View this email in your browser

ERFGOED MET JE KLAS - FEEST!

Beste ICC’er,

In de provincie Groningen is volop erfgoed te vinden dat heel geschikt is om te bezoeken met leerlingen. In de afgelopen jaren zijn er talloze erfgoed educatie-projecten ontwikkeld door musea, vaak in samenwerking met erfgoeddocenten. Daardoor sluiten de projecten goed aan bij het schoolprogramma en zijn ze behalve informatief ook altijd creatief en verrassend. Al deze projecten zijn te vinden op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/.
Je kunt filteren op gemeente zodat je direct de projecten ziet in de buurt van jouw school.
 

Bekijk hier alle erfgoededucatieprojecten

Projecten in het zonnetje

Sinds januari 2023 sturen we drie keer per jaar een themanieuwsbrief waarin we telkens, rond een bepaald thema, enkele projecten in het zonnetje zetten. We hopen dat we jullie daarmee op ideeën brengen en inspireren om met de leerlingen op pad te gaan.

In deze nieuwsbrief willen we, met alle feestdagen in het vooruitzicht, graag een paar projecten uitlichten die goed aansluiten bij het thema Feest.

Een Sint Maartentafel in Loppersum (bron: De Verhalen van Groningen)


Feest!


De eerste pepernoten liggen alweer in de supermarkt, en dat betekent ook dat het feestseizoen voor de deur staat. Onze feestdagen zijn niet alleen fijne momenten om samen met familie door te brengen, het is ook een manier om tradities en immaterieel erfgoed over te brengen van generatie op generatie.
 

Sint Maarten in het Westerkwartier

GROEP 5+6

Dit project combineert streektaal met het Sint Maartenfeest. Verhalenvertelster Alie de Vries bezoekt de klas. Zij vertelt – in het Westerkwartiers – twee verhalen over Sint Maarten: een eeuwenoude heiligenlegende over Sint Maarten die zijn mantel deelt met een arme bedelaar en een volksverhaal over dorpelingen die ’s nachts bij het licht van hun lantaarntjes Sint Maarten helpen zoeken naar zijn vermiste ezeltje.
Tussen de vertellingen door leert Alie de kinderen een Sint Maartenliedje in het Westerkwartiers. Alie neemt een aantal attributen mee om haar verhaal te illustreren.


(Illustratie: Monique Beijer)

Ontdek Sint Maarten in het Westerkwartier

Opa Bombardons Fanfarekoffer

GROEP 1+2

Als er feest is in stad of dorp zorgt de fanfare voor de muzikale noot. Dit project start met een verhaal over Opa Bombardon en zijn koffer vol spannende voorwerpen zoals een uitnodiging voor een muziekfeest, een fotoalbum, een uniform, een langspeelplaat en een partituur. Per voorwerp worden er opdrachten uitgewerkt met de kinderen. De leerlingen doen in de klas proefjes waarbij ze onderzoeken of je van huis-, tuin-, en keukenmaterialen instrumenten kunt maken. De fanfare komt op bezoek in de klas en de kinderen lopen en dansen op de muziek.

(Illustratie: Monique Beijer)

Opa Bombardons Fanfarekoffer

Het Klokkengieterijmuseum

GROEP 4 t/m 8

Is er iets te vieren dan luiden we de klokken! Het vrolijke gebeier kun je al van ver horen. Iedere klok heeft zijn eigen klankleur, afhankelijk van het materiaal waarvan de klok is gemaakt. Meer hierover ontdekken de kinderen in het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee. Het museum heeft een collectie van grote en kleine klokken die ooit in de gieterij ter plaatse zijn gegoten. Kinderen kunnen de klokken niet alleen bekijken maar ook horen. Tegen een kleine meerprijs kunnen de kinderen een eigen klokje gieten.

(foto: Klok uit Dom )

Ontdek Het Klokkengieterijmuseum

Tip: Feest! in Oost en West

Groninger Kerken ontwikkelde het project Feest! in Oost en West in de Schoolkerk in Garmerwolde: een interactieve tentoonstelling in de toren van de kerk.

Leerlingen maken er kennis met tradities en vormgevingen van feesten over de hele wereld, in het bijzonder van het christendom en de islam, en gaan daarover in dialoog. Op een ontdekkingstocht door de eeuwenoude toren komen ze verbeeldingen van verschillende feesten tegen, waarbij ze worden uitgedaagd om na te denken over jezelf en de ander. Schoolklassen bezoeken de tentoonstelling onder begeleiding.

Over Feest! in Oost en West

We hopen dat deze informatie nuttig was en we wensen
jullie heel veel erfgoedplezier in de komende tijd!

 

Kijk ook eens op KLUNDERLOA


Liedjes over feest   

Klunderloa is een website met lesmateriaal in het Gronings voor groep 1 t/m 8. Hier vind je onder andere liedjes over de feesten, met teksten, ingezongen versies en soms instrumentale begeleiding. Kies je groep, kies ‘feestdagen’ en klik op liedjes.

www.klunderloa.nl

Sint Maartentafel in Loppersum (foto: De Verhalen van Groningen)

 

Bekijk meer projecten voor je klas

Neem een kijkje op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/ voor een overzicht van alle erfgoededucatieprojecten die worden aangeboden in 2023. Je kunt filteren op groep en gemeente. Zo vind je snel projecten die bij jouw leerlingen passen en die in de buurt zijn van je school.
 

Overzicht erfgoededucatieprojecten
GRATIS TIJDSCHRIFT


Wiesneus  

Wist je dat er jaarlijks een gratis tijdschrift in het Gronings beschikbaar is voor alle Groningse kinderen? De Wiesneus wordt onder scholen verspreid in maart. Aanmelden voor de Wiesneus van 2024 kan nu al via deze link: Inschrijfformulier Wiesneus 2024|CGTC.

Meld je aan voor Wiesneus 2024

Rectificatie erfgoededucatieposter Westerkwartier

De poster met erfgoededucatieprojecten in het Westerkwartier die vorig schooljaar verscheen bevat een foutje. Het personage Anna van Ewsum uit het project 'Een Portret van Anna' komt niet meer in een historisch rijtuig naar de school.

De informatie op de website is accuraat: erfgoedpartners.nl/product/portret-anna

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023 Stichting Erfgoedpartners, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp