alt_text

ERFGOEDLOPER

nummer 191 | 6/09/2019

alt_text
list

In dit nummer

  • Groninger Orgelzomer: Het mooiste van 2 werelden
  • Cursus Molengids
  • Platform collecties
  • Platform directeuren
  • Oktober Kindermaand: meld u aan!
  • Studiedag Energiebesparing, hernieuwbare energie en uw monument
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Gastcolumn


Op verzoek van de redactie schreef Jan Wiebe van Veen een gastcolumn. Jan Wiebe is directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en lid van het bestuur van Erfgoedpartners.
 
Vakantie
De afgelopen weken ben ik weer eens in Frankrijk geweest. Ouderwets met een lekke tent op de camping municipal met ravioli en stokbrood. Dat was lang geleden maar het beviel prima. Wel ironisch dat andere 60 plussers in de meest futuristische campers en caravans kamperen en de jongeren in voorbesproken tenthuizen of appartementen verblijven. Ik voelde me dus heel spartaans en sportief. In de West-Vogezen hebben we rondgekeken in de slaperige dorpjes en stadjes die verscholen liggen tussen de lage bergen. Wat ons er het meeste opviel vergeleken met zo’n tien jaar geleden was het verval van de dorpen en het ontbreken van de insecten.  Heel veel huizen stonden te verkrotten of waren te koop en er was ook geen sprake van restauratie of herstel. Bij navraag vertelde de eigenares van een theesalon dat er in Frankrijk een wet is die bepaalt dat als een huis binnen de straal van 500 meter van de dorpskerk staat te vervallen, het niet mag worden afgebroken maar in originele staat moet worden hersteld. En als daar geen geld voor is dan is dat jammer maar dan valt het maar in elkaar. Redelijk bizar, een regeling die bedoeld is voor bescherming van monumenten maar die nu zorgt voor massale verkrotting.  Wat de insecten betreft vertelde de eigenaar van een klein dorpskasteeltje dat ook in Frankrijk de afname dramatisch is onder invloed van het gebruik van gif en de monoculturen in de landbouw.
 
Ik moest natuurlijk denken aan onze provincie en de mate waarin onze monumenten al dan niet worden beschermd en de biodiversiteit gewaarborgd. Wat de monumenten betreft heb ik het niet over de rijksmonumenten die algemeen erkend waardevol zijn, maar over de huizen, schuren en andere bouwsels die wel bepalend zijn voor het Groninger land maar die verloren dreigen te gaan omdat ze schade hebben opgelopen door de aardbevingen of die zomaar staan te verkommeren. Ook deze categorie verdient bescherming. Maar een land met alleen landbouwgewassen waar het stil is omdat de kleine dieren zijn uitgeroeid, is ook niet leefbaar. Het is juist de combinatie van cultuur en natuur die Groningen voor mij zo dierbaar maakt en de vakantie heeft me nog eens laten zien hoe belangrijk het is het kwetsbare in beide te beschermen. Ons erfgoed dus!

Jan Wiebe van Veen

Groninger Orgelzomer: Het mooiste van 2 werelden

Deze hele Orgelzomer is er een keur aan activiteiten rond de Groninger orgels. Eén daarvan is het project ‘Het mooiste van 2 werelden’. De bedoeling van dit project is mensen op een andere manier in contact te brengen met het orgel, meer mensen te interesseren voor dit muziekinstrument en de kennis over en bekendheid met orgel en (orgel)muziek te stimuleren. De orgelcommissies van Midwolda, Wildervank en Appingedam hebben daarom contact gezocht met verschillende organisaties om samen het mooiste concert samen te stellen.
 
Het schip in
Op 24 augustus vond de aftrap van ‘Het mooiste’ plaats, met het programma 'Het schip in’. Een bijzondere combinatie van orgelmuziek en zeemansliederen rond het orgel van de Nicolaïkerk in Appingedam, als onderdeel van het Internationaal Folk & Seasongsfestival ‘Bie Daip’. Hierin ontmoetten twee uitersten elkaar: shanty- en orgelmuziek. De middag begon met een feestelijke boottocht over het Damsterdiep (het eerste schip) en werd vervolgd met een bezoek aan het tweede schip: dat van de Nicolaïkerk, waar de bezoekers werden getrakteerd op de verrassende combinatie van orgelspel op het De Mare-Hinsz-orgel door Vincent Hensen enerzijds en van de zeemansliederen van shantykoor Armstrong’s Patent anderzijds. ‘Het schip in’ was een succes met beide keren een vol schip.
 
De volgende programma’s worden nog verwacht.
 
5 oktober: ‘Dans-en-’t Orgel, Clinic en voorstelling
Grote Kerk Wildervank

De Monument en Concert Commissie van Wildervank heeft een programma samengesteld met Sportvereniging Oxygym. Op de klanken van het mooie Walckerorgel en met begeleiding van drum wordt op 5 oktober een avondvullende dansvoorstelling gegeven door de verschillende groepen van Oxygym (in de leeftijd van 6 tot 60). Jochem Schuurman is organist en zal niet alleen de dansers begeleiden, maar ook een aantal solostukken spelen.
 
De leden van de sportvereniging en de musici stellen met elkaar het mooiste programma vast dat ze voor hun bezoekers willen uitvoeren.  Natuurlijk horen daar ook lichteffecten en mistmachines bij! Dit is een uitgelezen kans om een nieuwe doelgroep te laten genieten van het prachtige erfgoed.

Vanaf 14:00 uur wordt in de kerk door Oxygym een dans-clinic gegeven waarbij de musici zullen begeleiden. De clinic is bedoeld voor kinderen van de basisschool en vindt plaats in het kader van Oktober Kindermaand. Aan de clinic zijn geen kosten verbonden.
Voor het avondprogramma, dat om 19:30 uur begint, wordt een bijdrage van 8 euro gevraagd.
 
6 oktober: Cash in de kerk; Alex Vissering en Olaf Vos
Alex Vissering en Olaf Vos brengen een liedjesprogramma in het Gronings rond een van hun favoriete artiesten Johnny Cash. Met de Groningse band VanDeStraat en Ludolf Heikens op het Hinsz-orgel van Midwolda.
 
In boeiende verhalen, songs en melodieën maakt het publiek tijdens deze voorstelling kennis met de wereld van Johnny Cash. Vissering en Vos vertellen en zingen; organist Ludolf Heikens laat horen hoe verrassend mooi de melancholische countrysongs klinken als ze op het monumentale Hinsz-orgel worden gespeeld. Een leuke twist aan het geheel is dat de liedjes in het Gronings worden gezongen, in een vertaling gemaakt door Olaf Vos zelf.
Streekproducten
Naast de overvloed aan bijzondere muziek valt er deze middag nog meer te genieten: in samenwerking met Dorpsbelangen Midwolda presenteren verschillende lokale ondernemers in kraampjes hun eigen streekproducten in de kerk. Van Groningse lekkernijen tot leuke souvenirs.
 
Voor meer informatie en kaarten: Het mooiste van 2 werelden
 
[Beeld: Johnny Cash]
 

Cursus Molengids

In 2019-2020 wordt de cursus Molengids weer gegeven. In deze cursus leert u hoe u bezoekers- van jong tot oud- op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen. U vertelt daarbij over de werking en de geschiedenis van de molen en let daarbij op de veiligheid van de bezoekers. Ook voor een groep kleuters of oudere basisschoolleerlingen draait de molengids zijn hand niet om. Daarnaast kan een molengids activiteiten rondom de molen organiseren.



De cursus bestaat uit zes dagdelen op verschillende locaties in de provincie Groningen en wordt gegeven door professionals op het gebied van het molenwezen en educatie.
Voor meer informatie en aanmelden: Cursus molengids

[Beeld: Molengidscursus in 2018 in Noordbroek; foto: Tom Heyne]

 

Platform collecties

Het platform collecties is bedoeld voor alle (vrijwillige) medewerkers, die meewerken aan of meedenken over het behoud en beheer van collecties. Het wordt georganiseerd om collectiemedewerkers met elkaar in contact te brengen, ervaringen uit te wisselen en om praktijksituaties met elkaar te bespreken.

De volgende bijeenkomst is op dinsdag 24 september 2019 in de Fraeylemaborg in Slochteren. Conservator Henny van Harten zal een lezing geven over ‘Publiek versus collectie?, hoe grote publieksaantallen de collectie van de borg kunnen bedreigen'.
Daarnaast is er voldoende gelegenheid voor de deelnemers voor het uitwisselen van informatie (Rondje instellingen).

Datum: dinsdag 24 september 2019
Tijd:      13.30 – 16.30 uur
Locatie: Fraeylemaborg, Slochteren

[Beeld: veel belangstelling voor expo Groninger Museum]


 

Platform directeuren

Vooraankondiging

Op 5 november wordt van 10:00 – 12:00 uur een platform directeuren gehouden in de kerk van Garmerwolde. Deze kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

De locatie is nog onder voorbehoud. Agenda en uitnodiging volgen over enige tijd.

 

[Beeld: kerk Garmerwolde; foto: Wikemedia Commons Pa3ems]

Oktober Kindermaand: meld u aan!

Om Oktober Kindermaand tot een succes te maken, is het belangrijk dat veel instellingen meedoen. Niet alleen musea, molens en borgen, maar ook natuurorganisaties, dans- en theaters(scholen), bibliotheken en dergelijke. Wij doen hierbij dan ook een oproep aan organisaties zich aan te melden. Meedoen kan bijvoorbeeld al met een activiteit op één zaterdag of één zondag in oktober. Aanmelden met (een) activiteit/activiteiten kan via het onlineformulier op onze website:



Beeld: affiche

 

Studiedag Energiebesparing, hernieuwbare energie en uw monument

De stichting Kastelen, Buitenplaatsen, Landgoederen (sKBL) houdt op vrijdag 27 september 2019 een studiedag waar deelnemers worden uitgenodigd om zich te verdiepen in het verantwoord besparen op energiekosten van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (KBL).
KBL-eigenaren zijn vaak grootverbruikers van energie. De kostenpost kan oplopen tot 20% tot 50% van de instandhouding van het geheel. Toch kunnen soms ook eenvoudige energiebesparende maatregelen tot een aanzienlijke kostenreductie leiden. En door zelf energie op te wekken, kunnen KBL in sommige gevallen kosten nog verder verlagen.

Tijdens dit studieprogramma staat de vraag centraal: Wat zijn voor eigenaren/gebruikers van een KBL zinvolle mogelijkheden en opties? Waar te beginnen? En welke organisaties zijn hierbij van nut?

 
Sprekers uit binnen- en buitenland benaderen samen met u dit vraagstuk en belichten, vanuit verschillende perspectieven de vraagstelling.

Deze studiedag is bedoeld voor eigenaren/gebruikers betrokken bij de instandhouding van een kasteel, historische buitenplaats of landgoed. De kosten voor deelname bedragen voor donateurs van sKBL € 60,- p.p. en voor niet-donateurs € 80,-. De korting geldt voor maximaal 2 personen per lid of per aangesloten KBL.



De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag, 27 september 2019 van 09:45 – 18:00 uur op in de Modelboerderij op Buitenplaats Elswout, Elswoutlaan 14 te Overveen.

[Beeld: Buitenplaats Elswout; foto: René Dessing]

 

Collectie Groningen uitgelicht
Muzeeaquarium Delfzijl: Doopvontschelp

De Doopvontschelp is familie van de gewone kokkel die we in ons land op het strand kunnen vinden. Maar dan wel een hele grote. Deze soort, die in de Indo-Pacific leeft, kan wel tot 1.40 meter groot worden en ze wegen dan tot ver over de 100 kg.  

Geen schelp dus die je na een eventuele vondst op het strand zomaar even onder je arm mee naar huis neemt. Al was het maar omdat de douane je onverwijld zou gebieden de mega-kokkel direct af te geven. De Doopvontschelp is namelijk gewild om zijn vlees en schelpen en vooral grote exemplaren zijn op veel plaatsen verdwenen. Omdat de schelp vaak tussen het koraal zit ingegroeid,

 
brengt het verzamelen ook veel schade aan het rif toe.

De Doopvontschelp (Tridacna gigas) is het grootst levende tweekleppige weekdier. De lengte van de schelp is meer dan anderhalve meter en het dier kan rond de 250 kilo zwaar worden. De schelp is vrij bol en heeft zowel lichte groeven in de breedte als een sterk golvende schelprand. De kleur van de schelp is meestal bruin of wit. De eigenlijke kleur is echter vaak niet meer zichtbaar door een begroeiing van algen, koralen en andere organismen. Het werd vroeger in kerken vaak gebruikt als doopvont, een bak voor het doopwater.

Tekst: Fred Ootjers
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte


 
agenda-icon

Agenda

Orgelzomer Groningen 2019

column-icon

Hele zomer

clock

nvt

column-icon

Provincie Groningen

Platform
Molens

column-icon

18 september

clock

10:00 uur - 12:00 uur

column-icon

Erfgoedpartners

Platform
Collecties

column-icon

24 september

clock

13:30 uur - 16:30 uur

column-icon

Fraeylemaborg

Platform
Borgen

column-icon

1 oktober

clock

10:00 uur - 12:00 uur

column-icon

Museum Havezate Mensinge

Talent aan
tafel

column-icon

17 oktober

clock

16:00 uur - 19:00 uur

column-icon

Doopsgezinde kerk

Platform
Directeuren

column-icon

5 november

clock

10:00 uur - 12:00 uur

column-icon

nnb

alt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS *|LIST:ADDRESS|* (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.

Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|LIST:DESCRIPTION|*

Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|* All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*