|
|
Oktober Kindermaand 2024
De Burgemeestersactie is een bijzonder evenement in het kader van Oktober Kindermaand, waarbij burgemeesters uit Groningen actief betrokken zijn bij het culturele programma voor kinderen. Op woensdag 18 september 2024 zullen burgemeesters op basisscholen in hun gemeente een stuk voorlezen uit het boek Dansmoes van Harm de Jonge. Harm de Jonge zelf opent Oktober Kindermaand op de Stapsteen in Leek, waar hij uit zijn boek voorleest in het Gronings.
Met deze actie tonen de burgemeesters hun betrokkenheid bij |
de jeugd en stimuleren ze deelname aan culturele evenementen in hun gemeente. Ook wordt op deze dag op alle basisscholen de stickerkaart uitgedeeld, waarmee leerlingen stickers kunnen verzamelen. Bij drie stickers is de kaart vol, en kunnen ze deze opsturen naar Erfgoedpartners. Vervolgens krijgen ze een verrassing opgestuurd.
De verschillende activiteiten voor Groningen en Drenthe zijn vanaf
18 september online te vinden op kindermaand.nl.
Beeld: Sticker Oktober Kindermaand 2024 |
|
|
|
Monumententalentprijs
Op 7 november 2024 wordt tijdens het Nationaal Monumentencongres 2024 in Den Haag de Monumententalentprijs 2024 uitgereikt. De prijs is bedoeld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. De winnaar ontvangt een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject van 3000 euro. De overige twee finalisten ontvangen elk 1500 euro voor hetzelfde doel.
Een jury met deskundigen vanuit de monumentensector beoordeelt de kandidaten. De Monumententalentprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Criteria
- De genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van inschrijven.
|
- De werkzaamheden van de genomineerde hebben te maken met monumenten.
- De genomineerde heeft een passie voor erfgoed en/of monumentenzorg.
- De genomineerde heeft de ambitie om deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject.
- De genomineerde is betaald werkzaam voor en/of in de monumentensector, in loondienst of als zelfstandige.
Directeuren, leidinggevenden en opdrachtgevers kunnen kandidaten voor de Monumententalentprijs aanmelden. Dat kan via de link hieronder. Aanmelden kan tot en met 20 september 2024.
Nomineer een jonge professional
Beeld: Winnaar monumententalentprijs 2022 |
|
|
|
Erfgoedvrijwilligersprijs
Op 13 december reikt minister Eppo Bruins de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024 uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prijs is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het leven geroepen om vrijwilligersteams die zich uitzonderlijk inzetten voor het cultureel erfgoed in Nederland te belonen. Vrijwilligersteams kunnen tussen 1 en 22 september genomineerd worden.
Vrijwilligers van levensbelang voor de sector
De erfgoedsector kan niet zonder toegewijde vrijwilligersteams: mensen die zich inzetten om ons cultureel erfgoed in leven te houden en te ontsluiten voor het grote publiek. Om hen in het zonnetje te zetten, financieel te ondersteunen én om meer ruchtbaarheid aan de noodzaak van vrijwilligers in de erfgoedsector te geven, is de Erfgoedvrijwilligersprijs in het leven geroepen.
Erfgoedvrijwilligersprijs
De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Er wordt per provincie één winnaar gekozen. Alle provinciale winnaars worden uitgenodigd voor de uitreiking in Den Haag. Ook vanuit het Caribisch deel van Nederland wordt één finalistenteam afgevaardigd. De uiteindelijke winnaars worden gekozen door het juryoordeel en de publieksstemmen te combineren.
Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; deels vrij te besteden (bijvoorbeeld aan |
teamactiviteiten) en deels ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden. Daarnaast wordt er een professionele video gemaakt van alle provinciale finalistenteams. Deze waardevolle toegift mag het team rechtenvrij hergebruiken, om het werk waar zij zo trots op zijn met de wereld te delen.
Nomineren en stemmen
Van 1 tot en met 22 september kunnen vrijwilligersteams op erfgoedvrijwilligersprijs.nl genomineerd worden om mee te dingen naar de felbegeerde prijs. Vervolgens komt een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), bij elkaar om uit de finalisten hun top drie te selecteren. Het juryoordeel weegt 50% mee. De andere 50% van het oordeel wordt bepaald door het publiek die in de maand november kan stemmen op de provinciale winnaars.
De erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van OPEN en Nederland Monumentenland.
Praktische informatie
Nomineren: 1 t/m 22 september via de website. Nomineer nu een team
Stemmen: in de maand november
Uitreiking: 13 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag
Meer informatie
Beeld: Winnaars Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 |
|
|
|
Herhaalde oproep pitchronde Erfgoed, Ruimtelijke kwaliteit en Landschap (ERL)
De jaarlijkse pitchronde ERL is in 2024 op donderdag 21 november 2024 van 09:00 tot 13:00 uur in de Amshoff in Kiel-Windeweer. Voor de zomervakantie verzonden stond al een oproep in Erfgoedloper, bij deze nogmaals. De pitchronde gaat alleen door bij voldoende belangstelling!
Voor de pitchronde wordt gezocht naar initiatieven die tonen wat er mogelijk is wanneer er wordt samengewerkt om erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap met elkaar te verbinden. Het initiatief van de winnaar van de pitchronde wordt omgezet in een opdracht ter waarde van maximaal €25.000,00.
Procedure
In tegenstelling tot vorig jaar wordt aan de deelnemers gevraagd een projectplan in te dienen. De inzendingen worden gepresenteerd door de initiatiefnemers in de zogenoemde pitchrondes. Zij komen gezamenlijk tot een keuze van geschikte projecten; de mensen in de zaal (publiek) bepalen 50% van de stemmen en de vakjury de andere 50%.
|
Voorwaarden
- Vanuit de samenleving is er steun voor het initiatief. Er zijn en worden inwoners betrokken.
- De gemeente is betrokken en onderschrijft het initiatief.
- Het initiatief is niet in strijd met wet- en regelgeving.
- In het initiatief komen minimaal twee onderdelen van ERL samen. Dus: een initiatief gericht op erfgoed en ruimtelijke kwaliteit of één gericht op landschap en ruimtelijke kwaliteit. Met de opdrachtverlening wordt de verbinding tussen twee onderdelen versterkt.
Meedoen?
Dien het initiatief met het projectplan uiterlijk 10 oktober 2024 in via opgave.erl@provinciegroningen.nl, neem hierin uw contactpersoon bij de gemeente mee in CC.
Beeld: De winnaars van de ERL-pitchronde 2023: Frank Peters (behoud Zuidlopsterweg), Willem Fokkens (herstel joodse begraafplaats Winsum), Harm Evert Waalkens en Maartje Wilting (gele dijkcoupure);
foto: erfgoedstem.nl |
|
|
|
Museumcongres Noord-Nederland: nieuwe gezichten
Dit jaar organiseren Platform Drentse Musea, Museum Federatie Fryslân en Erfgoedpartners samen het Museumcongres Noord-Nederland. Het thema is Nieuwe Gezichten. Museale instellingen zijn op 2 december van harte uitgenodigd in schouwburg De Lawei in Drachten voor een dag vol uitwisseling en inspiratie, workshops, kennisdeling en meer nieuwe gezichten.
Na een inspirerende plenaire sessie en gezamenlijke lunch vol netwerkmogelijkheden gaan we uiteen voor twee prikkelende workshoprondes. We sluiten de dag gezamenlijk af met een drankje en een hapje. Zien we elkaar op 2 december?
Thema: nieuwe gezichten
De rode draad op het Museumcongres is het thema ‘nieuwe gezichten’ en vooral: hoe |
kunnen organisaties deze nieuwe gezichten aantrekken? Denk hierbij aan nieuwe vrijwilligers, nieuwe bezoekers en nieuwe doelgroepen (diversiteit & inclusie).
Het programma is nog in ontwikkeling, de sprekers worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Houd deze nieuwsbrief en onze website goed in de gaten voor updates.
Praktische informatie
Datum: 2 december 2024
Tijd: 09:45 uur (inloop met koffie/thee) - 10:15 uur (start programma) tot 17:00 uur
Locatie: Schouwburg De Lawei, Laweiplein 1 in Drachten (startlocatie)
Tickets: 17,50 per persoon, meld u vanaf 15 september online aan
Beeld: Museumcongres Noord-Nederland 2023.
Foto: platformdrentsemusea.nl |
|
|
|
Herinnering oproep Mondriaan Fonds Digitalisering Erfgoed
Is de collectie van uw instelling nog niet gedigitaliseerd, of hebt u een plan om uw erfgoedcollectie (verder) te digitaliseren? Misschien biedt de open oproep Digitalisering Erfgoed van het Mondriaan Fonds uitkomst. Maar wees er wel snel bij: de deadline is op 3 oktober 2024. Op de website van het Mondriaan Fonds vindt u meer informatie over de regeling.
Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
Als voorwaarde wordt voor instellingen in Nederland gesteld dat het digitaliseren plaatsvindt in lijn met de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Op de pagina Aan de slag van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) vindt u meer informatie over dit onderwerp. Potentiële aanvragers kunnen ook bij Erfgoedpartners terecht voor meer toelichting op de Nationale Strategie, de voorzieningen zoals het Spoorboekje en de Informatieplanner, en de wijze |
waarop wij het veld ondersteunen. Voor vragen die met de regeling zelf te maken hebben (bijvoorbeeld of iets subsidiabel is) kunt u terecht bij het Mondriaan Fonds zelf.
Nog geen plan? Geen probleem
Aanvragers hebben de mogelijkheid om een aanvraag te doen, ook als ze nog geen informatieplan hebben. Deze aanvragers moeten in de aanvraag aangeven dat ze het voornemen hebben een informatieplan te maken en daarover contact hebben gehad met een digitaal erfgoed coach.
Trek zelf aan de bel
Organisaties worden gestimuleerd om contact op te nemen met het Mondriaan Fonds bij onduidelijkheden over wat ze precies kunnen aanvragen.
Beeld: Apple MacIntosh, collectie GRID Grafisch Museum Groningen;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Maand van het digitaal erfgoed
De hele maand november staat in het teken van digitaal erfgoed. Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseert de themamaand voor de vierde keer.
Een maand vol kennis en inspiratie
De Maand van het digitaal erfgoed is een goede gelegenheid om resultaten, nieuws en ontwikkelingen rond digitalisering van cultuur te delen en vooruit te kijken naar de kansen die er liggen. Door het hele land worden workshops, lezingen en symposia georganiseerd door partners in het netwerk. Bekijk het programma.
De Maand van het digitaal erfgoed is bedoeld voor professionals en vrijwilligers in de erfgoedsector, de ontwerpsector, digitale cultuur en |
podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor digitalisering, collectiebeheer of communicatie- en publiekstaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers, studenten en andere professionals zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de events.
Deelnemen
Op de website van NDE is het programma te vinden. Daar kan men zich ook aanmelden door op een workshop, lezing of symposium te klikken. Blijf op de hoogte van het aanbod door de website goed in de gaten te houden.
Ga naar de website van NDE voor meer informatie en aanmelden.
Beeld: deelnemers volgen een workshop tijdens de Maand van het digitaal erfgoed 2023. Foto: netwerkdigitaalerfgoed.nl |
|
|
|
Onderweg naar een toegankelijke website
De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor inclusiviteit. Eén van de gevolgen daarvan was dat websites van onder andere overheden moesten gaan voldoen aan bepaalde eisen om ze toegankelijker te maken voor mensen met een (fysieke) beperking.
Inclusieve website zorgt voor grotere doelgroep
Een nobel streven, want volgens diverse onderzoeken kampt ongeveer een kwart van alle volwassenen met een beperking waardoor publieke voorzieningen (zoals websites van overheden) voor hen minder toegankelijk zijn. Dat zijn erg veel mensen die worden buitengesloten. Precies daarom is het behalve nobel ook nog eens verstandig voor organisaties zelf, ook als dit geen overheidsorganisatie betreft: hiermee wordt de doelgroep van de website in een keer een stuk groter.
Acties van Erfgoedpartners
Erfgoedpartners vindt het belangrijk dat de informatie op onze websites toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Daarom zijn we dit jaar gestart met het verbeteren van de toegankelijkheid van onze huidige website www.erfgoedpartners.nl.
In eerste instantie hebben we gekeken naar toegankelijkheidsoptimalisatie binnen de kaders van de website: zoals het verbeteren van contrast en het leesbaarder maken van de letters. De ontwikkelaar van onze website, Convident, werkt gestaag door aan het verder optimaliseren op het gebied van toegankelijkheid.
Daarnaast hebben onze webredacteuren in een training geleerd om informatie volgens de regels van de digitale toegeankelijkheid in te voeren. |
Bijvoorbeeld het invoeren van een ALT tekst bij een afbeelding, zodat deze door voorleesprogramma’s worden ‘gezien’ en voorgelezen en het juiste gebruik van tussenkopjes. Wat webredacteuren (binnen onze organisatie, maar wellicht ook binnen die van u) kunnen doen om een website zoveel mogelijk toegankelijk te maken, zijn verzameld in een ‘Handleiding toegankelijkheid voor webredacteuren’.
Tot slot hebben we een toegankelijkheidsverklaring toegevoegd op onze website, waarin we vertellen welke stappen we op dit gebied al hebben genomen, en welke stappen we nog zullen nemen.
Hoe nu verder?
Zo wordt er nog gewerkt aan een handleiding speciaal voor de makers van ‘content’, zoals vormgevers en filmers, om ook hen te stimuleren bij de ontwikkeling van hun product toegankelijkheid in acht te nemen. Bij de ontwikkeling van nieuwe websites nemen we toegankelijkheid voortaan vanaf het begin mee in het ontwerp.
Deel uw ervaring met ons
Intussen hopen we ook dat partnerorganisaties hun voordeel kunnen doen met onze ervaringen tot nu toe. Het staat iedereen vrij de handleiding op de website te gebruiken voor het optimaliseren van toegankelijkheid van de eigen website. We zijn ook erg benieuwd naar de ervaringen van andere organisaties in de erfgoedsector op dit gebied. Hebt u vragen, interesse in een training ‘toegankelijke webredactie’ of wilt u zelf tips en tricks delen? Neem contact met ons op via info@erfgoedpartners.nl
Beeld: Het Berlage Huis,
illustratie: Gerard de Vries |
|
|
|
Vijfde Ubbo Emmiuslezing: Jan Brokken en Andreas Blühm
Hollandse luchten en Groninger klei: de kunst van het landschap door De Ploeg en anderen
Woensdagavond 25 september 2024 vindt de vijfde editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats in de Nieuwe Kerk te Groningen. Schrijver Jan Brokken en museumdirecteur Andreas Blühm spreken over de kunst van het landschap.
Voor de één vergt het een geoefende blik; de ander is direct verkocht: het Groninger land is met zijn eindeloze leegte en kenmerkende kleigronden een unieke kwaliteit van het Noorden, zoals de Hollandse lucht het Westen kenmerkt. Hoe het landschap niet alleen deze regio’s kleurt, maar ook kunstenaars samenbrengt en inspireert tot prachtige werken zal centraal staan in de vijfde editie van de Ubbo Emmius-lezing.
Jan Brokken schreef als auteur een indrukwekkend oeuvre bij elkaar en won daarvoor verschillende literaire prijzen, waaronder de Gouden Ganzenveer. In zijn meest recente, en bijzonder goed ontvangen, werk De ontdekking van Holland (2024) staat het Volendam van het begin van de vorige eeuw centraal. Rond het jaar 1900 kwamen meer dan duizend (inter)nationale kunstenaars naar het vissersdorp in Noord-Holland, waar een levendige kunstkolonie ontstond. Zij lieten zich inspireren door hun omgeving en schilderden de kenmerkende Hollandse luchten. Brokken brengt deze fascinerende en onderbelichte geschiedenis tot leven. |
Andreas Blühm is kunsthistoricus en bijzonder hoogleraar aan de RUG en afzwaaiend directeur van het Groninger Museum. Blühm zal spreken over de ontdekking van het landschap in de kunst. Hij zal een kunsthistorische blik op het verleden werpen, waarbij de Groninger kunstkring De Ploeg ook aan bod komt. Onder Blühms directeurschap zijn er in het Groninger Museum meerdere fraaie tentoonstellingen over het kunstenaarsgezelschap geweest, zoals over Alida Pott en Avant-Garde in Groningen. In zijn lezing zal hij bovendien zijn licht laten schijnen op het ogenschijnlijke contrast tussen de ingetogen Groningers en de uitgesproken kunst van De Ploeg. ‘Je weet altijd te weinig over je eigen land’, stelt Brokken in De ontdekking van Holland; en ook over onze eigen regio is ligt altijd een nieuw verhaal op je te wachten.
Praktische informatie
Datum en tijd: 25 september 20:00
Locatie: Nieuwe Kerk, Groningen
Prijs: €7,50, studenten: €2,50
Tickets kopen: tickets koopt u online of bij Van der Velde Boeken aan het Akerkhof en de Grote Markt in Groningen
Beeld: Andreas Blühm
foto: archief Stichting Ubbo Emmiuslezing |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis 2024: echt nep
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2024 is ‘echt nep’: Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. En ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu, op de deining van de tijdgeest en gedreven door voortschrijdend inzicht. |
Vanaf 1 september is het programma te raadplegen via www.maandvandegeschiedenis.nl.
Wat is er in Groningen te doen in oktober, de maand van de geschiedenis?
Beeld: Het klaslokaal in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Foto: beeldarchief Openluchtmuseum Het Hoogeland. |
|
|
|
Past Forward: jongeren betrekken bij archeologie
Ruben van Dijke en Lenneke de Lange zijn de oprichters van Past Forward, een organisatie die zich inzet om jongeren (12 t/m 30 jaar) te betrekken bij archeologie en erfgoed. Dit doen zij door middel van onderzoek, advies en het organiseren van inspirerende activiteiten.
Met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben zij recent onderzoek gedaan naar jongerenparticipatie. Ze ontdekten welke obstakels jongeren ervaren in hun benadering van archeologie en erfgoed. Die kennis zetten ze in om anderen in de sector te ondersteunen in het overwinnen van deze obstakels.
Tijdens interactieve workshops geven zij waardevolle inzichten in het effectief activeren van jongeren |
geboden. Wat kan uw organisatie voor jongeren betekenen en wat kunnen jongeren u bieden? Welke verwachtingen hebben jongeren en hoe sluit u aan bij hun motivaties?
Daarnaast bieden zij een quickscan voor praktische ondersteuning bij zowel lopende als toekomstige projecten. De experts van Past Forward analyseren projecten en, indien gewenst, betrekken zij jongeren bij de evaluatie. Op die manier willen zij advies op maat bieden om archeologieprojecten aantrekkelijker te maken voor een breder en diverser publiek.
Kijk op de website voor meer informatie.
Beeld: Na het historisch koken met jongeren wordt het eten opgediend.
Foto: beeldarchief Past Forward |
|
|
|
Symposium Race Land
Op 19-20 september 2024 organiseert historicus en onderzoeker Nedersaksische taal & cultuur Maarten Zwiers een symposium ter afsluiting van zijn project "Race Land: The Ecology of Segregation."
Dit project is een landbouw- en milieugeschiedenis van het Jim Crow systeem in het Zuiden van de Verenigde Staten waarin het instituut van de plantage centraal staat. Er komen twee Amerikaanse wetenschappers presenteren op het symposium: historicus Matt Guterl zal spreken over "Race, Land and Labor in the Global South" en antropoloog Jodi Skipper vertelt over haar Behind the Big House programma.
Vooral de lezing van Skipper is interessant voor mensen die actief zijn in de erfgoedsector en meer |
willen leren over representaties van slavernij en kolonialisme in musea en op erfgoedlocaties. Lieuwe Jongsma van de Groninger Archieven geeft na afloop van Skippers toespraak een toelichting over koloniale geschiedenis in Groningen. Ook gaan we in op de connecties tussen de plantages in Noord- en Zuid-Amerika en de Groninger elite.
Praktische informatie
De voertaal is Engels
Datum: 19 en 20 september
Tijd: 14:00 – 16:30, met borrel na afloop
Locatie: House of Connections, Grote Markt 21, Groningen
Entree: gratis
Meer informatie en aanmelden
Beeld:
Sharecropper House in de Mississippi Delta
foto: Wikimedia Commons, Willy Bearded |
|
|
|
Groninger Wind
Op donderdag 10 oktober vindt de tweede editie plaats van Groninger Wind, een bijeenkomst waarin de toekomst van de (Groninger) molens centraal staat. In de CazemierBoerderij in Tolbert vindt een dagvullend programma plaats.
‘s Ochtends zijn er lezingen door Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, en Gerard Troost van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na de lunch is er gelegenheid om in kleine groepen |
over diverse onderwerpen van gedachten te wisselen. Hierbij vindt een deel van het programma plaats op de nabijgelegen Nieberter molen in Niebert.
Praktische informatie
Datum: 10 oktober
Locatie: CazemierBoerderij Tolbert
Meer informatie en aanmelden
Beeld: Nieberter Molen,
foto: beeldarchief Erfgoedpartners |
|
|
|
Lezingen: duizend jaar Groninger cultuurgeschiedenis
Kunst en architectuur als spiegel van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen
Ontdek in 10 lessen de rijke cultuurgeschiedenis van Groningen. Aan de hand van iconische gebouwen neemt Jochem Abbes u mee op een fascinerende reis door de provincie, van de 11e tot de 20e eeuw. Elke les belicht hoe kunst en architectuur ons een unieke blik geven op de politieke en sociale veranderingen door de eeuwen heen. |
Praktische informatie
Datum: vanaf 22 oktober
Tijd: 19:30 – 21:30
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Groningen
Kosten: 200,00 voor 10 lezingen
Tickets voor alle lezingen zijn verkrijgbaar via: erfgoedpartners.podiumnederland.nl
Beeld: Ansichtkaart Borg Ewsum,
beeldarchief Erfgoedpartners |
|
|
|
Ruim vóór de vondst van het aardgas bij Slochteren, werd er in Oost-Groningen –en dan met name in de Veenkoloniën– een andere rijke energiebron gedolven: turf. Het gebied ontwikkelde zich tot een dynamisch industrie- en handelscentrum dat, dankzij de ondernemersgeest van zijn bevolking, uitgroeide tot een welvarende regio.
In de groei mee was er volop ruimte voor zilver- en goudsmeden. In de negentiende eeuw werden alleen al in Pekela vijftig meestertekens geregistreerd van zilversmeden. Zij vervaardigden onder andere veel klein zilverwerk, zoals lepels, gespen, doosjes en bijbelslotjes.
Zo bezit het Kapiteinshuis een roomlepel waarvan de bak en steel versierd zijn met een opstaande kam |
in de vorm van een scheepje. Een versiering die typisch is voor Noord-Nederland. De stijl is neo-klassiek en werd tussen 1820 en 1870 veel toegepast voor roomlepels.
In het zeilschip is de jaarletter ‘S’ geslagen, wat staat voor het jaar 1837. Het meesterteken ‘WB 15’ is van Wildrik Botjes (1812–1874), een Pekelder goud- en zilversmid. Botjes is ook de vervaardiger van twee planetaria (schaalmodellen van ons zonnestelsel), waaraan hij twintig jaar heeft gewerkt. Het ene bevindt zich in het Eise Eisinga Planetarium in Franeker; het andere in het Calvin College in Grand Rapids in Michigan (VS).
Tekst: Kapiteinshuis Pekela
Beeld (15): Zilveren Roomlepel.
Foto: Anton TikTak |
|
|
|
|
|
|
zaterdagen en zondagen in oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
|
|
oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
|
Museumcongres Noord-Nederland
|
|
2 december
|
|
10:00-17:00 uur
|
|
De Lawei/Museum Dr8888
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|