|
|
Erfgoed aan tafel
17 maart
Groningse taal en erfgoed in de ouderenzorg
Graag brengen wij nogmaals Erfgoed aan tafel onder uw aandacht. Na een aantal jaren afwezigheid kunnen wij er weer een organiseren. Wellicht kent u het concept nog: een lezing over een actueel onderwerp in de erfgoedsector, gelegenheid om vragen te stellen en aansluitend een maaltijd om over de lezing na te praten. Het onderwerp is deze keer Groningse taal en erfgoed in de ouderenzorg. Sprekers zijn Ellen Havinga (afgestudeerd aan de Hanzehogeschool) en prof. dr. Jenny van Doorn (RuG).
Ellen Havinga: Reizend Erfgoed
Ellen deed voor de Master Healthy Ageing Professional aan de Hanzehogeschool onderzoek naar de betekenis van cultureel erfgoed voor de Positieve Gezondheid vanuit het perspectief van ouderen in langdurige zorg. De ouderen namen deel aan Reizend Erfgoed: een erfgoedactiviteit van Erfgoedpartners waarbij verhalen van vroeger en erfgoedobjecten centraal staan. Ellen bespreekt haar bevindingen over het project Reizend Erfgoed dat als doel heeft de toegankelijkheid van erfgoed te vergroten en de betekenis van het verleden in te zetten om de Positieve Gezondheid van ouderen te versterken.
Jenny van Doorn: Moi of hoi? Wieske, de robot die Gronings spreekt
Met een steeds ouder wordende bevolking en alarmerend weinig |
zorgpersoneel is de stijgende vraag naar gezondheidszorg mogelijk een van de meest urgente problemen van onze tijd. Sociale robots kunnen deze personeelstekorten helpen oplossen, maar veel ouderen zijn terughoudend tegenover technologische oplossingen ter ondersteuning van hun dagelijks leven. Jenny gaat in haar lezing in op de vraag of de ervaring die mensen met technologie hebben verbetert als de spraaktechnologie gebruik maakt van hun regionale taal, zoals het Gronings? Wordt robot Wieske eerder geaccepteerd en vertrouwen mensen haar meer als ze Gronings spreekt?
Sprekers: Ellen Havinga en
Jenny van Doorn
Datum: 17 maart 2023
Tijd: 16:00 – 19:00 uur
Locatie: Doopsgezinde kerk,
Oude Boteringestraat 33, Groningen
Toegang: lezingen: gratis, maaltijd:
€ 15,- p.p.
Aanmelden voor lezingen en/of maaltijd met opgave van dieetwensen (vegan, vegetarisch, allergieën) via info@erfgoedpartners.nl.
Via een speciale website (onderdeel van de website van Erfgoedpartners) kunnen musea en verpleeghuizen worden gekoppeld en kan een programma worden geboekt via ons webshopsysteem.
Beeld: Jenny van Doorn met robot Wieske;
foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Meertmoand Streektoalmoand
De maand maart staat traditiegetrouw in het teken van de streektaal en ook wij besteden extra aandacht aan de Groningse taal en activiteiten. Dat doen we op de websites www.cgtc.nl en nedersaksisch.com, de sociale mediakanalen én via de Meertmoand activiteitenladder.
In de gemeente Westerwolde wordt weer een Grunneger Weke georganiseerd (17 – 24 maart) en de Groninger Schriefwedstried Westerwolde. De Groningse taal wordt op RTV Noord in de week van 19 tot 25 maart in het zonnetje gezet. Centrum Groninger Taal en Cultuur presenteert de vijfde editie |
van de Wiesneus, een Groningstalig magazine voor basisschoolleerlingen en werkt samen met Stichting Muziek & Scholing voor de eerste editie van het zangfestival Winterraaize. Het Gronings is ook te horen tijdens diverse raadsvergaderingen.
Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.cgtc.nl op de Meertmoand Streektoalmoand pagina en op de sociale mediakanalen van CGTC.
Beeld: Grunneger dainst in oktober 2022 in Evangelisch-Lutherse kerk Amsterdam;
foto: DvhN |
|
|
|
Archeologielezingen winter 2022-2023
Net als de afgelopen jaren organiseert Erfgoedpartners in samenwerking met het Platform Archeologie & Publiek, Biblionet Groningen en natuurlijk met de sprekers en de locaties, een serie van drie archeologielezingen.
Op 9 maart wordt de laatste archeologielezing van deze winter gehouden. De lezing kan ook vanuit huis worden gevolgd. Biblionet streamt de lezingen live via YouTube.
Lezing 3
Miranda de Wit, senior KNA archeoloog en projectleider archeologie bij MUG Ingenieursbureau geeft op donderdag 9 maart een lezing in de Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33 in Groningen. Haar lezing zal gaan over wonen en werken tussen de Hondsrug en de Hunze; archeologisch onderzoek bij De Vork bij Haren.
Miranda de Wit vertelt over het archeologisch onderzoek op plangebied De Vork (2015/2017). Aanleiding hiervoor was de aanleg door ProRail van een nieuw opstelterrein voor treinen. |
Het onderzoek leverde veel informatie op over het gebruik van de zone tussen hogere zandgronden en lagere beekdalen, in dit geval tussen de Hondsrug en het Hunzedal, door de tijd heen. Duidelijk is dat mensen al vanaf de steentijd dit soort locaties opzochten vanwege de uitstekende mogelijkheden om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Ondanks de geleidelijke vernatting van het gebied bleef het – met enige tussenpozen – lange tijd aantrekkelijk voor de (prehistorische) mens.
Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op donderdag 9 maart 2023 in de Doopsgezinde Kerk,
Oude Boteringestraat 33 in Groningen
Aanvang van de lezing: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.
Er wordt geen entree geheven, aanmelden via www.erfgoedpartners.nl/agenda
Thuis de lezing volgen kan ook. Biblionet Groningen streamt de lezing live via youtube.com/groningsebibliotheken
Beeld: steentijdvindplaats;
foto: Miranda de Wit |
|
|
|
Subsidies
Voor het realiseren van restauraties, projecten en activiteiten op het gebied van cultureel erfgoed zijn er verschillende subsidieregelingen beschikbaar. Voordat u geld gaat aanvragen is het belangrijk om een helder projectplan te hebben met een inzichtelijke begroting. Medewerkers van Erfgoedpartners kunnen u hierbij helpen. De meeste fondsen waarderen het als u al tijdens het maken van plannen contact opneemt. Ook zij hebben vaak adviseurs beschikbaar die u kunnen ondersteunen.
De website cultuur-ondernemen bevat veel informatie die thematisch geordend is. Zie vooral het thema culturele-financieringswijzer.
De provincie Groningen heeft op haar website een overzicht van de subsidies. Voor activiteiten en projecten is de ‘regeling amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed’ interessant. |
Wanneer u erfgoedcollecties op een nieuwe manier wilt presenteren, kunt u een beroep doen op de regeling ‘Vernieuwing vaste presentatie erfgoed’.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor grote en kleine projecten. Zie www.cultuurfonds.nl/aanvragen voor een uitgebreide toelichting.
Het Mondriaanfonds kent verschillende subsidieregelingen. Een goed overzicht is te vinden op www.mondriaanfonds.nl/subsidie-aanvragen.
Het Fonds Cultuurparticipatie (www.cultuurparticipatie.nl) kent de regeling ‘Erfgoed maken’, die zeer geschikt is voor kleinere erfgoedprojecten.
Beeld: Collectie Groningen, Marten de Leeuw, Groninger Museum |
|
|
|
Inspiratiemiddag Maand van de Geschiedenis
18 april
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023 is Eureka! Kunt u wel wat thema-inspiratie voor dit oktoberevenement, tips & tricks en praktische informatie gebruiken? Op dinsdag 18 april van 14.00 tot 17.30 uur bent u welkom op een gratis inspiratiemiddag voor deelnemers en geïnteresseerden. De bijeenkomst wordt gehouden in Bibliotheek Neude, Utrecht. Binnenkort wordt het programma bekendgemaakt waarmee u goed voorbereid en boordevol inspiratie kunt beginnen met het organiseren van uw Maand-activiteit. |
Datum: dinsdag 18 april
Tijd: 14.00-17.30 uur
Locatie: Bibliotheek Neude, Utrecht
Kosten: geen
Aanmelden: via deze link
Aanmelden kan tot 31 maart. Deelnemers van de inspiratiemiddag ontvangen standaard het inspiratieboekje vol met tips, praktische informatie, een thema-essay en meer. Dit boekje ontvangt u tijdens de middag. Kunt u er toch niet bij zijn? Dan kunt u het boekje binnenkort via de website aanvragen en dan stuurt de organisatie een exemplaar op.
Beeld: Maand van de Geschiedenis |
|
|
|
Verhuizing
Een nieuwe fase breekt aan voor Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Beide organisaties verlaten de stad Groningen en gaan zich vestigen op het Hogeland. Het Berlagehuis in Usquert wordt het nieuwe onderkomen.
Het voormalige raadhuis van Usquert is een architectonisch monument dat werd ontworpen door de beroemde bouwmeester Hendrick Petrus Berlage uit Amsterdam. Eigenaar is Vereniging Hendrick de Keyser Monumenten, eveneens uit Amsterdam.
Nu zoveel mensen hybride werken en niet meer dagelijks naar kantoor reizen, is het eenvoudiger om een kantoor buiten de stad te hebben. |
Dit chique gebouw, opgeleverd in december 1929, ademt nog helemaal de sfeer van de jaren dertig.
Op de zonnige woensdag 1 maart tekenden voorzitter Koos Wiersma, directeur Roeli Broekhuis en Hugo Knuttel, medewerker woonkwaliteit bij Vereniging Hendrick de Keyser Monumenten, het huurcontract. Vervolgens werd de sleutel overhandigd. De verhuizing is in voorbereiding. De bedoeling is dat wij per 1 april het pand officieel gaan betrekken. Wij houden u de komende tijd graag op de hoogte van de voortgang. Lees hier het persbericht
Beeld: overdracht;
foto: Janna Bathoorn |
|
|
|
Erfgoedvrijwilligers in de schijnwerpers met landelijke kennisquiz
De erfgoedsector in Nederland draait door de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Deze vrijwilligers zetten zich in voor het behouden, onderzoeken en beleven van erfgoed. Daarvoor hebben zij ieder hun eigen deskundigheid. Met een landelijke kennisquiz van Erfgoedvrijwilliger wordt deze kennis getest en wordt het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector in het zonnetje gezet.
Van 13 maart tot en met 7 mei 2023 kunnen erfgoedvrijwilligers hun kennis laten zien tijdens de digitale voorronde van de landelijke kennisquiz voor erfgoedvrijwilligers. De quiz is online te spelen. Het invullen van de quiz duurt ongeveer een kwartiertje. Helpt u mee om uw vrijwilligers hierop te attenderen?
|
Per provincie wordt de vrijwilliger met de hoogste score in de digitale voorronde uitgenodigd om deel te nemen aan de grande finale op 30 juni 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De finalisten mogen als teamgenoot een collega-vrijwilliger meenemen van de erfgoedorganisatie waar zij werkzaam zijn. Samen strijden zij tegen de vrijwilligers uit de andere provincies. De winnaar mag zichzelf de ‘Slimste Erfgoedvrijwilliger’ noemen en ontvangt een cheque ter waarde van €2000 voor de erfgoedorganisatie voor het volgen van een cursus met het hele vrijwilligersteam.
Beeld: erfgoedvrijwilliger-quiz
|
|
|
|
De landelijke website www.erfgoedvrijwilliger.nl biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid vacatures voor vrijwillige medewerkers te plaatsen. In Erfgoedloper brengen wij steeds een vacature van een (Groningse) erfgoedinstelling voor het voetlicht.
Deze keer brengen we een vacature onder de aandacht van De Hollandsche Molen. In je eigen tijd op de computer digitaal meehelpen met het lezen van 20st-eeuwse handgeschreven en gedrukte documenten en deze beschrijven door kenmerken online in te vullen in een formulier.
Duik in de digitale archieven
Altijd al geïnteresseerd geweest in molens en de geschiedenis erachter? Deze monumentale werktuigen leveren vaak boeiende verhalen op! Aan jou de kans om deze bijzondere geschiedenis boven water te krijgen. |
Stichting Molendocumentatie beheert belangrijke, boeiende, historische en actuele archieven. Met duizenden documenten in onze archieven is het veel werk om dit toegankelijk te maken. Daar zijn vele handen bij nodig.
Help ons mee met het beschrijven van de 20e-eeuwse handgeschreven en gedrukte teksten, documenten en correspondentie over molens. Zo worden de documenten beter doorzoekbaar.
Wat wij vragen
In je eigen tijd op de computer digitaal meehelpen met verschillende projecten.
Het lezen van 20st-eeuwse handgeschreven en gedrukte documenten en deze beschrijven door kenmerken online in te vullen in een formulier.
Kies op allemolens.nl een of meerdere projecten waarmee je ons kan helpen.
Interesse? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
Beeld: De Hollandsche Molen |
|
|
|
Het 600 ton metende tweedek fregatschip ‘Maria’ is in 1839 gebouwd door scheepsbouwer Jan Nuveen op de werf St. Jago in de Groote Bikkerstraat te Amsterdam voor de Amsterdamse rederij Gebroeders Hartsen. Het schip vertrekt op 16 september 1842, onder gezag van kapitein Hendrik Deddes van Wijk uit Nieuwe Pekela, vanuit Den Helder en komt op 31 december van datzelfde jaar in Batavia aan.
Drie maanden later, nadat ze uit Batavia is vertrokken, legt de ‘Maria’ op 30 juni 1843 weer in Texel aan met een aantal van de ‘Oost’ terugkerende ambtenaren en officieren aan boord. Op het scheepsportret, dat door de kapitein Van Wijk vermoedelijk direct na terugkeer in Amsterdam bij Spin is besteld, is het vertrek van de ‘Maria’ uit Batavia weergegeven. |
De stuurman staat aan het roer, een paar matrozen zijn langszij nog bezig de romp te beschilderen. De ‘Maria’ is voorzien van een wit boegbeeld, een halffiguur van een vrouw met kralensnoer.
De scheepsportretteur Jacob Spin is geen ooggetuige geweest van het vertrek uit Batavia en is zelfs nooit in Nederlands Oost-Indië geweest. Om de sfeer van het verre Batavia toch wat aan te geven, schilderde hij op de voorgrond een paar jonken (inheems zeilschip).
De ‘Maria’ vaart onder kapitein Hendrik Deddes van Wijk van 1842–1845 en van 1850–1854 meerdere malen naar Batavia. In 1865 wordt het schip verkocht, omgedoopt in ‘Louise Wilhelmina’ en drie jaar later gesloopt.
Beeld: Harm Bellinga, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
|
9 maart
|
|
16:00 uur
|
|
Doopsgezinde kerk Groningen
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|