Liber Amicorum – Vrundenboukje

0,00

/ Boek

In het Vrundenboukje wordt teruggeblikt, deze keer niet met vijftig liedteksten zoals in zijn voorlaatste bloemlezing k Wil t, maar met vijftig gedichten. Jan Siebo Uffen benadrukt zelf dat dit niet per se zijn vijftig beste, mooiste of bekendste gedichten zijn, maar dat het de gedichten betreft waar hij ambachtelijk de meeste ‘oardeghaid’ aan heeft gehad.

In plaats van een bundel die alleen van hemzelf is, heeft hij er een ‘Liber Amicorum’, een ‘Vriendenboekje’ van gemaakt, waarbij hij zijn vrienden heeft gevraagd de gedichten in de rand op te sieren. Het ‘Vrundenboukje’ is zo een persoonlijk document geworden van Uffen: ‘As schriever vroag ik mie òf, binnen dit apmoal meesterwaarken!? Mor nee, dit binnen de dingen doar ik zulf slim veul slinger aan heb. t Dut niks mìnsen t nait apmoal slim nutteg vinden.’

De inhoud van de bundel past goed bij het diverse oeuvre van de schrijver. Er zijn cryptische gedichten in te vinden zoals En nou sloapen goan, dat ook opgenomen is in Tsjead Bruinja’s tweetalige bloemlezing van poëzie uit het volledig Koninkrijk der Nederlanden, maar ook werk uit zijn studententijd, een spotdicht over lezingen bij ‘t Nut en een gelegenheidsversje om iemand beterschap mee te wensen.

Op voorraad

Extra informatie

Auteur Jan Siebo Uffen
Staat Nieuw
Jaar van uitgave 2022
ISBN 9789082355215
Taal Nederlands, Gronings
Bijzonderheden Het Vrundenboukje is gemaakt ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Jan Siebo Uffen en is op 19 november 2022 tijdens het festival GRN in het Kielzog te Hoogezand uitgereikt aan familie, vrienden en publiek.