|
|
Locaties excursie cursus Begraven met Beleid bekend
Inmiddels is bekend welke begraafplaatsen bezocht zullen worden tijdens de excursiemiddag van de cursus Begraven met Beleid. Dit zijn geworden: de Zuiderbegraafplaats en de katholieke begraafplaats in Groningen en de begraafplaats in Noordlaren.
De cursus Begraven met Beleid vindt op 4 en 5 april 2024 plaats en is bedoeld voor beheerders en beleidsmakers die meer te weten willen komen over de ontwikkeling en uitvoering van beleid en beheer ten aanzien van kerkhoven en begraafplaatsen. Tijdens deze tweedaagse cursus is er ruimte om casussen uit de praktijk te bespreken. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij ervaringen en vragen van de deelnemers.
U krijgt antwoord op vragen als: Hoe ontwikkel je beleid en creëer je draagvlak daarvoor? Moet iedere begraafplaats op dezelfde manier beheerd of onderhouden worden? |
Wat zeggen deze betekenissen over begraafplaatsen in de hedendaagse samenleving? Welke functies en betekenissen heeft uw begraafplaats? Welke subsidiemogelijkheden en fondsen zijn er? Hoe bepaal je de ruimtelijke eigenschappen van een begraafplaats? Is uitbreiding of verandering/toevoeging van functies mogelijk met behoud van die eigenschappen? Welke criteria hanteer je bij de selectie van te behouden en te onderhouden graven en grafmonumenten? Hoe documenteer je grafmonumenten (of andere onderdelen) zodat kennis erover na ruiming/verwijdering behouden blijft?
Opgeven voor de cursus kan nu nog, doe dit zo spoedig mogelijk. Voor meer informatie: lees de brochure of bekijk deze video.
Aanmelden kan via de website.
Beeld: begraven met beleid |
|
|
|
Digitalisering van musea en online publicatie van collecties
Digitalisering van musea en online publicatie van collecties spelen een cruciale rol in het hedendaagse culturele landschap. Deze transformatie biedt talloze voordelen, waardoor musea hun relevantie vergroten en een breder publiek kunnen bereiken. Bibi Bodegom, zelfstandig adviseur digitalisering voor onder andere Erfgoedpartners, schreef op verzoek van de redactie over het belang van het digitaal ontsluiten van (museum)collecties.
I Allereerst maakt digitalisering het cultureel erfgoed toegankelijker voor een wereldwijd publiek. Door collecties online te publiceren, kunnen mensen van over de hele wereld virtueel door een museumcollectie dwalen en genieten van kunst en voorwerpen zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn. Dit opent de deur naar educatieve mogelijkheden, waarbij scholen, studenten en nieuwsgierige geesten gemakkelijk toegang hebben tot waardevolle informatie over geschiedenis, kunst en cultuur.
II Daarnaast versterkt digitalisering de betrokkenheid van het publiek bij de museumcollecties. Online toegankelijkheid moedigt interactie aan, waardoor bezoekers niet alleen passieve waarnemers zijn, maar actief kunnen deelnemen aan virtuele rondleidingen, digitale tentoonstellingen en educatieve programma's. Dit vergroot de impact van musea op de maatschappij en bevordert een breder begrip en waardering voor cultureel erfgoed.
III Ten slotte opent digitalisering nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en kennisdeling tussen musea wereldwijd. Door collecties online te delen, kunnen instellingen informatie uitwisselen, gezamenlijke projecten opzetten en gezamenlijk werken aan het behoud van cultureel erfgoed op een schaal die voorheen ondenkbaar was. In essentie bevordert de digitalisering van musea niet alleen de toegankelijkheid tot cultureel erfgoed, maar versterkt het ook de relevantie, het behoud en de educatieve missie van deze instellingen. Het biedt een venster naar het verleden dat wijd open staat voor iedereen, waar ter wereld ze zich ook bevinden.
Digitaal erfgoedcoach
In Groningen ondersteunt Erfgoedpartners alle musea die zich bezighouden met het digitaliseren van collecties. De digitaal erfgoedcoach helpt bij vraagstukken rondom collectieregistratie, -digitalisering en -automatisering (zoals de keuze van een |
collectiebeheersysteem) of vraagstukken rondom linked open data publicatie van collecties. Ook een analyse van de kwaliteit van data en het toepassen van thesauri, zoals deze in het Termennetwerk zijn samengebracht, hoort hierbij. De digitaal erfgoedcoach ondersteunt ook de (inmiddels) 19 musea (zie hieronder) die gezamenlijk de Axiell Collections applicatie van het bedrijf Axiell hebben ingekocht. Hier werken musea in hun eigen collectieomgeving samen aan de ontsluiting van het erfgoed dat ze beheren. De komende tijd wordt er gewerkt aan de vernieuwing van CollectieGroningen.nl. Daarop kunnen straks nog meer museumvoorwerpen door bezoekers gevonden worden. En samen met Centrum Groninger Taal & Cultuur, Groninger Archieven, Stichting (digitale) infrastructuur en verbreding publieksbereik cultuur(historie) provincie Groningen, de Universiteitsbibliotheek Groningen en Data Space Groningen (voorheen Gegevens Knooppunt Groningen) werken we verder aan de verbinding van al het erfgoed in de provincie, via het Digitaal Erfgoed Platform Groningen. Hierbij volgen we de Nationale strategie voor het digitaal erfgoed van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), opdat alle erfgoedcollecties in Groningen straks duurzaam en digitaal verbonden zijn.
Deelnemende musea
- Museum Wierdenland Ezinge
- GRID Grafisch museum Groningen
- Museum Nienoord Leek
- Borg Verhildersum Leens
- Klooster Ter Apel
- Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum
- Museum ’t Rieuw Nuis
- Het Behouden Blik Uithuizermeeden
- Visserijmuseum Zoutkamp
- Veenkoloniaal Museum Veendam
- Jan Menze van Diepenstichting Slochteren
- Historische Scheepswerf Wolthuis Sappemeer
- Synagoge Groningen
- Het MOW | Museum Westerwolde Bellingwolde
- Nationaal Bus Museum Hoogezand
- Gerrit van Houten Stichting Groningen
- Stichting Van der Wyck-De Kempenaer Slochteren
- Museum aan de A Groningen
- Museum Mohlmann Appingedam
Beeld: Axiell registratiescherm;
foto: Museum Het Behouden Blik Uithuizermeeden |
|
|
|
International Image Interoperability Framework
28 mei Amsterdam (precieze locatie wordt nog bekendgemaakt)
Hebt u als erfgoedorganisatie een prachtige verzameling gedigitaliseerde schilderijen, kaarten of andere afbeeldingen? En bent u benieuwd hoe je deze collectie online kunt presenteren, samenbrengen en verrijken? Het International Image Interoperability Framework (IIIF, uitgesproken als ‘triple-eye-eff’) kan hierbij helpen. Op dinsdagmiddag 28 mei in Amsterdam neemt het NDE u mee op een ontdekkingsreis door deze standaard voor het delen van |
beeldmateriaal. Dit event is speciaal bedoeld voor erfgoedorganisaties die willen ontdekken wat IIIF voor hen kan betekenen. Laat u deze middag inspireren door een breed scala aan voorbeelden. Schrijf u alvast in.
Dit is een middag op beginnersniveau, waarbij vooral wordt ingegaan op praktijkvoorbeelden.
Beeld: workshop digitalisering standaarden in collectieregistratie 2021;
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A Maatschappelijke Kosten- Batenanalyse (MKBA)
Op de afgelopen ledenvergadering van de Coöperatie Sterke Musea werd het onderzoek naar het belang van musea voor Groningen al aangekondigd. Om de musea goed te kunnen vertegenwoordigen en te lobbyen voor een sterker museaal veld in onze provincie, heeft de Coöperatie gegevens van de musea nodig. De Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A. wil goed in beeld brengen wat de effecten zijn van het museale werk op de leefbaarheid en economie. Musea zijn belangrijk voor de provincie op allerlei vlak, maar het is moeilijk om dat aan te tonen met 'harde' cijfers. Daarom voeren zij een Maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uit. Daarvoor hebben zij uw cijfers nodig.
De Coöperatie realiseert zich dat het niet bepaald een leuk klusje is maar nodigt de musea van harte uit om toch aan dit onderzoek deel te nemen. Bij veel vragen is het mogelijk om een schatting te maken.
Door mee te doen aan dit onderzoek helpt u de Coöperatie Sterkte Musea om het brede belang van het museale veld aan te tonen. |
Bovendien kan door het verzamelen van de cijfers aan de subsidiegever duidelijk worden gemaakt wat het nut van de Coöperatie is.
Hierbij de link naar de vragenlijst die door de Coöperatie is gestuurd naar alle musea (leden en niet-leden) in de provincie Groningen. Groningse Musea Vragenlijst / MKBA (google.com)
Een paar tips bij het invullen:
• Vul zo kort mogelijke antwoorden in. Vaak kunt u alleen een getal invullen, gebruik dan geen
punten tussen duizendtallen, dus bv gewoon 10000 invullen
• Is de vraag niet van toepassing? Vul dan een 0 in
• Gebruik een punt(.) in plaats van een komma (,), voor cijfers achter de komma... Bijvoorbeeld bij het aantal FTE, geen 1,7 maar 1.7
• Bij alle vragen geldt, als je het niet zeker weet mag je een schatting maken.
• In de enquête worden de jaren 2020 en 2021 niet meegenomen in verband met corona.
Beeld: goudschat van Feerwerd;
foto: Marten de Leeuw, Groninger Museum |
|
|
|
Cursussen Gronings
Het nieuwe jaar begint goed voor de cursus Gronings spreken, met maar liefst vier volgeboekte cursussen die online, in de stad Groningen en in het Berlagehuis te Usquert van start zijn gegaan.
Mensen schrijven zich om verschillende redenen in. Sommigen willen het dialect van hun geboorteplaats leren en anderen willen graag de Groningse taal kunnen verstaan om aansluiting te vinden bij hun dorpsgenoten of, bijvoorbeeld in het geval van een zorgmedewerker, cliënt. |
Deze cursussen bieden niet alleen een kans om een uniek dialect te leren, maar fungeren ook als sociale ontmoetingspunten. Ze helpen nieuwkomers om te integreren en bieden een gevoel van verbondenheid met Groningen. De populariteit van deze cursussen illustreert het belang van het behouden van dit stukje immaterieel erfgoed.
Ondertussen zijn wij weer druk bezig met het opzetten van een nieuw cursusaanbod voor het najaar. Houd de agenda in de gaten!
Beeld: Beeld: cursus Gronings spreken;
foto: Centrum Groninger Taal & Cultuur |
|
|
|
Meertmoand Streektoalmoand: Broescursus Piet Reitsema
Gronings leren? Dat kan! In de Meertmoand Streektoalmoand organiseren Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners een Broescursus Gronings voor beginners. Onze docent Grunneger toal Piet Reitsema laat u in deze cursus kennismaken met onze streektaal en leert u de basisbeginselen. De Broescursus vindt plaats op 27 maart bij Noordwoord aan de Munnekeholm 2 in Stad.
Klik hier voor meer informatie
U kunt uw nieuwe kennis van het Gronings vervolgens direct inzetten tijdens de Komt Goud met HISTER-show – Spezioale editie in het Der Aa Theater. Dit is een oavend in het Grunnegs voor geboren en getogen Groningers én voor nieuwe Groningers. Om het extra leuk te maken bieden we nu een combinatieticket aan: voor maar €15,00 kun je naar zowel de |
Broescursus als de Komt Goud met HISTER-show (losse kaartjes deze activiteiten kosten €10,00).
Mocht u daarna de smaak te pakken hebben: kijk dan eens of de cursus Gronings Spreken voor beginners iets voor u is.
Praktische informatie
Broescursus
27 maart om 19:30 uur NoordWoord (Munnekeholm 2, Groningen)
Tickets
Komt Goud Met HISTER-show – Spezioale Editie
30 maart om 20:00 uur (19:30 uur zaal open) Der Aa Theater ( Akerkstraat 11, Groningen)
Tickets
Spezioale aanbieding, combiticket voor €15,00
Tickets
Beeld: komt goud met Hister;
foto: Reyer Boxem |
|
|
|
Bijeenkomst diversiteit en inclusie
Op 4 april houden de projectleiders van de Onderwijscanon Groningen een bijeenkomst over diversiteit en inclusie. De bijeenkomst wordt geleid door een medewerker van Expertisecentrum ECHO. De bijeenkomst is van belang omdat we willen dat zoveel mogelijk groepen zich herkennen in de canonvensters en de inhoud die daaraan wordt gekoppeld.
Diversiteit gaat niet alleen over zichtbare verschillen, zoals etniciteit, geslacht of leeftijd. Het omvat ook diversiteit in gedachten, achtergronden, talenten en ervaringen. Inclusie is de sleutel tot het benutten van de volledige kracht van diversiteit. Het gaat niet alleen om het uitnodigen van mensen aan de tafel, maar ook om ervoor te zorgen dat ze zich welkom, gewaardeerd en betrokken voelen.
Het programma start met een opwarmer en input over de begrippen diversiteit en inclusie. Door middel van verschillende werkvormen worden de deelnemers vervolgens uitgedaagd om na te denken over waar zij zelf staan, waar |
de organisaties waarvoor zij werken staan en wat dit betekent voor de praktijk.
We streven ernaar bewustzijn te vergroten en een open dialoog te voeren over onderwerpen die onze gemeenschap aangaan.
Deelnemers gaan naar huis met een beter begrip van wat werken aan diversiteit en inclusie inhoudt. Deze kennis is bruikbaar bij het aanleveren van materiaal voor de onderwijscanon maar ook bij veel andere activiteiten zoals bijvoorbeeld publieksbereik, vrijwilligersbeleid of het inrichten van tentoonstellingen.
Praktische informatie
Datum: donderdag 4 april 2024
Tijd: 09:30-12:00 uur
Locatie: Museum aan de A, Brugstraat 24-26, Groningen
Aanmelden: info@onderwijscanongroningen.nl
Meer informatie over de Onderwijscanon van Groningen is te vinden op de site van Erfgoedpartners.
Beeld: overleg over de Onderwijscanon Groningen in Museum aan de A;
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Uw evenementen en activiteiten in de schijnwerpers
Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur brengen meerdere (digitale) publicaties uit waarin uw activiteiten kunnen worden uitgelicht. Sinds kort kunnen we uw activiteiten nog breder onder de aandacht brengen door een samenwerking met het magazine Stad & Lande. De activiteiten die bij ons bekend zijn, delen we met de redactie van Stad & Lande en vice versa.
Geef uw informatie ruim van tevoren aan ons door
Omdat de productie van onder andere ons digitale magazine Erfgoednieuws en het papieren tijdschrift Stad & Lande tijd kost, is het wel belangrijk dat u uw evenementen ruim vóór de uitvoerdata van deze evenementen met ons deelt. Zo is de kans groter dat we evenementen en activiteiten kunnen uitlichten in onze publicaties en in Stad & Lande.
In welke publicaties kunt u uw activiteiten terugzien?
Erfgoednieuws: digitaal magazine, verschijnt circa acht keer per jaar. Bevat achtergrondartikelen van erfgoedorganisaties in de provincie Groningen en een tentoonstellingen- en activiteitenoverzicht.
Stad & Lande: dit magazine verschijnt elk kwartaal in gedrukte vorm. |
Orgelkalender: digitale agenda, verschijnt in het orgelseizoen om de week. Specifiek voor orgelconcerten.
Klankjuwelen: verschijnt een keer per jaar in april in gedrukte vorm. Specifiek voor activiteiten op het gebied van orgels.
Gaaist mit, gaaist met? Verschijnt voor de eerste keer in november 2024 in gedrukte vorm, wordt daarna jaarlijks uitgebracht in het najaar. Is specifiek bedoeld voor activiteiten die te maken hebben met streektaal en -cultuur.
Hoe geef ik mijn activiteiten door?
U kunt een bericht sturen naar info@erfgoedpartners.nl. Neem hierin ten minste de naam, datum, tijd en locatie op van uw activiteit, inclusief informatie over eventuele verkoop van tickets of aanmeldmogelijkheden. Ook ontvangen we graag een korte omschrijving van het evenement en beeldmateriaal.
Daarnaast kunt u uw activiteiten doorgeven via www.erfgoednieuws.nl. Dit heeft als bijkomend voordeel dat deze activiteiten automatisch worden doorgeplaatst op Visit Groningen. Orgelconcerten worden daarnaast ook doorgeplaatst op de website van Stichting Groningen Orgelland.
Beeld: Klankjuwelen 2023;
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Symposium Armoede
Op vrijdag 29 maart wordt in het Spijslokaal van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een symposium over armoede gehouden. In het Gasthuis van het museum is sinds 2023 een presentatie te zien waarin een beeld wordt geschetst van armoede in de 18e en 19e eeuw, maar waarin dit thema ook wordt doorgetrokken naar de armoede van onze tegenwoordige tijd. Het museum laat daarmee zien dat de historische onderwerpen die het aanroert geen hoofdstukken uit een afgesloten boek zijn, maar ontwikkelingen die tot de dag van vandaag doorgaan en daarom relevant zijn voor een breed publiek. In die nieuwe opvatting over de museale presentatie, die de komende jaren in alle gebouwen wordt doorgevoerd, past het om de thema’s niet alleen in de gebouwen te presenteren, maar daar ook programma’s aan te koppelen die de relatie tussen verleden en heden op andere manieren belichten. Het symposium van 29 maart past in die nieuwe benadering. |
Op de middag van 29 maart is het woord aan een viertal deskundigen, met een eigen invalshoek, maar met ‘armoede’ als leidraad. Vier sprekers voeren het woord over dit thema:
- dr. Richard Paping, Universitair Hoofddocent Geschiedenis, RUG over Armoede in Noord-Groningen
- dr. Albert Buursma, Onderzoeker, auteur en projectleider over Gasthuizen in de Stad Groningen
- drs. Alina Dijk, Conservator Collectie en Kennismanagement, Gevangenismuseum over Armoede in Veenhuizen
- dr. Sander van Lanen, Universitair Docent Stedelijke Armoede en Ongelijkheid over Armoede over generaties
Het symposium is van 14:00-17:10 uur waarna de borrel begint. De toegang is vrij, maar het aantal zitplaatsen is beperkt. Aanmelden kan via receptie@hethoogeland.com onder vermelding van naam, aantal deelnemers en ‘symposium armoede’.
Beeld: komt nog |
|
|
|
Inloopbijeenkomst voor erfgoedeigenaren in Nuis op 21 maart
Op donderdag 21 maart houdt het Erfgoedloket Groningen een inloopbijeenkomst bij het Noordelijk Archeologisch Depot, Nieuweweg 76 te Nuis. Bezoekers kunnen tussen 17:00 en 20:00 uur binnenlopen.
Het Erfgoedloket Groningen ondersteunt sinds eind 2017 kosteloos eigenaren en bewoners van monumentale en karakteristieke panden in het aardbevingsgebied. Vanaf dit jaar is deze ondersteuning beschikbaar voor bewoners en eigenaren van alle erfgoedpanden in de gehele provincie Groningen.
Dit jaar worden verspreid door de provincie drie regionale inloopbijeenkomsten door het Erfgoedloket Groningen georganiseerd. Daarnaast is er jaarlijks een Erfgoedloketfair – dit jaar op 20 juni in Veendam – voor alle inwoners in Groningen.
Tijdens de inloopbijeenkomst in Nuis kunnen erfgoedeigenaren |
rechtstreeks vragen stellen aan het Erfgoedloket Groningen en haar partners. Er zijn experts aanwezig met kennis over bijvoorbeeld het onderhouden van hun pand en welke subsidies of andere financieringsmogelijkheden er zijn. Maar ook vragen over verduurzaming of over de versterking en/of procedure van schadeherstel kunnen worden gesteld. Naast het Erfgoedloket zijn onder andere aanwezig: het Nationaal Restauratiefonds, de provincie Groningen, Nationaal Coördinator Groningen, Monumentenwacht Groningen, Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Vereniging Groninger Monument Eigenaren.
De inloopbijeenkomst is vrij toegankelijk, maar het is voor de organisatie wel prettig als bezoekers zich van tevoren aanmelden. Dit kan op de website van het Erfgoedloket Groningen.
Beeld: Noordelijk Archeologisch Depot Nuis;
foto: Opmaat.com |
|
|
|
Symposium GLAS2024
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert GLAS2024, een dagvullend symposium op vrijdag
5 april in Kunstmuseum Den Haag met lezingen en artist talks over historisch en eigentijds glas.
|
Voor het programma en kaarten: Glassymposium 2024 | Kunstmuseum Den Haag
Beeld: glazen (huwelijks)bokaal of wijnglas, collectie Museum aan de A Groningen;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Platform Techniek, arbeid & zorg
De bijeenkomst van het platform Techniek, arbeid & zorg (ook RCE) op donderdagmiddag 25 april heef als thema ‘Technische verzamelingen en collecties. Over het verlies en behoud van kennis, kunde en objecten’. De platformbijeenkomst vindt plaats bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, online bijwonen kan ook.
Het voorlopige programma luidt als volgt:
- Technisch erfgoed, omvang en reikwijdte
- Kansen en bedreigingen
- Overdracht van kennis, visies vanuit verschillende sectoren
|
- Presentatie project ‘Vind het uit’
- Gevaarlijke stoffen in technische verzamelingen en collecties
Binnen dit platform wordt gezocht naar verbinding om ervaringen te delen en samen kennis te ontwikkelen. Voor de aanwezigen in Amersfoort sluiten we de middag af met een netwerkborrel.
Programma en aanmelden:
Platform Techniek, arbeid en zorg - Technische verzamelingen en collecties | Activiteit | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Beeld: werken aan een oude stoomtrein (collectie STAR Stadskanaal);
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland ondersteunt organisaties voor immaterieel erfgoed met kennis, een netwerk en registratie. Vraagt u zich af of uw activiteiten vallen onder immaterieel erfgoed? Bekijk dan |
eens het filmpje of neem een kijkje op de website van Kenniscentrum immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
Beeld: wat is immaterieel erfgoed;
foto: studio bliq |
|
|
|
Museum Financieringswijzer
De Museumvereniging heeft de Museum Financieringswijzer ontwikkeld.
Veel musea weten: het is nooit éven een subsidieaanvraag doen. Éven een lening aanvragen. Logisch natuurlijk, maar het zou best fijn zijn als er wat minder tijd zou zitten in uitzoekwerk. Want welke subsidies en leningen zijn er eigenlijk? |
Wanneer kun je wat aanvragen en waar komt uw museum voor in aanmerking? Om deze tijdrovende en complexe materie een beetje behapbaar te maken, is de Museum Financieringswijzer ontwikkeld.
Voor meer informatie: Financieringen | Museumvereniging
Beeld: een eeuwenoud muntje uit Dorestad (collectie Museum aan de A Groningen)
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Faro-regeling: ideeën aandragen
De tweede ronde van de Faro-regeling is van start. Heeft u een idee voor een Faro-initiatief dat bijdraagt aan onze gezamenlijke Uitvoeringsagenda? Dan kunt u op het prikbord hier ruchtbaarheid aan geven. Het prikbord is een speciale pagina op het Faro-platform waar eerste ideeën en conceptplannen worden gedeeld. Dit levert vaak goede suggesties op van anderen uit het netwerk om plannen nog beter te maken. Alleen initiatieven die op het prikbord staan, komen later eventueel in aanmerking voor een financiële bijdrage. Faro doen we samen en in alle openheid.
Anders dan vorig jaar wordt nu op verzoek van velen al voor de zomer een eerste netwerkbijeenkomst gehouden. Op 18 juni kunnen initiatieven zich aan elkaar presenteren en mooie coalities smeden. Op het platform staat een uitgebreide planning van het hele proces.
“Maar welke initiatieven komen dan precies in aanmerking?”, is een veelgehoorde vraag. Op het platform |
is te lezen op welke criteria de initiatieven in het najaar worden beoordeeld. Belangrijk is dat initiatieven niet alleen voldoen aan het Faro-gedachtegoed, maar ook een structurele verandering willen bewerkstelligen in de erfgoedzorg: in onze werkwijzen, in onze organisatie, in onze kennis et cetera. Een initiatief moet daarom aansluiten bij de in de Uitvoeringsagenda Faro door het erfgoedveld benoemde ambities. De regeling die er nu is, is al een eerste stap naar de implementatie van het verdrag. Het is dus een wezenlijk andere regeling dan die in de eerste paar jaar voor het stimuleren van praktijkprojecten. Dat soort projecten worden doorverwezen naar de reguliere fondsen, zoals het Fonds voor Cultuurparticipatie. Twijfelt u, neem dan vooral in een vroeg stadium contact op. Stuur een mailtje met een korte pitch naar faro@cultureelerfgoed.nl. Dan wordt er met u meegekeken en meegedacht.
Website
Beeld: faro.cultureelerfgoed.nl |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger: vacature penningmeester voor De Goede Toets
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel zijn staan er 43 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
De heer Moerman heeft tientallen jaren het Freytag-Lohman orgel in de Sebastianuskerk in Noordwolde bespeeld. Hij en zijn vrouw hebben hun erfenis nagelaten ten gunste van het orgel.
De Paul en An Moermanstichting beheert het orgel namens de eigenaar, het kerkbestuur van de Hervormde Gemeente Noordwolde-Zuidwolde.
Dankzij de inspanningen van de stichting blijft het orgel klinken. Dit doet zij door concerten te organiseren, het orgel beschikbaar te stellen aan studenten en door deel te nemen aan evenementen en educatieve projecten.
De penningmeester is samen met de andere bestuursleden verantwoordelijk voor de stichting. |
Samen bedenken zij elk orgelseizoen een nieuw programma. De penningmeester is specifiek verantwoordelijk voor de financiën van de stichting. Het bestuur vergadert vier of vijf keer per jaar, en vraagt een kleine en flexibele tijdsinvestering van de bestuursleden.
De ideale kandidaat is iemand die houdt van orgels, orgelmuziek en erfgoed. Hij of zij vindt het belangrijk dat orgels bespeeld en beluisterd worden. Voor de boekhouding is specifieke financiële kennis niet verplicht. Enige affiniteit met geldzaken en zorgvuldigheid is nodig.
Bekijk de vacature
Via de website van Erfgoedvrijwilliger leest u de hele vacature.
Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Beeld: detail orgel |
|
|
|
Nieuwe leden
De afgelopen weken heeft Erfgoedpartners twee organisaties kunnen begroeten als lid.
Het gaat om de volgende stichtingen:
1. Kunst- en Cultuurcentrum Hogeland, gevestigd in Bedum. De stichting introduceerde zich bij hun aanvraag als volgt:
We organiseren cultuureducatie waaronder erfgoed in alle scholen van Het Hogeland via de Cultuurcoach die bij ons in dienst is. In de vrije tijd bieden we cursussen muziek, theater, beeldend, erfgoed, foto, film, dans en meer. Als cultuurhistoricus en musicus zoek ik vaak juist de verbinding tussen disciplines. Onze activiteiten verknopen aan drie musea, Ploegcentrum Wehe, Berlagehuis etc. verrijkt de regio.
|
2. Groninger Molenerven, statutair gevestigd in Groningen. In de statuten staat het doel van de stichting als volgt omschreven:
het (doen) verkrijgen, onderhouden, behouden, restaureren, beschermen, beheren en exploiteren van historische molenerven als cultureel erfgoed alsmede de nabijgelegen erven in de provincie Groningen, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Dit om te voorkomen dat de oorspronkelijke omgeving, van grote historische importantie doch vaak niet als rijksmonument beschermd, van authentieke industrie- en poldermolens onomkeerbaar verloren gaat.
Wij heten beide stichtingen van harte welkom!
Beeld: detail Berlagehuis Usquert;
foto: Janna Bathoorn |
|
|
|
Bachnachtconcert door Bob van der Linde: Bach’s verjaardag
Pelstergasthuiskerk en Lutherse kerk Groningen
Een van de bekendste jongere organisten van dit moment, Bob van der Linde (tevens stadsbeiaardier van de Martinitoren Groningen), speelt op 21 maart een Bachnachtprogramma bij kaarslicht en zal daarbij de beide barokorgels van de Pelstergasthuis- en de Lutherse kerk van Groningen laten horen. Daarbij zit het publiek (in de Lutherse kerk) in ‘intieme setting’ rondom het orgel. Het Bachnachtconcert start dit jaar in de Pelstergasthuiskerk met haar beroemde tweeklaviers Arp Schnitgerorgel (1693/1712). Op de eenentwintigste maart vieren we de geboortedag van Johann Sebastian Bach (*21 maart 1685). |
Op het programma deze avond kortom werken met deze beroemde organist en componist in het middelpunt. Het programma is te vinden op www.binnenstadskerken.nl onder agenda.
Na afloop bieden de Vrienden van de Lutherse kerk u een glas wijn aan.
donderdag 21 maart aanvang 21:30 uur in de Pelstergasthuiskerk Groningen (Pelsterstraat 43)
Datum: 21 maart
Tijd: 21:30 uur in de Pelstergasthuiskerk
Toegang: 10 euro (donateur/vriend SVLK 8 euro) | kaarten aan de deur
Beeld: Bob van der Linde;
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Het waren twee eeuwen geleden dé smaakmakers bij de maaltijd, toen de tafel nog veel minder exotisch gedekt was als tegenwoordig. En ze stonden ook niet in elk huis naast de dis, in ieder geval niet uit kostbaar porselein geschonken.
Deze zeldzame set van Imari porselein is ooit het pronkstuk op een eettafel geweest. Het is gemaakt in Japan in het eerste kwart van de achttiende eeuw. Op een grote schotel worden vijf schenkkannetjes en een zoutvat gepresenteerd. Op elk daarvan staat in een cirkel een grote letter. De A staat voor azijn, de O voor olie en de S voor soya. Alles wat nodig is om de maaltijd extra smaak te geven. De kannetjes staan stevig in een ingebakken ringetje op de grote onderschotel. Ook handig is de hoge holle stam in het midden, |
waarmee je het plateau voorzichtig kunt optillen.
Complete sets als deze komen relatief weinig voor en hebben meestal slechts plaats voor vier kannetjes. Bijzonder zijn de twee schenkkannetjes met een S, voor soja. Vanaf 1737 handelt de Verenigde Oostindische Compagnie officieel in sojasaus, maar in de eeuw daarvoor bestellen Nederlanders het al privé. Deze smaakmaker wordt pas écht populair als in 1746 het beroemde kookboek 'De volmaakte Hollandse keuken meid' een recept opneemt om soja te maken: “Soja, zo goed als die uit Oost-Indien komt, hoe men die maaken zal…”
Tekst: Jan Menze van Diepenstichting
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
21 maart
|
|
20:00-22:00 uur
|
|
Garnizoenskerk Oudeschans
|
|
|
|
Cursus Begraven
met Beleid
|
|
4 april
|
|
19:00-15:45 uur
|
|
Doopsgezinde kerk Groningen
|
|
|
|
Cursus Begraven
met Beleid
|
|
5 april
|
|
09:00-17:00 uur
|
|
Doopsgezinde kerk Groningen
|
|
|
|
|
|
4 april
|
|
09:30-12:00 uur
|
|
Museum aan de A
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|