|
|
Oktober Kindermaand 2024
Het aantal deelnemende organisaties aan Oktober Kindermaand 2024 groeit, ondanks de zomervakantie, gestaag. En ook dit jaar kunnen wij gelukkig weer diverse vertrouwde organisaties noteren als deelnemer. Vaak bieden zij meerdere activiteiten aan. Er valt dus zeker wat te kiezen op de zaterdagen en zondagen in oktober!
De afgelopen weken ontvingen wij de volgende aanmeldingen.
Het Groninger Landschap
▪ Pompoenen uithollen of naar het paddenstoelenfestival in Bezoekerscentrum Ennemaborg in Midwolda
▪ Struuntocht voor de jeugd vanaf Bezoekerscentrum Dollard in Termunten
▪ Natuurknutselmiddag op Landgoed Coendersborg in Nuis
Koren- en pelmolen De Stormvogel Loppersum
▪ Kindermiddag
Museum ’t Steenhuus Niebert
▪ Kom er maar bij!
Wonderwereld Ter Apel
▪ Halloweenfeest
Museum Landgoed Fraeylemaborg Slochteren
▪ Ontdek de Fraeylemaborg
▪ Ontdek de Fraeylemamolen
▪ Kabouter- en paddenstoelentocht
Klokkengieterijmuseum Heiligerlee
▪ Fotopuzzeltocht door het Klokkengieterijmuseum |
Museum Wierdenland Ezinge
▪ Maak een monster
Noord-Nederlands Trein & Tram Museum Zuidbroek
▪ Speurtocht
Kunstpunt Groningen
▪ Kom een kunstwerk lenen (4-7 jaar en 8-12 jaar)
Universiteitsmuseum Groningen
▪ Puzzeltocht in het Universiteitsmuseum: Ben jij onze nieuwe mastermind?
▪ Speel museumbingo in het Universiteitsmuseum Groningen
▪ Maak je eigen slijm in het Universiteitsmuseum
Vanaf 18 september, als de burgemeesters het officiële startsein hebben gegeven, is het volledige programma te vinden op www.kindermaand.nl. Maar nu al is het aanbod te zien op www.erfgoednieuws.nl.
Ook meedoen met uw organisatie? Meer informatie over Oktober Kindermaand is te vinden op de site van Erfgoedpartners. Aanmelden kan ook via die site. Uw deelname wordt zeer op prijs gesteld. Want hoe meer activiteiten er worden aangeboden hoe meer er te kiezen valt voor kinderen van 4 tot 12 jaar!
In de volgende Erfgoedloper een nieuw overzicht.
Beeld: affiche Oktober Kindermaand |
|
|
|
De Zelfzwichter 2024.2 is verschenen
Drie keer per jaar verschijnt de Zelfzwichter, het molenblad van Erfgoedpartners. Dit jaar is dat in de maanden maart, augustus en december. Het eerste en derde nummer zijn papieren versies, het tweede nummer is digitaal. In 2024 is het centrale thema ‘het weer’. In de digitale Zelfzwichter, die verscheen op 8 augustus, is dit thema uitgebreid uitgewerkt in het eerste artikel, dat gaat over de beruchte storm van 12/13 november 1972. Deze zware storm veroorzaakte veel schade, ook bij molens. In de provincie Groningen werden negen molens ‘slachtoffer’ |
van deze storm. De wind draaide namelijk plotseling waardoor sommige molens op hol sloegen. Eén van die molens die daardoor getroffen werd is koren- en pelmolen De Leeuw in Zeerijp. Rolf Wassens maakte de storm als molenaar-in-opleiding mee. Hij vertelt erover in de Zelfzwichter. Ook een portret van de molenaars van de ‘jarige’ korenmolen De Korenschoof in Noordlaren, die dit jaar 175 jaar bestaat.
Dit en meer in de Zelfzwichter 2024.2.
Beeld: omslag de Zelfzwichter 2024.2 |
|
|
|
De Verhalen van Groningen – op weg naar meerstemmigheid en Linked Open Data
In 2021 is de website De Verhalen van Groningen ondergebracht bij Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur. De site - die maandelijks zo’n 15.000 bezoekers trekt - telt inmiddels meer dan 1000 verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot Gronings (im)materieel erfgoed. Daarmee zijn de verhalen een belangrijke bron van kennis over regionale cultuur en identiteit.
In de komende periode wordt de site in een ‘nieuw jasje’ gestoken, maar behalve een nieuwe vormgeving gebeurt er meer. We streven naar het borgen van meerstemmigheid zodat alle Groningers zich vertegenwoordigd voelen op |
De Verhalen van Groningen. Daarnaast zal de digitale ontsluiting van de verhalen op een kwalitatief hoger plan gebracht worden. Samen met de Groninger Archieven, de Universiteitsbibliotheek Groningen en Data Space Groningen werken we aan een gedeelde infrastructuur die het mogelijk maakt digitaal erfgoed van de verschillende instellingen te verbinden. Linked Open Data – de standaard om informatie te koppelen – is daarbij het uitgangspunt. Het is de aangewezen techniek om digitale collecties in samenhang zichtbaar, optimaal vindbaar en voor iedereen toegankelijk te maken.
Beeld: De Verhalen van Groningen |
|
|
|
Handreiking: Een vertrouwenspersoon aanstellen;
hoe doe je dat?
Een goede meldingsstructuur is niet voor iedere organisatie hetzelfde. Toch is een van de eerste tips daarbij altijd het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Hoe doe je dat op een correcte manier? En als je al een vertrouwenspersoon hebt, hoe zorg je dan dat je medewerkers, vrijwilligers, freelancers en anderen daar ook hun weg naar vinden? Cultuur + ondernemen heeft een handreiking uitgebracht waarin het antwoord staat op deze en vele |
andere vragen. Wist u bijvoorbeeld dat sinds een aantal jaar iedereen die werkzaam is of een opleiding volgt binnen de cultuursector ook terecht kan bij de vertrouwenspersonen van Mores.online? Mores fungeert als vangnet voor wie niet terecht kan bij de interne of externe vertrouwenspersoon van het eigen bedrijf. Lees de handreiking hier.
Beeld: mkbservicedesk.nl |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger: vacature Coördinator planning gastlessen Tweede Wereldoorlog voor Stichting Na de Oorlog
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel staan er 45 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Stichting Na de Oorlog leidt naoorlogse generatie gastsprekers op met een familie- en persoonlijk verhaal en plant hen in bij scholen en instellingen. Vanwege veel aanvragen is een vijfde planner nodig.
Voor de planners is het belangrijk dat gastsprekers hun persoonlijke verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog/Holocaust. Wilt u meehelpen om de gastlessen Tweede Wereldoorlog te plannen voor Na de Oorlog? De vijfde planner organiseert samen met een aantal gastsprekers de gastlessen op scholen. Daarvoor wordt gewerkt met het planningsprogramma |
Monday. U werkt samen met de vier andere organisatoren vanuit huis.
De organisatie Stichting Na de Oorlog zoekt iemand die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, die zich betrokken voelt bij onderwijs en gastsprekers, goede communicatieve- en organisatorische vaardigheden heeft en digitaal vaardig genoeg is om te leren omgaan met het planningsprogramma Monday. De stichting leidt en begeleidt de nieuwe planner. De nieuwe medewerker draagt bij aan het tegengaan van antisemitisme, racisme en discriminatie en zorgt mede ook dat deze belangrijke verhalen worden doorverteld.
Meer informatie over deze vacature vindt u hier
Beeld: collage gastlessen;
foto: Stichting Na de Oorlog |
|
|
|
Campagne Nu nog met 9% BTW!
De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de btw op de meeste culturele goederen verhogen. Dit betekent dat de belasting voor bijvoorbeeld musea, boeken en podiumkunsten van 9 naar 21 procent gaat. Een grote groep organisaties in de cultuur-, sport-, horeca- en mediasector spreekt zich uit tegen de verhoging van de btw die de vier formerende partijen willen doorvoeren. "Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee" is de slogan waarmee #geenhogerebtw sinds juni actie voert. Sinds het bekendmaken van het formatieakkoord zijn er al meerdere petities op poten gezet, in een poging de btw-verhoging tegen te houden. |
Eerder plaatste de coalitie #geenhogerebtw een advertentie in landelijke kranten die massale aandacht en navolging kreeg. En ook maakten zij een video met een oproep aan het nieuwe Kabinet Schoof die veelvuldig gedeeld wordt. Daarnaast lobbyt men vanuit de sectoren waar dat mogelijk is. De coalitie #geenhogerebtw wil blijvend druk zetten op de politiek om te laten zien dat er géén draagvlak voor de nieuwe maatregel is en nodigt iedereen uit om mee te doen. Dat kan door de campagnesticker Nu nog met 9% btw! op te plakken, zowel digitaal als in print.
Daarmee wil men aan heel Nederland laten zien hoe groot het effect van deze maatregel is.
BEKIJK TOOLKIT
Beeld: sticker geen hogere btw |
|
|
|
Stoelen voormalig Raadhuis Haren
Een particulier uit Haren is in het bezit van een vijftal authentieke stoelen: vier ‘gewone’ en de burgemeestersstoel. De eigenaresse geeft aan dat ze afkomstig zijn uit het voormalige raadhuis uit 1886 van de gemeente Haren.
De bezitster wil liever niet dat ze naar een Kringloopwinkel gaan en zoekt voor dit meubilair een |
passende bestemming. De stoelen zijn gratis af te halen.
Bent u geïnteresseerd, dan kunt u ons dat laten weten: info@erfgoedpartners.nl. Wij zullen u dan in contact brengen met de eigenaresse.
Beeld: stoelen raadhuis gemeente Haren;
foto: eigen foto |
|
|
|
Deze kakemono (dat is een Japanse rolprent) uit de collectie van Museum aan de A, is geschilderd door Tamaki Quacutei (of Kakutei) uit Nagasaki. Het is voor zover bekend het enige werk van deze schilder dat zich buiten Japan bevindt.
Op de kakemono is een Nederlands schip te zien is. Lang werd gedacht dat het ging om het Nederlandse oorlogsschip de ‘Medusa’, dat in 1863 in de Straat van Kammon werd aangevallen. Dit is echter onwaarschijnlijk. Ten eerste is op de vlag in de mast van het schip een ander jaartal dan 1863 te zien. Bovendien lijkt er op de afbeelding geen sprake te zijn van een oorlogssituatie. Het schip wordt vriendelijk binnengehaald door de Japanners en op de sloepen rond |
het schip en op de kades zijn vaandels te zien, die wijzen op een feestelijke gebeurtenis.
Mogelijk gaat het om een fantasieprent, die wellicht gemaakt is ter herinnering aan de Nederlands-Japanse betrekkingen. Een aanwijzing daarvoor is de vlag van de VOC, de maatschappij die in de negentiende eeuw niet meer bestond. Rechtsonder is een eiland met daarop een Nederlandse vlag te zien. Mogelijk symboliseert dit het kunstmatige eiland Dejima in de baai van Nagasaki. Vanaf dit eiland dreef Nederland van 1641 tot 1859 als enige westelijke buitenlandse mogendheid handel met Japan.
Tekst: Museum aan de A Groningen
Beeld: Harm Bellinga, Arte del Norte
|
|
|
|
|
|
|
zaterdagen en zondagen in oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
|
|
oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
|
Museumcongres Noord-Nederland
|
|
2 december
|
|
10:00-17:00 uur
|
|
De Lawei/Museum Dr8888
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|