|
|
Oktober Kindermaand
De aanmeldingen voor Oktober Kindermaand druppelen langzaam binnen. Van molens, musea tot dierentuin en speelplaatsen, de kinderen kunnen de hele maand oktober van alles gaan ontdekken: op speurtocht door een klooster, als monster verkleden op het Halloweenfeest bij Wonderwereld of knutselen bij het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee.
Heeft uw organisatie zich al opgegeven?
U kunt als organisatie meedoen aan dit evenement door minimaal één gratis activiteit voor kinderen te organiseren op een zaterdag of |
zondag in oktober. U bereikt niet alleen de kinderen maar ook de (groot)ouders. Zo kunnen kinderen op een speelse manier de cultuur in de directe omgeving of verder weg ontdekken. Instellingen die niet zijn uitgenodigd, maar die wel graag willen meedoen aan Oktober Kindermaand kunnen dat laten weten: info@erfgoedpartners.nl. Wij nemen uw organisatie dan op zodat u vanaf volgend jaar automatisch wordt uitgenodigd. Aanmelden kan overigens ook via het online aanmeldingsformulier OKM
Beeld: een bedankbriefje van een deelnemer;
foto: Erfgoedpartners |
|
|
|
‘Bodem in beweging’ on tour
Sinds vorige week zijn de makers van de Kroniek van Overschild samen met bewoners van het dorp on tour. Dinsdag 30 mei was de aftrap in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, waar SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint en onderzoeksjournalist Reinalda Start te gast waren. De komende weken vinden de filmvertoning en het debat (met diverse gasten) plaats op de volgende datums en locaties: |
Vrijdagavond 9 juni, Enne Jans Heerd, Maarhuizen (gast Derwin Schorren, muziek: Erwin de Vries)
Zaterdag 25 juni, Woudbloem (gasten Henk Mulder en Susan Top, muziek: Jan Henk de Groot)
Vrijdag 7 juli, Wongema, Hornhuizen (gast René Paas, muziek Erwin de Vries)
Klik hier voor meer informatie
Tickets zijn te bestellen via www.stichtingbeeldlijn.nl
Beeld: een impressie van de avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam; foto: Benthe Klep |
|
|
|
Tentoonstelling Solid Senses in het Berlagehuis
In het Berlagehuis is van 16 juni tot en met 1 oktober de tentoonstelling Solid Senses te zien. De Stichting Berlagehuis in Usquert, de initiatiefnemer van deze tentoonstelling, haalde de expositie ‘helemaal uit Brussel’. De tentoonstelling bestaat uit architecturale sculpturen: massieve schaalvolumes van ontwerpen van URA Yves Malysse | Kiki Verbeeck.
Het Berlagehuis is echter vele malen kleiner dan het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, vandaar dat slechts een klein gedeelte van de oorspronkelijke tentoonstelling geplaatst kon worden. Maar wel de essentie, het beste gedeelte. In verschillende materialen, van marmer tot beton, diverse houtsoorten, kalkzandsteen en geglazuurd. Vormen en kleuren die subtiel resoneren met hun tijdelijke standplaats, het interieur van het Berlagehuis Usquert.
U bent vanaf zaterdag 17 juni tot en met zondag 1 oktober 2023 alle werkdagen welkom in het Berlagehuis in Usquert. Door-de-week wordt u dan ontvangen door |
medewerkers van Erfgoedpartners. Wij zijn er tegelijkertijd ook aan het werk.
In de weekenden wordt de openstelling verzorgd door de vrijwilligers van Stichting Berlagehuis Usquert met behulp van Usquerders en streekgenoten.
De toegang is gratis, maar een kleine donatie is meer dan welkom.
Openingstijden:
werkdagen van 11:00 uur tot 16:00 uur
weekenden van 11:00 uur tot 17:00 uur
Opening
De tentoonstelling wordt op vrijdag
16 juni geopend. U bent van harte uitgenodigd de opening bij te wonen, die begint om 15:30 uur. U dient zich hiervoor aan te melden door een mail te sturen naar
info@berlagehuisusquert.nl
het liefst vóór 12 juni.
Beeld: één van de sculpturen in het Berlagehuis; foto: Rosa Veldman |
|
|
|
Nieuwsbrieven
Zoals bekend geven wij verschillende (digitale) nieuwsbrieven uit. Graag laten we twee nieuwsbrieven, die de afgelopen week verschenen, nog even de revue passeren.
We beginnen met de High Light nieuwsbrief om de erfgoedprojecten
onder de aandacht van scholen te brengen:
Afgelopen week ontvingen basisscholen in stad en provincie de derde erfgoededucatienieuwsbrief waarin we, rond een bepaald thema, projecten uitlichten. In de nieuwsbrief worden drie tot vier erfgoededucatieprojecten in het zonnetje gezet die op een of andere manier te maken hebben met dit onderwerp. Op deze manier hopen we scholen te inspireren om met hun leerlingen op pad te gaan en te laten zien dat erfgoed goed te combineren is met het lesprogramma.
Vooruitlopend op 28 augustus is het thema van deze editie Gronings Ontzet.
Bekijk hier de nieuwsbrief. |
Erfgoednieuws mei 2023
Het vierde nummer van Erfgoednieuws verscheen onlangs met hierin deze keer:
Oudeschans op de bres voor monumentaal karakter van het dorp, Historisch Vertellen in de gemeente Midden-Groningen, Groninger troebadoer Jan Henk de Groot over ‘De drij van Woudbloem’, Luk Prinske als onderdeel van Twijstried, Vlaggetjesdag in Zoutkamp, Tentoonstellingen en activiteiten. Weer een vol nummer.
Wilt u deze of andere gratis nieuwsbrieven ook ontvangen
klik hier
Publicaties van Erfgoedpartners en CGTC zijn ook te vinden op hun respectievelijke websites.
Erfgoednieuws komt tot stand dankzij de medewerking van erfgoedorganisaties in Groningen.
Ideeën voor artikelen ontvangen wij graag: info@erfgoedpartners.nl of info@cgtc.nl.
Beeld: omslag Erfgoednieuws mei |
|
|
|
Cursus Molengids
De vele molens die de provincie Groningen rijk is, verdienen de aandacht van een breed publiek. Daarom zetten veel molens graag hun deuren open voor bezoekers. Het ontvangen, begeleiden en informeren van bezoekers is een taak die niet alle molenaars er altijd bij kunnen doen. Het draaien van de molen vraagt namelijk voortdurende aandacht. Een molengids als rechterhand van de molenaar biedt dan uitkomst.
In de cursus Molengids leer je hoe je bezoekers – van jong tot oud – rond kunt leiden door de molen. Je vertelt over de werking en de geschiedenis van de molen en houdt daarbij de veiligheid van de bezoekers altijd scherp in de gaten. Je leert rekening houden met de behoeftes van verschillende doelgroepen, of dat nu schoolklassen, gezinnen met |
kinderen of ouderen zijn. En je leert hoe je publiciteit kunt krijgen voor de verschillende activiteiten die je organiseert.
De cursus molengids start op 13 september 2023 en bestaat uit zes bijeenkomsten die worden verzorgd door professionals. De cursus wordt afgesloten met een eindopdracht: het organiseren en uitvoeren van een publieksactiviteit op de molen.
Datum: start op 13 september
Doelgroep: vrijwilligers en medewerkers op de molen, en anderen die graag molengids willen worden
Kosten: €200,- voor alle zes modules
Aanmelden
Beeld: cursisten op de stelling van een molen;
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Literair programma van CGTC op festival Dichters van de Prinsentuin 2023: Grunnegers in t Gruin
Dichters van de Prinsentuin is hét festival om te genieten van gedichten en om daarover van gedachten te wisselen met elkaar, met de dichter of met hun vertalers. NOORDWOORD organiseert het festival sinds een paar jaar in de Hortus Botanicus in Haren. Tussen geurende kruiden, grassen, bloemen en bomen uit alle windstreken vind je verrassende podiumplekken, idyllische plekjes om van de zon en gedichten te genieten. Zo wordt poëzie een bijzondere beleving. Je zit er de dichter letterlijk dicht op de huid. Of je nou een ervaren poëzielezer bent of een nieuwsgierige nieuwkomer, we weten zeker dat je bij Dichters van de Prinsentuin verrast zal worden.
Ook dit jaar verzorgt Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) weer een Groningstalig literair programma op het festival Dichters van de Prinsentuin: Grunnegers in
't Gruin. Is er een groot verschil tussen het schrijven in het Nederlands en het Gronings? Wat is de |
meerwaarde van een streektaal en waar liggen juist de moeilijkheden? Met bijzondere optredens van onder meer dichters Jan Glas, Marga Kool, Rieks Holtkamp en Richard Nobbe. Zangeres Marlene Bakker en gitarist Bernard Gepken geven een speciale muzikale performance en Fieke Gosselaar brengt een ode aan schrijfster Sien Jensema. Ook draagt zij een aantal gedichten voor van Sien Jensema. Gosselaar is sinds dit jaar streektaalconsulent voor het Centrum Groninger Taal & Cultuur.
Dit programma is onderdeel van het poëziefestival Dichters van de Prinsentuin op 7, 8 en 9 juli in de Hortus Haren. Voor het bestellen van tickets kijk op de website van Dichters van de Prinsentuin.
Bekijk HIER het volledige Dichters van de Prinsentuin-programma en een overzicht van de dichters die optreden.
Zie ook de website van CGTC
Beeld: affiche Dichters van de Prinsentuin |
|
|
|
Onderzoek Hedwig Sekeres
Voor haar onderzoek naar uitspraakverschillen in het Gronings is promotie-kandidaat Hedwig Sekeres op zoek naar mensen die mee willen doen met een korte vragenlijst.
Vertalen en uitspreken
In de vragenlijst worden drie korte demografische vragen gesteld, en daarna volgen een aantal vertaal- en uitspreektaken. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 10 à 15 minuten. |
Door mee te doen, helpt u de kennis over het hedendaagse Gronings te vergroten. Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij de onderzoeker: h.g.sekeres@rug.nl. Klik hier om de vragenlijst te starten.
Beeld: de kaart verbeeldt de taalvariatie op basis van de uitspraak van 150 woorden, waarbij kleuren die meer op elkaar lijken ook varianten zijn die qua uitspraak meer op elkaar lijken. Het kaartje is gemaakt door Martijn Wieling |
|
|
|
Groningen Cultuurprijzen
De provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen organiseren dit jaar weer de uitreiking van de cultuurprijzen in Groningen. De prijzen zijn bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen. Er is een categorie voor professionals, amateurs en talenten. De winnaars van de prijzen ontvangen een geldbedrag van € 5000. Kandidaten aandragen kan tot en met 2 juli via www.cultuurprijsgroningen.nl. De prijsuitreiking is op vrijdag 6 oktober.
|
Kandidaten kunnen zich tot en met
2 juli aanmelden, of dat door anderen laten doen, via het aanmeldformulier. De voorwaarden staan op www.cultuurprijsgroningen.nl. Cultuurgedeputeerde Mirjam Wulfse roept creatievelingen uit de provincie op om zich te melden. “Deze initiatieven helpen om het culturele veld te stimuleren, dragen positief bij aan ons imago en laten zien hoe aantrekkelijk en veelzijdig de provincie Groningen is. Veel succes!”
Voor meer informatie en aanmelden
Beeld: logo Prins Bernhard Cultuurfonds |
|
|
|
Sociale toegankelijkheid in erfgoedinstellingen
Om zoveel mogelijk bezoekers te laten genieten van het prachtige erfgoed in onze provincie, is toegankelijkheid een punt van aandacht. Toegankelijkheid gaat verder dan alleen voorzieningen voor mensen die slecht ter been zijn. Het gaat ook over hoe je bezoekers ontvangt en over gastvrijheid. |
Met kleine aanpassingen is er al veel te bereiken. Op de website van Erfgoedvrijwilliger vindt u een artikel met tips om te starten met sociale toegankelijkheid.
Beeld: nieuwe buren worden verwelkomd bij Museum Nienoord; foto: Geert Pruiksma |
|
|
|
Nationale Archeologiedagen
Van 16 tot en met 18 juni zijn de nationale archeologiedagen.
Ook in de provincie Groningen zijn er activiteiten
Ringen
Naast deze activiteiten kun je ook terecht op Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren met een archeologieprogramma. In 2005 is daar een prachtige ring gevonden. De gouden ring komt uit de middeleeuwen en heeft een steen van amethist. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023 is het te zien op de borg. En het is niet de enige schat. In de zomer van 2022 vond Martijn Moed nog twee middeleeuwse ringen in Slochteren. Samen met Joyce Schlijper heeft hij Metaaldetectie Akkervondsten opgezet. Ook de twee ringen van Martijn zijn te zien op de borg, het is zelfs de eerste keer dat ze tentoongesteld worden. Op zondag 18 juni 2023 is er ook een wandeling met een gids om de borg, die de verhalen over andere bijzondere archeologische vondsten op de Fraeylemaborg vertelt. Aanvang 14:00 uur bij het Koetshuis. Voor kinderen is er de hele middag een leuke speurtocht om de borg. Met een kaart gaan ze op zoek naar ‘de zeven verloren ringen van de Fraeylemaborg’.
Podcasts
Op collectiegroningen.nl is sinds enige tijd een podcastserie van tien afleveringen over archeologische vondsten in Groningen te |
beluisteren. Deze serie werd gerealiseerd door het
Platform Archeologie en Publiek in samenwerking met Erfgoedpartners.
Als je het niet weet, rijd of wandel je er zo aan voorbij. Het eeuwenoude cultuurlandschap van Groningen kent veel waardevolle archeologische vindplaatsen. Op tien van deze archeologische locaties kun je nu luisteren naar een podcast over het landschap en de vondst. Thuis of op welke andere plek ook kunnen de podcasts beluisterd via deze website. Radiomaker Mathijs Deen interviewde voor elke podcast op locatie een archeoloog of andere betrokken deskundige. In 8 tot 10 minuten laten zij je kennismaken met de verrassende archeologische geschiedenis van die plek. Deze tentoonstelling bevat de tien podcasts met de bijbehorende afbeelding en beschrijvende tekst (klik op ‘bekijk object’); het kaartje onderaan toont hoe vanaf het dichtstbijzijnde wandel- of fietsknooppunt de exacte locatie te vinden is. In de buurt van de locatie geeft ook een QR-code - in stickervorm op lantarenpalen of ander straatmeubilair- toegang tot de podcast.
Zie ook de website van Collectie Groningen
Beeld: flyer archeologiepodc |
|
|
|
Nieuw lid: Museumplein Grootegast
Sinds deze week is Museumplein Grootegast aangesloten bij Erfgoedpartners. Op ons verzoek schreef de heer Klaas Sportel van het Museumplein een korte introductie.
Het Museumplein Grootegast (www.museumpleingrootegast.nl) is in het voormalig pand van LEGO® Nederland BV aan de Legolaan 1c gevestigd. In het Museumplein zijn drie musea gehuisvest:
Het LEGiO-museum met een omvangrijke collectie LEGO, van het houten speelgoed uit 1932 tot en met de huidige producten, een enorme LEGO modelstad, 50 plekken om zelf te bouwen en een bioscoop. |
Het Victory-museum 1940-1945 met van alles over de bevrijding van Noord Nederland waaronder diverse voertuigen, wapens en diorama’s.
De Museumdrukkerij over de geschiedenis van de druktechnieken van vóór het computertijdperk.
Tevens bevinden zich in het complex van 4.000 m2 een American Diner restaurant en een Museumwinkel.
Beeld: de musea van Museumplein Grootegast verenigt in een affiche |
|
|
|
Over ons: afscheid!
Afgelopen week hebben Erfgoedpartners en CGTC afscheid genomen van drie medewerkers:
Gea Geertsema, Hulya Çagan en Betty Knigge. Met Gea, die 37 jaar verbonden was aan de erfgoedwereld in Groningen, en die met vroegpensioen is gegaan, volgt hieronder een afscheidsinterview.
Hulya, kapster van beroep, was eveneens een gewaardeerde collega: zij zorgde 18 jaar voor een |
schoon kantoor aan het Lopende Diep in Groningen maar versierde tevens de ruimtes tijdens de kerstbijeenkomsten. Betty vervulde een belangrijke rol bij de organisatie van het evenement Groninger Orgelzomer in 2019 ook coördineerde zij het project Schnitger op sneakers.
Beeld: (van links naar rechts)
Betty, Hulya en Gea;
foto: Kim van Steenwijk |
|
|
|
Spin in het web voor Erfgoedpartners neemt afscheid:
Gea Geertsema gaat met pensioen
De afgelopen negentien jaar was ze een vertrouwd gezicht bij Erfgoedpartners. Aanvankelijk voornamelijk als aanspreekpunt voor de Groninger molenwereld, later ook voor andere erfgoedsectoren in Groningen. Gea Geertsema-ten Broek (bijna 66) gaat met prépensioen.
In 2004 maakte Gea, samen met haar collega Douwe van der Zee, kennis met Museumhuis Groningen, dat toen al zetelde aan het Lopende Diep 8 in Groningen. De Stichting De Groninger Molen, de werkgever van Gea en Douwe (technisch medewerker), die samen met de Stichting Oude Groninger Kerken was gehuisvest aan de Aweg, zocht een nieuw onderkomen voor beide medewerkers. De Stichting Oude Groninger Kerken verhuisde namelijk naar de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel. Het Museumhuis Groningen bood die ruimte. ‘Ik had meteen een positief gevoel’, herinnert Gea zich. ‘De samenwerking verliep vlot. Aanvankelijk was het uitzoeken welke werkzaamheden nog apart waren en wat al samen kon worden gedaan. Al doende kwamen wij erachter dat ik vooral affiniteit had met financiële administratie; ook het personeelswerk lag mij en kwam daarom onder mijn hoede: contracten maken, betalingen regelen en dergelijke.’ Gea hield zich in het begin vooral bezig met molen-gerelateerde zaken maar allengs veranderde dat. ‘Er kwam een gezamenlijk bestuur. Het voorbereiden van de vergaderingen, samen met Roeli, en het notuleren van de vergaderingen heb ik altijd zeer interessant gevonden.’
Hoogtepunten
Gevraagd naar Gea’s hoogtepunten tijdens haar werk voor het Molenhuis noemt ze meteen het Jaar van de Molen (2007). ‘Er werden in dat jaar verschillende voorstellingen van Bredero’s Klucht van de molenaar (1613) gegeven. Deze voorstellingen werden uitgevoerd door een professioneel gezelschap waartoe onder andere de bekende acteur Jérôme Reehuis (1939-2013) behoorde. Ik heb toen verschillende molens geregeld waar de voorstelling werd gespeeld, zorgde voor vrijwilligers en andere zaken. Ook had ik regelmatig contact met Noraly Beyer, die de PR verzorgde. Een ander hoogtepunt is, vind ik, dat |
wij als Molenhuis ons sterk hebben gemaakt voor de restauratie van de molens. Wij inventariseerden bij de moleneigenaren wat hun wensen en prioriteiten waren. Dat vonden wij belangrijk. De wensen van de moleneigenaren hierin waren dus leidend. Ik heb dat als een mooie samenwerking ervaren. Daarnaast heeft het Molenhuis een subsidieafspraak met het
J.B. Scholenfonds kunnen bewerkstelligen. Molenstichtingen kunnen jaarlijks een beroep doen op deze subsidie. Onder deze regeling vallen veertig molens. Een behoorlijk aantal van het molenbestand in Groningen.’
Hulya Çagan-Varlik
We maken tijdens dit interview even een zijsprongetje naar een collega, die eveneens afscheid nam: Hulya Çagan. Hulya maakte achttien jaar deel uit van het team. Zij hield het kantoor schoon en had daarin Gea als aanspreekpunt. Hulya, van huis uit kapster, kwam vier uur in de week maar als er bijvoorbeeld een kerstbijeenkomst was, zorgde zij ervoor dat de ruimten versierd werden. Ook ging ze altijd mee als het team haar jaarlijkse uitstapje had. En Hulya beoefende bij meerdere collega’s het kappersvak, zowel op kantoor als in de salon waar ze werkt.
Erfgoedpartners
De laatste jaren heeft Gea behalve de molenwereld ook andere sectoren binnen de Groninger erfgoedwereld leren kennen. Erfgoedpartners (samenvoeging Museumhuis Groningen en het Groninger Molenhuis) kwam tot stand. Dat betekende dat ook ander erfgoed dan molens Gea’s pad kruiste. Gea: ‘Ik heb dat interessant gevonden en er veel van geleerd. Hoe zit de museumwereld in elkaar of de provincie. Maar de financiën waren toch een belangrijk deel van mijn werkzaamheden. Leuk, al zaten er ook wel eens lastige kanten aan.’
Er zijn veel ontwikkelingen geweest vindt Gea. ‘Erfgoedpartners vertegenwoordigt een grote groep binnen de Groninger erfgoedwereld. Ik hoop dat het goed blijft gaan met de organisatie. Het is een inktvis met veel tentakels geworden. Goed communiceren blijft belangrijk. Wat ik het meest zal missen? Het contact met collega’s!’
Beeld: Gea, samen met voormalig collega Tom Heyne; foto: Kim van Steenwijk |
|
|
|
Het recreatiewater de Ruskenveenseplas is tot stand gekomen bij de aanleg van een nieuwbouwwijk in Hoogkerk. Voor de aanleg van Ruskenveen, een uitbreidingsplan van de gemeente Groningen, is in de jaren 1996 tot en met 2000 uitgebreid archeologisch onderzoek verricht. Daarbij is een kampement van rendierjagers van omstreeks 11.000 v. Chr. gevonden.
Het kampement werd gevonden op een ‘zandbult’ van slechts enkele meters hoog in het landschap, voor jagers-verzamelaars in de oude steentijd een aantrekkelijke plek om te bivakkeren door het goede uitzicht over de omgeving. In het landschap stonden in die tijd nagenoeg geen bomen. Aan weerszijden van de hogere zandrug groeiden wat grassen en kruiden en hier en daar een kleine berk.
De vondsten bestonden uit afval van het maken van vuurstenen werktuigen, verspreid over een oppervlakte met een paar meter doorsnede. De vuurstenen zijn goed bewaard gebleven in de zandbodem; botten en andere dierresten zijn vergaan. Er zijn ook granieten en zandstenen gevonden, waarschijnlijk resten van een haardplaats. De granieten lagen in het centrum van de plek met vuursteenfragmenten. Het waren de platen waarmee de haard was gemaakt: ‘haardstenen’. Er zat een aantal zeer platte stenen bij, waarop vlees of vis zal zijn gegrild. Het kampement was waarschijnlijk aangelegd in de open lucht, in het voorjaar of het najaar, de perioden van de rendiertrek.
Jagers-verzamelaars waren nomaden. Ze waren afhankelijk van de migratie van kuddes rendieren waar ze op joegen. Het vlees diende als voedsel, de huiden voor kleren, de botten voor werktuigen of zelfs kunstvoorwerpen. In het landschap |
vonden ze vuursteenbrokken ('knollen') waar ze werktuigen van maakten: mesjes, schrabbers (schrapers) voor huidbewerking, pijlpunten of ander gereedschap. Wanneer ze verder trokken, lieten ze de restproducten liggen.
Vuursteen is een goed te bewerken steensoort. Je zou het ‘het staal van de steentijd’ kunnen noemen. De rendierjagers verzamelden deze vuursteenknollen om ze te bewerken. De grootte varieerde van enkele centimeters tot wel 4 decimeter. De vuursteenknollen werden ter plekke in stukken geslagen. Rond het kampement zijn verschillende langwerpige afgespleten stukjes gevonden, 'afslagen' of 'klingen'. Een bijzondere vondst was een vuurstenen kern waarop die afslagen en klingen weer gepast konden worden.
Met die vlijmscherpe afslagen kon gesneden worden, maar er werden ook pijlpunten of andere werktuigen van gemaakt. Die werktuigen passen in de zogenaamde ‘Ahrensburg-traditie’, waarvan behalve in Nederland ook vindplaatsen bekend zijn in Duitsland, België, het zuiden van Scandinavië en in Groot-Brittannië.
Rendierjagers zullen niet vaak andere mensen hebben ontmoet. Aan het einde van die ijstijd waren er in heel Noordwest-Europa misschien nog vijf- tot tienduizend rendierjagers die in groepjes leefden, groepjes die weer onderdeel uitmaakten van een grotere groep. Ze hadden waarschijnlijk op bepaalde momenten van het jaar contact met andere groepen om informatie uit te wisselen.
Tekst: Albert Buursma, gebaseerd op een interview met Marcel Niekus door
Mathijs Deen
Beeld: Dirk Fennema
|
|
|
|
|
|
|
|
22 juni
|
|
13:45-16:30 uur
|
|
OLM Het Hoogeland
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 90 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|