|
Column
|
De kracht van netwerken
Hier in het Noorden is de vakantie net neergedaald, maar elders zijn mensen weer terug en daarmee beginnen ook de eerste landelijke overleggen weer. Zoom heeft deze manier van samenwerken een stuk eenvoudiger gemaakt, maar soms is het handig om elkaar te zien en in ons kleine land vallen de reistijden naar het centrum van Nederland reuze mee. Deze week reisde ik daarom naar Amersfoort. Ik kende mijn gesprekspartners nog niet en samen met een collega uit Zuid-Holland hebben we uitgelegd hoe het netwerk van erfgoedhuizen in iedere provincie ervoor zorgt dat je veel erfgoedorganisaties in alle provincies kunt bereiken. Dat is natuurlijk geen nieuw fenomeen, want Nederland hangt aan elkaar van formele en informele netwerken. Beroepsorganisaties, sportverenigingen, politieke partijen en goede doelen om er maar een paar te noemen, hebben dezelfde overeenkomsten. Zoek de juiste ingang en je vangt de hele keten daarachter. Deze fijnmazige structuren kenmerken een samenleving met eigen initiatief en creativiteit en zijn van groot belang voor het voortbestaan. De regering kan vallen, maar het leven gaat gewoon door. Daarom is het zo belangrijk dat mensen de ruimte en tijd krijgen om te investeren in contacten buiten de deur van een organisatie, zonder dat dit direct geld oplevert. De extra kennis, nieuwe inzichten en eigen initiatieven die hieruit ontstaan, betalen zich zeker terug. Ik ben daarom blij met alle nieuwe initiatieven die genomen worden waarbij mensen uit het keurslijf van tijdsdruk worden gehaald en ze de tijd krijgen om de wereld te ontdekken en zinvolle verbindingen aan te gaan.
|
Roeli Broekhuis
|
|
|
|
|
Oktober Kindermaand
Ook de afgelopen weken kwamen er aanmeldingen binnen voor Oktober Kindermaand 2023.
Een aantal van de nieuwe aanmeldingen delen wij graag met u, ook voor eventuele inspiratie voor een eigen evenement:
• Het Groninger Landschap organiseert meerdere activiteiten. In Pieterburen kunnen de kinderen een huiftocht maken. Bij bezoekerscentrum Rietdiep is het mogelijk rad te draaien en leuke opdrachten uit te voeren.
• Leeg plekje boven het bed op de kinderkamer? Kinderen kunnen een kunstwerk uitzoeken bij Kunstpunt en een maand lang lenen.
• Groninger Archieven organiseert dit jaar een knutselmiddag: Knutsel een archiefdoos met inspirerende Groninger vrouwen. In verband met de verbouwing vindt de activiteit plaats in Museum aan de A. |
• Ontdekt de kunstenaar Klimt tijdens de schilderworkshop ‘De krullenboom van Gustav Klimt’ georganiseerd door CazemierBoerderij in Tolbert.
• Kom griezelen in het Veenkoloniaal Museum in Veendam tijdens het Griezelfestijn op zaterdag 28 oktober. Op alle dagen in oktober kunnen kinderen griezelspeurtocht doen en kinderen kunnen thuis een knipselkunstwerk maken en inleveren voor de knipseltentoonstelling;
Aanmelden met (een) activiteit/activiteiten kan via het onlineformulier op onze website.
Beeld: Maak je eigen archiefdoos;
foto: Groninger Archieven |
|
|
|
Groninger Wind: een draaiende toekomst voor onze molens
6 oktober Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum, 12:30-17:30 uur
Het Gilde van Molenaars afdeling Groningen, de Molenwerkgroep Oost-Groningen en Erfgoedpartners organiseren het evenement ‘Groninger Wind: Een draaiende toekomst voor onze molens’. Het evenement is bedoeld voor iedereen, die zich betrokken voelt bij of enige vorm van passie voelt voor de Groninger molens. Zoals eigenaren van molens, molenaars en molengidsen, erfgoed- en landschapsbehartigers, molenmakers, adviseurs en andere geïnteresseerden. ‘Groninger Wind’ wordt gehouden op 6 oktober in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.
De volgende sprekers zullen over de betekenis van molens in onze regio en hun toekomstmogelijkheden aan het woord komen.
▪ Jan Oomkes, voorzitter Stichting De Groninger Poldermolens, gaat in op de uitdagingen en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het beheren van deze prachtige bouwwerken. Is het een lust, een passie die ons voortdrijft, of een last, waarbij we soms moeten strijden om het erfgoed in stand te houden?
|
▪ Als projectleider bij landschapsbeheer Groningen heeft Nicol Perdok een uitgebreide expertise op het gebied van het Groningse landschap en zijn karakteristieke molens. Tijdens haar presentatie zullen de bijzondere eigenschappen van Groningse molens worden benadrukt, evenals de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met het behoud ervan in een snel veranderende wereld.
▪ Jippe Kreuning, adviseur van de Vereniging De Hollandsche Molen, geeft inzicht in de uitdagingen en kansen die ‘jonge’ molenaars te wachten staan. Hun enthousiasme en toewijding zijn essentieel voor het behoud van onze molens en het voortzetten van hun waardevolle tradities.
Datum en tijd: vrijdag 6 oktober 2023 van 12:30 tot 17:30 uur
Locatie: Openluchtmuseum Het Hoogeland, Schoolstraat 4, 9989 AG Warffum
Kosten voor deelname: Deelname is gratis. Reageer daarom op tijd want er is plek voor maximaal 80 bezoekers.
Voor aanmelden, klik hier!
Beeld: poster Groninger Wind |
|
|
|
Lezing Peter Suidman over architect Gerrit Nijhuis
28 september Berlagehuis Usquert
Gerrit Nijhuis (1860 - 1940) was een vooraanstaande Nederlandse architect, die tussen 1880 en 1920 veel in de provincie Groningen bouwde en daarmee een belangrijke stempel drukte op de architectuur in stad en ommeland. Samen met Karel Reker richtte hij het gerenommeerde architectenbureau Nijhuis-Reker op.
Veel van zijn gebouwen zijn vandaag de dag nog terug te vinden in onze provincie. Eén van zijn bekendste werken is het karakteristieke Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Maar er valt nog veel meer te ontdekken. |
Erfgoedpartners heeft de heer Peter A.M. Suidman, een gepassioneerde pleitbezorger van het Groninger land, uitgenodigd een lezing te geven over de veelzijdige carrière en nalatenschap van Gerrit Nijhuis.
Mis deze unieke kans niet om meer te leren over de architectuur en invloed van Gerrit Nijhuis in Groningen.
Datum: 28 september
Tijd: 19:30 – 21:15 uur
Locatie: Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert
Toegang is gratis, maar meld u van tevoren aan om uw plek te reserveren, dat kan via deze link.
Beeld: Peter Suidman; foto: Reinder Smith |
|
|
|
Culturele Doe-dagen Hogeland
Begin september zijn de Culturele Doe-dagen Hogeland, een initiatief van Cultuurcentrum Hogeland. Alle activiteiten tijdens de Doe-dagen zijn gratis.
Startschot cursusseizoen
Cultuurcentrum Hogeland start het cursusseizoen met vier culturele doe-dagen in de gemeente Het Hogeland. Op 1, 2, 8 en 9 september worden workshops gegeven voor jong en oud. Centrum Groninger Taal en Cultuur biedt op alle locaties de Broescursus Gronings aan.
Broescursus Gronings
De broescursus is een korte en laagdrempelige cursus Gronings, bijvoorbeeld voor mensen die recentelijk van buiten de provincie hier naartoe zijn verhuisd en graag meer willen weten over de regionale taal en cultuur. Maar ook voor wie al langer in de provincie woont, maar om wat voor reden dan ook nog maar weinig in aanraking is gekomen met het Gronings is deze cursus de moeite waard.
De nadruk ligt op het begrijpen en (beginnen) spreken van het Gronings, waarbij ook de Groninger cultuur aan bod komt. Zo zal docent |
Gronings Reinder van der Molen op 1 september in Bedum aanvangen met het lied ‘Wat moakt het oet’ van de immens populaire Groninger zanger en dichter Ede Staal.
Programma
Bekijk de website van Cultuurcentrum Hogeland voor alle activiteiten die in het kader van de Doe-dagen worden aangeboden.
Hieronder treft u een kort overzicht van de Broescursussen:
1 september 15:30 en 16:30 -
De Meenschaar, Bedum - Broescursus door Reinder van der Molen
2 september 15:00 en 16:00 -
De Fakkel, Uithuizen -
Broescursus door Wil Werkman
8 september 16:30 en 18:30 -
De Kunstkerk, Warffum -
Broescursus door Wil Werkman
9 september 14:30 en 15:30 -
De Blauwe Schuit, Winsum -
Broescursus door Piet Reitsema
Beeld: logo Doe-dagen Hogeland |
|
|
|
Landschapstriënnale: meld uw activiteiten aan op de Septemberkalender
De Landschapstriënnale roept organisaties in het waddengebied op om hun activiteiten aan te melden voor de Septemberkalender. Op 1 september gaat de triënnale van start met onder andere Donkertebelevingen aan de waddenkust.
Over de Landschapstriënnale
De Landschapstriënnale is een manifestatie met exposities, seminars, debatten, excursies, optredens en andere bijeenkomsten. De triënnale is elke drie jaar te gast in een andere regio, zodat steeds een focus kan worden gelegd op specifieke opgaven, ontwikkelingen en thema’s. In 2023 worden onder de titel Dynamische Waddendelta de schijnwerpers op de Waddenkunst van de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen gezet.
September Evenementenmaand
In september start de Evenementenmaand van de Landschapstriënnale. Op 1 september gaat het landschapsfestival van start met ‘Sterren op het Wad’ met op verschillende locaties aan de waddenkust ‘donkertebelevingen’. Jongeren kunnen in september vier keer een Waddencafé bezoeken waar onderwerpen worden besproken die hen aangaan, zoals op 7 september over agrotoerisme. Ook is er een fietsroute langs ateliers van kunstenaars en een fietsexpeditie Van Niets naar Nearne (FR). Bekijk de kalender voor meer activiteiten. |
Activiteiten toevoegen
De kalender wordt nog steeds aangevuld met nieuwe activiteiten. Dat betekent ook dat organisaties in de omgeving van het waddengebied die in september activiteiten organiseren passend bij de doelstellingen van de Landschapstriënnale, deze activiteiten kunnen toevoegen aan de septemberkalender. Evenementen en activiteiten op het gebied van natuur, landschap, kunst, cultuur, streekproducten, geschiedenis of samenleving kunnen worden toegevoegd aan de kalender.
Uw evenement aanmelden kan hier.
Doel van de Landschapstriënnale
De ambitie van de Landschapstriënnale is om een robuust en klimaatbestendig raamwerk te ontwikkelen langs het hele Waddengebied. Het doel is een aantrekkelijke en beleefbare kustzone te creëren voor zowel bewoners als bezoekers. Er zijn drie verschillende programmalijnen ontwikkeld, een Podium voor het publiek, een Platform voor nieuwe netwerken van bewoners en ondernemers en een Panorama voor professionals om te werken aan het toekomstperspectief voor een klimaatbestendig kustlandschap.
Beeld: kaart van het Waddengebied;
foto: NVTL |
|
|
|
Open Monumentendagen
9 en 10 september
Het thema van de Open Monumentendagen 2023 is Levend Erfgoed. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.
Monumenten zijn van onschatbare waarde. Ze geven een kijkje in het dagelijkse leven van onze |
voorouders en vormen de basis voor onze culturele identiteit en onze leefomgeving.
Ook veel monumenten en musea in stad en provincie Groningen zijn te bezichtigen.
Bezoek de website waar alle informatie te vinden is.
Beeld: themabeeld Open Monumentendag (alleen jammer dat de molen gespiegeld staat afgebeeld!)
|
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger: vacatures voor erfgoedvrijwiligers
De erfgoedsector draait voor een belangrijk deel op enthousiaste vrijwilligers. De één brengt jarenlange ervaring met zich mee waar een nieuwe vrijwilliger vervolgens weer van kan leren. Hij of zij kan later zijn of haar kennis (opnieuw) doorgeven aan andere vrijwilligers. Aanwas van vrijwilligers is daarom van belang voor het instant houden van het erfgoedveld. Maar hoe vindt een organisatie nieuwe vrijwilligers? Dat is niet altijd even makkelijk. Erfgoedvrijwilliger heeft zich tot doel gesteld om vraag (naar vrijwilligers) en aanbod (enthousiaste vrijwilligers op zoek naar een betrekking) bij elkaar te brengen.
Vacatures plaatsen
Organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen op de website hun vacatures aanmelden. Vervolgens kunnen mensen die op zoek zijn naar een leuke vrijwilligersfunctie via de website reageren. Deze reactie wordt direct doorgestuurd naar de zoekende organisatie. |
Samenwerking maakt sterker
Om het bereik van de vacaturebank te vergroten zoekt Erfgoedvrijwilliger.nl voortdurend naar samenwerking met andere partijen, zoals onlangs het platform NLvoorelkaar.nl (Nederlands’ drukstbezochte vrijwilligers-vacaturebank). En dat is gunstig, want een groter bereik zorgt voor meer reacties op vacatures.
Verdieping
Behalve een vacaturebank biedt erfgoedvrijwilliger.nl ook verdieping in de vorm van de (korte) online cursussen en trainingen. Hebt u ook vacatures openstaan voor vrijwilligersfuncties? Of wilt u meer weten over specifieke onderwerpen, zoals publieksarcheologie of het geven van rondleidingen? Neem dan eens een kijkje op de website. Hebt u hulp nodig bij het aanmelden van een vacature? Neem dan contact op via info@erfgoedpartners.nl
Beeld: vrijwilligers in de tuin van Museum Klooster Ter Apel;
foto: Elmer Spaargaren |
|
|
|
Het zogenoemde ‘marketentster vaatje’ in de collectie van Vestingmuseum Nieuweschans is gemaakt van koper en wordt gedragen aan een leren riem. Aan de ene zijde is een vrouw afgebeeld, aan de andere zijde een heraldisch wapen met de tekst ‘Je maintiendrai’. Maar wat nu precies is een ‘marketentster’?
Een marketentster (ook: marketenzer, zoetelaar of zoetelaarster) was een kampvolgster die gerechtigd was om aan soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven. Drank |
verkochten ze uit het typische marketentstervaatje dat ze op de heup droegen. Vaak was deze vrouw getrouwd met een militair beneden de rang van onderofficier.
Het leger kende toentertijd nog geen eigen kantinedienst. In de permanente kazernes van de staande legers van de latere negentiende eeuw dreven de marketentsters de soldatenkantine en verrichtten soms ook werkzaamheden als het wassen en onderhouden van de kleding van de soldaten.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|