan een sjerp gedragen en niet - zoals elders in den lande - aan een ketting: 7 augustus 1723. Aan Albert Cock betaald 'voor een gekogte sjarp tot gebruick van de pappegai, zes gI. en 6 st.'

De schutterspapegaai was ooit trots bezit van het Schuttersgilde St. Joris te Appingedam, dat in de achttiende eeuw ook Schuttencompagnie wordt genoemd. In de Franse tijd, rond 1795 wordt aan het bestaan van gilden een eind gemaakt. Daarmee verdwijnt ook het jaarlijkse vogelschieten.

Klik voor meer informatie en beeldmateriaal van de borg op de foto of kijk op de website van Collectie Groningen.

Tekst: Fred Ootjers
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

 
agenda-icon

Agenda

Opening Orgelzomer Groningen 2019

column-icon

hele zomer

clock

nvt

column-icon

Der Aa-kerk
 

Platform Moleneigenaren/onderhoud

column-icon

18 september

clock

10:00 - 12:00 uur

column-icon

Erfgoedpartners
 

Talent aan Tafel

column-icon

19 september

clock

16:00 - 19:00 uur

column-icon

ntb

Platform Borgen

column-icon

1 oktober

clock

10:00 - 12:00 uur

column-icon

Museum Havezate Mensinge

alt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners Lopende Diep 8 Groningen, Gr 9712 NW Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.

Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2019 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp