|
Column
|
Papieren werkelijkheid
Voor 1 juli moesten alle cijfers en verslagen bij de provincie zijn voor het vaststellen van de jaarlijkse subsidie, dus afgelopen weken stonden voor mij in het teken van accountantscontrole en het aanleveren van gevraagde extra informatie. Het eerste deel van het proces, het inzichtelijk maken van de cijfers en het benoemen wat wel of niet is gebeurd vind ik het leukste deel van het proces. Alsof je de voorjaarsschoonmaak houdt en – eenmaal opgeruimd- als organisatie door kunt gaan. In mijn beleving was het ‘vroeger’ ook het laatste deel van het proces. Maar tegenwoordig volgt er nog een heel handtekeningen-circuit met verklaringen voor je daadwerkelijk het proces kunt afronden. Niet heel inspirerend maar het lijkt nodig om alle verantwoordelijkheden van iedere speler in het proces goed te benoemen voor als er iets mis gaat en organisaties informatie voor de accountant hebben verzwegen. Ook op andere terreinen zijn de afspraken over toezicht en verantwoording de laatste jaren toegenomen, onder andere door de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) en door alle maatregelen om fraude en witwassen tegen te gaan. Iedere organisatie die bij de notaris iets wil regelen of een bankrekening wil openen heeft ervaren dat er extra verklaringen en handtekeningenlijsten nodig zijn om te verklaren dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. Ik heb het er allemaal voor over als deze papieren werkelijkheid ook een afspiegeling vormt van de reële werkelijkheid en dat de cijfers over fraude, witwassen en onrechtmatig handelen echt naar beneden gaan. Al denk ik dat er in onze sector op dat gebied weinig onrechtmatigs gebeurt.
|
Roeli Broekhuis
|
|
|
|
|
Molenpuzzel
In het kader van de Groninger Molenzomer werd door Henk Bakker op verzoek van Erfgoedpartners en CGTC voor het Dagblad van het Noorden van 14 juni een cryptogram gemaakt rond namen van Groninger molens.
Het was een pittige puzzel, die zelfs voor mensen die de molenwereld in Groningen van haver tot gort kennen, niet eenvoudig op te lossen was. Maar gelukkig weerhield het veel lezers niet om enthousiast aan het puzzelen te gaan. Zij brachten gemiddeld zo’n negen minuten door op www.groningermolens.nl om tot de oplossing te komen. |
Uiteindelijk kwamen er 159 inzendingen binnen, die allen de puzzel correct hadden opgelost: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
De winnaar werd bekendgemaakt op een filmpje die speciaal voor deze gelegenheid werd opgenomen door Frans Driesens (filmer) en Johan van Dijk (molenaar) bij molen Grote Geert in Kantens.
Uitslag molenpuzzel >>
Beeld: koren- en pelmolen Grote Geert Kantens; foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
K. ter Laandagen ter ere van 150e geboortedag
Met een tentoonstelling, een wandelroute en excursies wordt tijdens de K. ter Laandagen uitgebreid stilgestaan bij de 150e geboortedag van K. ter Laan op 8 juli 1871 te Slochteren. Kornelis ter Laan was onderwijzer, politicus maar bovenal schrijver en samensteller van vele werken in en over het Gronings. Zijn bekendste werk is het ‘Nieuw Groninger Woordenboek’, ook wel aangeduid als ‘de ter Laan’.
Wie meer wil weten over K. ter Laan kan op 9, 10 en 11 juli op pad met streekkenner en historicus Otto Knottnerus. Tijdens de wandeling Aan loop mit K. ter Laan kom je langs de plekken in Slochteren die met Ter Laan te maken hebben en vertelt Otto Knottnerus allerlei wetenswaardigheden en anekdotes.
|
Dezelfde route kan ook op eigen gelegenheid gewandeld worden. Onderweg kun je filmpjes bekijken waarin Centrum Groninger Taal & Cultuur consulent Olaf Vos vertelt over het leven van Ter Laan en de verhalen die hij optekende.
Bijvoorbeeld het verhaal van de Dikke Boom achter de Fraeylemaborg.
Vanaf 8 juli is de route gratis verkrijgbaar bij het Stenenmuseum in Slochteren, restaurant De Boerderij en de Fraeylemaborg.
Lees verder >>
Beeld: K. ter Laan bij zijn geboortehuis, Historisch archief Midden-Groningen
|
|
|
|
Museumconsulenten.nl
Op museumconsulenten.nl zijn veel praktische tips te vinden voor het opzetten en beheren van een museum zoals stappenplannen, instructievideo’s en verwijzingen naar artikelen. In Erfgoedloper willen we daar de komende tijd regelmatig aandacht aan besteden. We beginnen met het museumklimaat.
In musea bewaren we voorwerpen voor de eeuwigheid of in ieder geval zo lang mogelijk. Maar alles is onderhevig aan verval, dat is een natuurlijk proces. In musea proberen we dat proces te vertragen en de levensduur van de ons toevertrouwde objecten te verlengen. Die zorg voor de omgeving en de aandacht voor de omgevingsfactoren van de collectie noemen we conserverende handelingen. |
Deze handelingen kunnen onder andere bestaan uit het reguleren van het binnenklimaat door beheers-apparatuur, het weren van stof en direct licht door objecten te verpakken of het beschermen tegen insecten en schimmels. Op museumconsulenten.nl leest u hierover meer.
Overigens zijn ook op erfgoedpartners.nl factsheets over behoudsthema’s te vinden met concrete informatie, bijvoorbeeld over licht en straling en preventie en bestrijding van zilvervisjes en papiervisjes.
Heeft u een specifieke vraag, dan kunt u contact opnemen met Erfgoedpartners:
info@erfgoedpartners.nl.
Beeld: Hygrometer, archief Erfgoedpartners |
|
|
|
CGTC presenteert: Grunnegers in t Gruin
Van vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli vindt Dichters in de Prinsentuin, het jaarlijkse poëziefestival van NOORDWOORD, plaats in de Hortus Botanicus in Haren.
Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) presenteert tijdens Dichters van de Prinsentuin een literair en muzikaal programma in het Gronings: Grunnegers in t Gruin.
Wat is het verschil tussen dichten en songteksten schrijven? En hoe klinkt dat in een streektaal als het Gronings? |
In de Engelse tuin (Keukenkruiden Nr. 13) van Hortus Botanicus brengt CGTC in een intieme setting Groningstalige poëzie en streektaalmuziek samen.
Met optredens van dichter/schrijver Jan Siebo Uffen met streektaalzanger met componist Arnold Veeman en dichter Henk Puister samen met singer-songwriter Krzysztof Groen.
Lees verder >>
Beeld: logo Dichters van de Prinsentuin |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 is ‘Aan het werk’. Ook in Groningen togen erfgoedinstellingen aan het werk en kwamen tot ondermeer de volgende samenwerking.
Oude strokartonfabrieken, geploegde akkers, vissersboten en arbeidershuisje. In de hele provincie Groningen vind je stille getuigen van (verdwenen) arbeid. Het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis (oktober) van dit jaar is Aan het werk. En dat kunnen Groningers.
Elk gebied – zowel Stad als Ommeland - heeft van oudsher zijn eigen vorm van industrie, handel of nijverheid. De Groninger Archieven nemen dit samen met een aantal partners* onder de loep tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis en laten zien welke invloed het landschap had op de verschillende manieren van arbeid en andersom.
In de provincie kunt u bijvoorbeeld vijf routes gaan fietsen in dit thema. De routes van gemiddeld 40 kilometer lang zijn niet alleen mooi om te fietsen. Ze voeren langs verschillende historisch plekken en vertellen het verhaal van de arbeidsgeschiedenis in deze omgeving. |
Dag van de Groninger Geschiedenis
Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis (MGG) wordt ook een Dag van de Groninger Geschiedenis (DGG) georganiseerd. De DGG is op zaterdag 9 oktober live te volgen, zowel online als fysiek in de Groninger Archieven. In het programma van de Dag staat ook het thema Aan het werk centraal en bieden we een divers programma aan met verschillende sprekers, interviews, filmmateriaal, muziek en talkshows.
De voorbereidingen zijn in volle gang en de website wordt deze zomer gevuld met meer informatie over zowel de MGG als de DGG: maandvandegroningergeschiedenis.nl.
(Malou Aalberts, Groninger Archieven).
* Per (fiets)route wordt er samengewerkt met de volgende partners:
Het MOW | Museum Westerwolde (Bellingwolde)
Veenkoloniaal Museum (Veendam)
MuzeeAquarium Delfzijl
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum)
Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A (Groningen)
Beeld: Boer ploegt akker met tweespan paarden, op de achtergrond de kerk van Oostum, 1930-1960. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven (818_11938).
|
|
|
|
Cursus Erfgoeddocent
Er hebben zich tot dusver zes mensen aangemeld voor de cursus erfgoeddocent. Er is plaats voor maximaal twaalf cursisten. Vandaar dat wij deze cursus nogmaals onder de aandacht willen brengen.
Leer betekenisvolle erfgoedonderwijsprojecten ontwerpen voor verschillende leeftijdsgroepen.
Erfgoed verweven in je lessen maakt onderwijs spannend en betekenisvol voor je leerlingen. Erfgoedonderwijs prikkelt zintuigelijk leren, doet een beroep op de verbeelding, legt verbindingen tussen verschillende vakgebieden en stimuleert een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Dat geldt voor jong en oud. Erfgoed vinden is niet moeilijk. In ieder dorp, in iedere buurt, wijk of stad zijn voorbeelden voor handen.
Ga je met erfgoed aan de slag dan wil je natuurlijk een les of project maken dat beklijft. Daar gaat deze cursus je bij helpen. Eerst leer je wat het begrip erfgoed inhoudt, welke soorten erfgoed er zijn en waarom er voortdurend discussies plaatsvinden over wat wel erfgoed is en wat niet. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Je analyseert een bestaand erfgoedpakket en je maakt samen met anderen een ontwerp voor een nieuw pakket. De inzichten die je daarmee opdoet verwerk je in een eigen erfgoedproject dat tevens de eindopdracht is. |
Doelgroep: Mensen die een onderwijsopleiding hebben afgerond zoals pabo of een lerarenopleiding en die na afronding van de cursus erfgoededucatieprojecten willen ontwikkelen in Drenthe en Groningen
Duur: Start najaar 2021 - eind juni 2022
Kosten: Pakketprijs met certificaat
€ 280,-. Enkele bijeenkomsten zijn ook los te boeken ad € 40,-
Leerdoelen:
Je weet wat het begrip erfgoed inhoudt en je kunt onderscheid maken tussen verschillende soorten erfgoed.
Je kent het dynamische en veranderlijke aspect van erfgoed en je weet welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen.
Je krijgt een breed overzicht van de organisaties die zich richten op beheer en behoud van erfgoed.
Je ontwerpt een rijke erfgoedles/project op basis van bronnen en activerende werkvormen met mogelijkheden voor vakoverstijgend werken.
Je leert hoe je financiering kunt vinden voor de ontwikkeling van je project.
Lees verder >>
Beeld: culturele mobiliteit in het Groninger Museum
|
|
|
|
Oktober Kindermaand 2021
De afgelopen week heeft zich een nieuwe organisatie aangemeld als deelnemer aan Oktober Kindermaand: Dagbesteding aan t Knoal in Musselkanaal met de activiteit Beleven en spelen op het Renne Eiland.
Op het eiland is eigengemaakte kunst te zien. De cliënten van aan t Knoal gaan leuke spelopdrachten maken die kinderen kunnen maken/spelen.
|
Culturele- en erfgoedinstellingen in Groningen zijn nog steeds van harte uitgenodigd zich aan te melden voor Oktober Kindermaand: online informatieformulier.
Beeld boven: cliënt van Dagbesteding aan t Knoal; beeld onder: logo Oktober Kindermaand |
|
|
|
Lab op pad: oproep aan restauratoren/conservatoren
Neem een kijkje in de keuken van de restaurator in Museum Martena in Franeker! Tijdens het Lab op pad-weekend op 20 en 21 augustus brengt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoeksapparatuur uit het Rijkserfgoedlaboratorium naar het museum om de geheimen van uw museale objecten te ontdekken. Vind nieuwe lagen verf, herken de sporen van het verleden en leer over de geschiedenis van het object!
Kunst en andere museale collecties hebben een grote aantrekkings-kracht op een breed publiek, maar verrassend genoeg worden ze bijna niet geassocieerd met de wetenschappelijke kant van conservering en restauratie.
De toepassing van (natuur)-wetenschap is niet alleen voor schilderijen, maar juist ook bij andere kunstwerken, (cultuur)historische en archeologische objecten noodzakelijk. Om het brede publiek kennis te laten maken met de rol en relevantie van (natuur)wetenschap voor het behoud van cultureel erfgoed ontwikkelde de RCE het project Lab op Pad. |
Met het Lab op Pad slaat de RCE een brug tussen wetenschap en kunst en cultuur door op transparante wijze op locatie publiek de kans te geven om te zien hoe onderzoek op cultuurgoederen wordt uitgevoerd.
Gedurende dit tweejarige project wordt de basis van natuur-wetenschappelijk onderzoek aan erfgoedobjecten naar het publiek gebracht. Deze krijgt hierdoor de kans om van dichtbij te ervaren hoe (natuur)-wetenschappelijk onderzoek te werk gaat. Voor dit onderzoek zijn bijzondere objecten nodig, en hiervoor vragen wij graag uw hulp!
Zijn er in uw collectie interessante objecten waar u conserveringsvragen over hebt of zijn er dingen waar u de materiële geschiedenis niet van kent? Neem dan contact op met Sanne Berbers van het Rijkserfgoedlaboratorium (via s.berbers@cultureelerfgoed.nl) zodat ook uw objecten tijdens het Lab op pad-weekend op 20 en 21 augustus in Museum Martena onderzocht kunnen worden en dit proces aan het publiek kan worden getoond.
Beeld: lab op pad |
|
|
|
Nieuw lid: Stichting Werkpro/project Ewsum
Ze waren al een tijdje betrokken bij Erfgoedpartners maar nu is het lidmaatschap formeel en officieel bekrachtigd: Stichting Werkpro/project Ewsum te Middelstum. |
Wie nieuwsgierig is naar deze organisatie: https://www.opewsum.nl/ of klik hier. Ook via deze weg: van harte welkom!
Beeld: de geschutstoren van Ewsum;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Els Amman (Leiden, 4 september 1931 — Groningen, 4 augustus 1978) verkreeg vooral bekendheid met haar schilderijen gemaakt volgens de inktrol methode, naar voorbeeld van Hendrik Werkman. Haar schilderijen doen enigszins denken aan die van Marc Chagall.
Het is onbekend wanneer Amman 'Als mensen slapen' vervaardigde. Els Amman voltooide in de jaren vijftig haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en studeerde onder andere bij Paul Citroen. |
Zij was sterk op zoek naar een eigen beeldtaal, waardoor haar vroege werk een grote verscheidenheid aan stijlen laat zien.
Bijzonder was dat Amman voornamelijk met drukinkt werkte. Ze schilderde er zelfs mee. Ook Henk van Os beschouwde Amman als een belangrijk vertegenwoordiger van het naoorlogs modernisme in Groningen. ‘Het werk van Els Amman heeft een wonderlijke warmte, waardoor je je opgenomen voelt in een wereld waarin de fantasie vrij spel heeft’, aldus Van Os.
Beeld: Harm Bellinga, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van Erfgoedpartners en CGTC
Lopende Diep 8 Groningen, 9712 NW Groningen, (050) 313 00 52
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|