View this email in your browser

ERFGOED MET JE KLAS - ARM EN RIJK

Beste ICC’er,

In de provincie Groningen is volop erfgoed te vinden dat heel geschikt is om te bezoeken met leerlingen. In de afgelopen jaren zijn er talloze erfgoed educatie-projecten ontwikkeld door musea, vaak in samenwerking met erfgoeddocenten. Daardoor sluiten de projecten goed aan bij het schoolprogramma en zijn ze behalve informatief ook altijd creatief en verrassend. Al deze projecten zijn te vinden op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/.
Je kunt filteren op gemeente zodat je direct de projecten ziet in de buurt van jouw school.
 

Bekijk hier alle erfgoededucatieprojecten

Projecten in het zonnetje

Drie keer per jaar versturen we een nieuwsbrief waarin we elke keer een paar projecten in het zonnetje zetten rond een bepaald thema. We hopen dat we jullie daarmee op ideeën brengen en inspireren om met de leerlingen op pad te gaan.

In deze nieuwsbrief worden een paar projecten uitgelicht die goed aansluiten bij het thema arm en rijk.

De Jatrie


Arm en rijk


Arm en rijk is een thema van alle tijden en alle landen. In de provincie Groningen zijn op veel plekken sporen uit het verleden te vinden die ons iets vertellen over de welvaart (of het gebrek daaraan) in vroeger tijden. Ga met je klas op ontdekkingsreis terug in de tijd!

Marie, dienstmeisje op Verhildersum

GROEP 3+4

Leerlingen maken kennis met het dienstmeisje Marie en Edzard, het zoontje van de borgheer. Twee kinderen, maar elk met een heel eigen leven. Op de borg kwamen ze elkaar tegen maar speelden ze samen? Deelden ze hun speelgoed?

In verschillende scènes worden de levens van Marie en Edzard met elkaar vergeleken. Daarnaast worden de leerlingen uitgenodigd om de verhalen ook te vergelijken met hun eigen leven.



(illustratie: Mo Beijer)

Ontdek Marie, dienstmeisje op Verhildersum

Schip vol verhalen

GROEP 6 t/m 8

Binnenvaart was voor veel gezinnen een manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Een binnenvaartschip was een familiebedrijf. Vader, moeder en de kinderen hielpen allemaal mee om de kost te verdienen. Het was geen vetpot.

Leerlingen bezoeken De Familietrouw, het oudste nog in originele staat verkerende binnenschip van de provincie Groningen. De familie Drost vervoerde met het schip niet alleen turf, maar alles waar maar ‘handel’ in zat.

Op een klein oppervlakte woonden ooit een vader en moeder met acht kinderen. Waar poetsten ze hun tanden? Waar is de WC? Waar gingen ze naar school? De schippers van De Familietrouw vertellen het hele verhaal.

(Illustratie: Mo Beijer)

Ontdek Schip vol verhalen

Arm en rijk: leven op de Fraeylemaborg

GROEP 3 + 4

Arm en rijk; leven op de Fraeylemaborg laat de kinderen kennismaken met de Fraeylemaborg. Ze ontdekken hoe de mensen woonden en leefden op een borg rond 1880.

Behalve de rijke familie woonden er ook knechten en dienstbodes. Zij deden het zware werk zoals schoonmaken, koken, wassen, het onderhoud van de tuin en het verzorgen van de paarden.

Door spelend en lerend bezig te zijn met het thema ervaren de leerlingen het verschil tussen arm en rijk en vroeger en nu.



(Illustratie: Mo Beijer)

Ontdek Arm en rijk: leven op de Fraeylemaborg

Fennigje en Melle in het Roode weeshuis

GROEP 5 + 6

In de binnenstad van Groningen staat nog de poort van het Roode – of Burgerweeshuis. Tussen 1599 en 1956 woonden hier kinderen die geen familie meer hadden; weeskinderen. Zij leefden van de giften van rijke burgers en de kerk.

In dit project nemen de weeskinderen Fennigje en Melle de leerlingen mee naar het leven in het Roode Wees­huis in de eerste helft van de negentiende eeuw. Leer­lingen ontdekken dat de weeskinderen weinig zelf mochten beslissen. Welke kleding je als weeskind moest dragen, waar je sliep, wat je te eten kreeg en aan welke regels je je moest houden; het lag allemaal vast.

Behalve voor het leven in het weeshuis is er in dit project ook aandacht voor locatieonderzoek en architectuur. Het project is gratis te downloaden.



(Illustratie: Frank de Wit)

Ontdek Fennigje en Melle in het Roode weeshuis

We hopen dat deze informatie nuttig was en we wensen
jullie heel veel erfgoedplezier in de komende tijd!

 

(Illustratie: Mo Beijer)

 

Bekijk meer projecten voor je klas

Neem een kijkje op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/ voor een overzicht van alle erfgoededucatieprojecten die worden aangeboden in 2024. Je kunt filteren op groep en gemeente. Zo vind je snel projecten die bij jouw leerlingen passen en die in de buurt zijn van je school.
 

Overzicht erfgoededucatieprojecten
GRATIS TIJDSCHRIFT

Wiesneus  

Wist je dat er jaarlijks een gratis tijdschrift in het Gronings beschikbaar is voor alle Groningse kinderen? De Wiesneus wordt onder scholen verspreid in maart.

Aanmelden voor de Wiesneus van 2025 via deze link: Inschrijfformulier Wiesneus 2025|CGTC.

De editie van 2024 kunt u hier digitaal bekijken.

Meld je aan voor Wiesneus 2025
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2024 Stichting Erfgoedpartners, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp