View this email in your browser

ERFGOED MET JE KLAS - BOMMEN BEREND

Beste ICC’er,

In de provincie Groningen is volop erfgoed te vinden dat heel geschikt is om te bezoeken met leerlingen. In de afgelopen jaren zijn er talloze erfgoed educatie-projecten ontwikkeld door musea, vaak in samenwerking met erfgoeddocenten. Daardoor sluiten de projecten goed aan bij het schoolprogramma en zijn ze behalve informatief ook altijd creatief en verrassend. Al deze projecten zijn te vinden op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/.
Je kunt filteren op gemeente zodat je direct de projecten ziet in de buurt van jouw school.
 

Bekijk hier alle erfgoededucatieprojecten

Projecten in het zonnetje

Vanaf dit jaar sturen we drie keer per jaar een themanieuwsbrief waarin we telkens, rond een bepaald thema enkele projecten in het zonnetje zetten. We hopen dat we jullie daarmee op ideeën brengen en inspireren om met de leerlingen op pad te gaan.
In deze nieuwsbrief willen we graag een paar projecten uitlichten die goed aansluiten het Gronings Ontzet.

KAART VAN DE BELEGERING VAN GRONINGEN (bron: Levend Erfgoed Groningen)


Bommen Berend

Ieder jaar op 28 augustus vieren we dat in het rampjaar 1672 Groningen en omstreken het beleg door Bernhard von Galen, bisschop van Münster, doorstonden. De bisschop werd (en wordt) in de volksmond Bommen Berend genoemd vanwege het veelvuldige gebruik van door kanonnen afgeschoten bommen waarmee veel schade werd aangericht binnen de muren van de stad Groningen.
 

Rondom rampjaar 1672

GROEP 5 t/m 8

Kies je voor dit project dan komen er vertellers in de klas die in de huid kruipen van 17e-eeuwers die het Gronings Ontzet van dichtbij hebben meegemaakt. De echtgenote en halfzuster van Osebrandt Johan Rengers, de rijkste en machtigste jonker van Fivelingo, de kindermeid van de familie Rengers, een stoffenkoopvrouw uit de stad en de dienaar van de Drossaard. Zij vertellen een verhaal over chaos in de stad, vrienden, vijanden en verraad.

(beeld: Stichting Historisch Vertellen)

Ontdek het verraad van Rengers

d'Olle Grieze roept jou!

GROEP 5+6

Midden in het stadshart van Groningen staat de Martinitoren. D’ Olle Grieze (zoals Stadjers de Martinitoren liefdevol noemen) kijkt al eeuwenlang uit over Stad en Ommeland. Een toren met een prachtig carillon en vol met verhalen. Kom je ook luisteren naar D’ Olle Grieze? Hij vertelt je graag al zijn (muzikale) geheimen en verhalen.

(foto: Maryke Hoofdmann)

d'Olle Grieze roept jou!

Het Carillon

GROEP 5 t/m 8

In Winschoten staat een stoere toren die door de eeuwen heen al heel wat functies heeft gehad. Vooral in tijden van oorlog en beleg bleek de toren uitkomst te bieden op verschillende manieren. De stadsgidsen van Winschoten kunnen je er alles over vertellen.

(foto: Jur Kuipers)

Ontdek Het Carillon

Tip: De Bom en Berendshow

GROEP 1 t/m 4

Nathalie en Inge van Theater Pannenkoek spelen in deze grappige voorstelling het verhaal van het Gronings Ontzet. Het verhaal wordt verteld door twee radio dj's; de handpoppen Bom en het paard Berend en hun assistentes. Tijdens de live uitzending helpen de kinderen held Karel Rabenhaupt mee om de slechterik Bommen Berend en zijn zuurkool uit Groningen te verjagen.

450 euro per dagdeel exclusief 9% BTW en reiskosten of 6 euro per leerling exclusief reiskosten (minimaal 80 leerlingen)

Over Theater Pannenkoek

We hopen dat deze informatie nuttig was en we wensen
jullie heel veel erfgoedplezier in de komende tijd!

 

GRONINGS ONTZET (foto: Museum aan de A)

 

Bekijk meer projecten voor je klas

Neem een kijkje op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/ voor een overzicht van alle erfgoededucatieprojecten die worden aangeboden in 2023. Je kunt filteren op groep en gemeente. Zo vind je snel projecten die bij jouw leerlingen passen en die in de buurt zijn van je school.
 

Overzicht erfgoededucatieprojecten
GRATIS TIJDSCHRIFT


Wiesneus  

Wist je dat er jaarlijks een gratis tijdschrift in het Gronings beschikbaar is voor alle Groningse kinderen? De Wiesneus wordt onder scholen verspreid in maart. Aanmelden voor de Wiesneus van 2024 kan nu al via deze link: Inschrijfformulier Wiesneus 2023|CGTC.

Meld je aan voor Wiesneus 2024
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023 Stichting Erfgoedpartners, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp