|
|
Archeologielezingen winter 2022-2023
Net als de afgelopen jaren organiseert Erfgoedpartners in samenwerking met het Platform Archeologie & Publiek, Biblionet Groningen en natuurlijk met de sprekers en de locaties, een serie van drie archeologielezingen.
Ook deze winter kunt u dus weer genieten van lezingen over uiteenlopende archeologische onderwerpen op verschillende locaties in de provincie Groningen. Behalve op locatie is het ook mogelijk de lezingen live te kijken vanuit huis. Biblionet streamt de lezingen live via YouTube.
Lezing 2
Oud-hoogleraar neurowetenschappen Ben Westerink (76), woonachtig in Adorp, geeft op woensdag
8 februari een lezing in Museum Wierdenland in Ezinge over de wierden langs de kuststrook van Groningen.
Ben Westerink is auteur van het onlangs verschenen boek 'Wierdenlandschap', waarin hij een overzicht geeft van het monumentale Noord-Groningse landschap.
Wierden werden ooit opgeworpen om de bewoners langs de noordkust tegen de stormvloed te beschermen. De kuststrook van Groningen ligt er nog altijd mee bezaaid. We tellen er vele honderden. Wierden zijn er in allerlei afmetingen en verschijningsvormen. Van grote dorpswierden met veel nieuwbouw tot bescheiden verlaten huiswierden |
die alleen bij een lichte nevel goed zichtbaar zijn. Tijdens de lezing gaan we op zoek naar de hoogtepunten van het wierdenlandschap.
Na de lezing, die ongeveer een uur duurt, is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.
Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op woensdag 8 februari 2023 in Museum Wierdenland, Van Swietenlaan 10, 9891 AD Ezinge. Aanvang van de lezing: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.
Er wordt geen entree geheven, aanmelden via www.erfgoedpartners.nl/agenda
Thuis de lezing volgen kan ook. Biblionet Groningen streamt de lezing live via youtube.com/groningsebibliotheken
Lezing archeoloog
Henny Groenendijk
Toen de bewoners van de Veenkoloniën nog jagers en verzamelaars waren. Middensteentijdonderzoek in Stadskanaal en omgeving
Ook de lezing van Henny Groenendijk, op 26 januari in de Semsstraatkerk in Stadskanaal Noord, is via deze streamingsdienst bij te wonen. Deze lezing begint eveneens om 20:00 uur.
Beeld: Frytum, een gave wierde in de gemeente Westerkwartier; het ligt aan de rand van het voormalige eiland Humsterland, ongeveer halverwege de dorpen Oldehove en Noordhorn en heeft een hoogte van 2,1 meter boven NAP;
foto: Museum Wierdenland Ezinge
|
|
|
|
Bezoekcijfers 2022
Aan het begin van ieder jaar vraagt Erfgoedpartners de bezoekcijfers van het voorgaande jaar op. Ook de cijfers over 2022 zijn opgevraagd en diverse musea hebben hun informatie inmiddels al doorgegeven. Naast het aantal bezoekers kunnen musea ook een toelichting geven op het cijfer en is het mogelijk fotomateriaal mee te sturen. Evenals in 2021 hadden de musea vanwege corona in 2022 te maken met gedwongen sluiting. Korter dan in 2021 maar toch. Van 18 december 2021 tot 26 januari 2022 mochten zij geen bezoek ontvangen. En daarna waren er diverse beperkende maatregelen als bezoekcapaciteit beperkt tot 1 persoon, huishouden of gezelschap per 5m2, anderhalve meter afstand tot elkaar, ook vóór het museum. Ook gold het kunnen |
laten zien van een coronatoegangsbewijs. Daarom zijn ook de bezoekcijfers 2022 extra interessant. Welke invloed hadden sluiting en beperkende maatregelen op het aantal bezoekers? Het totaaloverzicht van vijf jaar zal laten zien hoeveel de musea gemiddeld genomen aan bezoekers hebben gemist. Of niet!
De bezoekcijfers 2022 doorgeven kan hier.
We streven ernaar de cijfers nog deze maand vrij te geven aan de pers voor publicatie. In het volgende nummer van Erfgoedloper hopen wij u een compleet overzicht te kunnen presenteren.
Beeld: bezoekers aan het Universiteitsmuseum in Groningen |
|
|
|
Erfgoed aan tafel
(erfgoed en zorg) - vooraankondiging
Het heeft een aantal jaren geduurd maar dit jaar kunnen wij weer een Erfgoed aan tafel organiseren. De opzet van deze bijeenkomst is eenvoudig: een lezing van ongeveer een uur over een actueel onderwerp in de erfgoedsector, gelegenheid om vragen te stellen en aansluitend een maaltijd.
Het onderwerp is deze keer Cultureel Erfgoed in de Ouderenzorg. Sprekers zijn Jenny van Doorn en Ellen Havinga. Jenny doet onderzoek naar robotdienstverlening in de zorg (bijvoorbeeld inzet van Groningstalige robot bij dementerende ouderen). Ellen deed voor de Master Healthy Ageing Professional aan de Hanzehogeschool onderzoek naar de betekenis van cultureel erfgoed voor de Positieve Gezondheid vanuit het perspectief van ouderen in langdurige zorg. De ouderen namen deel aan Reizend Erfgoed: een erfgoedactiviteit van Erfgoedpartners waarbij verhalen van vroeger en erfgoedobjecten centraal staan. |
Ellen bespreekt haar bevindingen met als doel de toegankelijkheid van erfgoed te vergroten en de betekenis van het verleden in te zetten om de Positieve Gezondheid van ouderen te versterken.
Via een speciale website (onderdeel van de website van Erfgoedpartners) kunnen musea en verpleeghuizen worden gekoppeld en kan een programma worden geboekt via ons webshopsysteem. https://erfgoedpartners.nl/sites/reizend-erfgoed/
Sprekers: Ellen Havinga en
Jenny van Doorn
Datum: 17 maart 2023
Tijd: 16:00 – 19:00 uur
Locatie: Doopsgezinde kerk,
Oude Boteringestraat 33, Groningen
In een latere Erfgoedloper zullen wij laten weten hoe men zich kan aanmelden voor deze Erfgoed aan tafel.
Beeld: Reizend Erfgoed in De Pelster in Groningen; foto: Elmer Spaargaren |
|
|
|
Eind februari verschijnt de nieuwe Wiesneus!
Dit vrolijke tijdschrift voor basisschoolleerlingen is volledig geschreven in het Gronings. De voorbereidingen voor de nieuwe editie zijn in volle gang. De teksten van de verhalen en de gedichten zijn ingesproken door Riemke Bakker. Ze werd daarbij begeleid door Katharina Polsterer, student aan de RUG.
Door audio te koppelen aan de teksten kunnen kinderen, ouders en leerkrachten de Wiesneus niet alleen |
lezen, ze kunnen ‘m ook beluisteren. Op die manier brengen we de Groningse taal dichterbij.
Het tijdschrift wordt gratis verstrekt aan scholen die zich hiervoor aanmelden. De Wiesneus aanvragen kan via Inschrijfformulier Wiesneus 2023 | CGTC, zolang de voorraad strekt.
Beeld: omslag Wiesneus 2023 |
|
|
|
Zangtalenten: opgelet!
Winterraaize? Het is toch Winterreise? Dat klopt, alleen deze keer niet. We hebben een buitengewone versie van Die Winterreise. Liedkunst in de Groningse taal. De liederen zijn door Jan Siebo Uffen in het Gronings vertaald. In maart 2023 kan iedereen die van zingen houdt meedoen met de Winterraaize. Het is oorspronkelijk geschreven voor mannenstem, maar dames…..meld je ook vooral aan!
Zangtalenten opgelet! Geef je op voor liedconcours Winterraaize | CGTC
Spelregels
Na de voorrondes blijft een aantal zangers over. Iedere zanger brengt tijdens de finale één lied van de Winterraaize ten gehore. Een deskundige jury beslist wie de winnaar van de avond is. Er wordt gelet op zangkwaliteit, uitspraak van het Gronings en voordracht. Maar…het is vooral leuk en meedoen is belangrijker dan winnen.
Mitdoun? Leuk!
- Deelname voor de zangers is helemaal gratis!
- Schrijf je in via: winterraaize@muziekenscholing.nl
- De inschrijving sluit op 18 februari 2023
- Geef minstens vier verschillende liederen op die je kunt zingen. Onderaan deze pagina vind je de liedjes en teksten.
|
- Op 19 februari wordt door loting bepaald wie welk lied zingt bij de voorrondes en in welke voorronde je wordt ingedeeld.
Planning voorrondes
vrijdag 3 maart 2023 / 20.00 uur
zaterdag 4 maart 2023 / 20.00 uur
zondag 5 maart 2023 / 15.00 uur
Uitvoering
zaterdag 18 maart 2023 / 20.00 uur
Pianobegeleiding
Pianist Cas Straatman begeleidt de zangers. Het is mogelijk om ruim van tevoren met hem het lied door te nemen.
Waar is het?
Witte Kerkje, Jachtlaan 11 in Haren (Groningen)
Organisatie
Stichting Muziek & Scholing en CGTC. Het evenement Winterraaize is mogelijk gemaakt door de Kunstraad Groningen.
Voor meer informatie, Winterraaize songteksten en een playlist met de 24 liederen kijk op www.muziekenscholing.nl.
Beeld: Winterraaize liedconcours |
|
|
|
Open link erfgoedvrijwilligersonderzoek
In Erfgoedloper 268, 16 december 2022 (de laatste van 2022), werd een onderzoek vanuit OPEN naar erfgoedvrijwilligers in Groningen en de andere provincies aangekondigd. Maandag 23 januari is het zover en ontvangen 'onze' erfgoedinstellingen via het onderzoeksbureau Het PONT en Telos een uitnodiging namens Erfgoedpartners om deel te nemen aan het onderzoek via een enquête (zij ontvingen een mailinglijst van ons). |
Daarnaast verspreiden we een open link naar de enquête via onze sociale media en via de Erfgoedloper. Net gemist: over twee weken kan het ook nog, want men kan tot uiterlijk half februari de vragenlijst invullen. Dit is om toch zoveel mogelijk respons te genereren. Het onderzoeksbureau zorgt voor ontdubbeling mocht die plaatsvinden.
Vragen? Stuur een mail naar Mireille de Jong.
Beeld: vrijwilligers in de Kloostertuin Ter Apel;
foto: Elmer Spaargaren |
|
|
|
Verdieping voor erfgoedvrijwilligers met gratis online trainingen
Vrijwilligers zijn onmisbaar in de erfgoedsector. Vele duizenden vrijwilligers zetten zich in om ons erfgoed te beheren, toegankelijk te houden en beleefbaar te maken. Om hen daarbij te ondersteunen en te inspireren kunnen erfgoedvrijwilligers vanaf nu kosteloos online trainingen volgen via het vrijwilligersplatform erfgoedvrijwilliger.nl. De trainingen worden in samenwerking met Leer Je Erfgoed aangeboden. Via de website erfgoedvrijwilliger.nl vinden geïnteresseerden vrijwilligerswerk in hun eigen omgeving dat past bij hun interesses. Maar de website is meer dan alleen een vacaturebank. Via de pagina ‘Verdieping’ vinden erfgoedvrijwilligers extra informatie en handvatten die van pas komen bij het uitoefenen van hun vrijwilligerswerk. Daarmee voorziet |
erfgoedvrijwilliger.nl in de grote behoefte aan deskundigheidsbevordering onder vrijwilligers.
Vrijwilligers kunnen de online modules gratis volgen op een plaats en tijdstip dat hen uitkomt. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken. Leer je Erfgoed voegt bovendien regelmatig nieuwe trainingen aan haar aanbod toe. Zet jij je als vrijwilliger in bij een museum, historische vereniging of andere erfgoedorganisatie? Neem dan eens een kijkje op erfgoedvrijwilliger.nl/verdieping en start met het uitbreiden van je kennis.
Beeld: geconcentreerde vrijwilliger aan het werk; foto: archief Erfgoedpartners |
|
|
|
Handreiking erfgoed en toerisme
Het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een handreiking erfgoed en toerisme gepubliceerd. Erfgoedtoerisme is sinds de jaren tachtig steeds populairder geworden. Waar vroeger uitstapjes voor de happy few waren trekken inmiddels velen er met regelmaat op uit. En zonder dat zij dat weten doen zij aan erfgoedtoerisme: een vorm van toerisme gericht op het culturele erfgoed van een plaats. Wilt u hier als erfgoedorganisatie of gemeente |
op inspelen? Download dan de handreiking.
Met deze handreiking worden erfgoedlocaties en gemeenten in de zogenaamde buitenstedelijke gebieden aan achtergrondinformatie over toerisme en doelgroepen geholpen. Ook biedt het praktische tips om erfgoedtoerisme duurzaam op te nemen in het marketingbeleid.
Beeld: toeristen bij kerk Vierhuizen;
foto: Paul Meek
|
|
|
|
Mondriaan Fonds
In de nieuwsbrief van het Mondriaan Fonds kwamen wij het volgende bericht tegen:
Op zoek naar een stagiair?
Als instelling kun je een vacature aanmelden via Stage Cultuur Inclusief; een platform waarop studenten en starters kunnen reageren. Mocht je een match |
hebben via het platform dan kan de instelling een bijdrage in stagekosten aanvragen tot maximaal € 1.000. Gebruik maken van de bijdrage kan tot 1 november 2023. Het platform Stage Cultuur Inclusief wordt mogelijk gemaakt door de zes rijkscultuurfondsen. Meer informatie: www.stagecultuurinclusief.nl/
Beeld: student; foto: stagecultuurinclusief |
|
|
|
Even voorstellen
Het team van Erfgoedpartners en CGTC is uitgebreid met twee medewerkers. Fieke Gosselaar is de nieuwe streektaalconsulent. Zij is de opvolger van Olaf Vos. Fieke begint haar werkzaamheden op
1 februari. In de volgende Erfgoedloper een kennismaking met Fieke in de rubriek Even voorstellen.
Op 1 januari trad Johan van Dijk toe tot het team. Johan is als extern adviseur aangetrokken met als aandachtsgebieden erfgoedvrijwilligers, molen en orgels. Graag stellen wij hem aan u voor.
Even voorstellen: Johan van Dijk
Johan van Dijk (1987) is dit jaar bij Erfgoedpartners begonnen als extern adviseur vrijwilligers, molens en orgels voor 16 uur per week. Johan is geen onbekende in de Groningse erfgoedwereld. Vooral voor molenaars is hij een bekend iemand.
Johan kwam ter wereld in het Delfzichtziekenhuis in Delfzijl en woonde de eerste drie jaar van zijn leven in Loppersum. Daar liet hij als jochie van twee, als hij met moeder en zijn zusje in de kinderwagen, op zijn driewielertje langs molen de Stormvogel fietste, al blijken belangstelling voor molens te hebben. Later verhuisde het gezin naar Warffum. Na zijn middelbareschooltijd op Het Hogeland College aldaar vertrok de student in spé naar Groningen waar hij aan de Rijksuniversiteit Groningen geschiedenis studeerde. In 2011 studeerde hij af op de vrijzinnig predikant Louis Adriën Bähler, gehuwd met Gesina Boerma, de eerste vrouwelijke wethouder voor de SDAP in Eelde.
Johan was al jong geïnteresseerd in molens zoals hierboven al gememoreerd. Zo kwam hij aan het
|
eind van de basisschool en het begin van de middelbare school regelmatig bij Derk Jan Tinga op molen De Vier Winden in Pieterburen. Daar mocht hij als twaalfjarige, tot hij op 16-jarige leeftijd aan de officiële opleiding kon beginnen, hand- en spandiensten verrichten. De opleiding tot vrijwillig molenaar rondde Johan op 18-jarige leeftijd af. Het examen vond plaats op molen Dijkstra in Winschoten in 2006. Inmiddels is Johan voorzitter van het Gilde van Molenaars, afdeling Groningen en geeft hij instructie aan nieuwe molenaars op molen Hollands Welvaart in Mensingeweer.
Johan is sinds zijn afstuderen actief als ZZP-er en heeft als zodanig een breed scala aan activiteiten uitgevoerd. Denk daarbij aan boekjes over molens of andere onderwerpen. Zo schrijft hij regelmatig voor het molenblad de Zelfzwichter. Ook verzorgt hij al sinds het einde van zijn studietijd stadswandelingen in Groningen. Sinds enige tijd maakt hij samen met Frans Driesens voor verschillende opdrachtgevers filmpjes. Zo maakten zij voor de gemeente Het Hogeland de serie ‘Heilige Huizen’, over het religieus erfgoed in de gemeente https://www.youtube.com/watch?v=duzMpYpLTNU
Voor Erfgoedpartners zal Johan zich vooral bezighouden met erfgoedvrijwilliger.nl, een landelijke website waar vacatures van erfgoedinstellingen en vrijwilligers elkaar kunnen vinden. Voor de molens zullen de molenbiotoop, het molenarchief en het platform moleneigenaren zijn aandacht vragen. Voor de orgels zal het platform orgels en publiek tot zijn taken behoren.
Beeld: Johan van Dijk is ook actief als molenaar |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger-vacature
De landelijke website www.erfgoedvrijwilliger.nl biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid vacatures voor vrijwillige medewerkers te plaatsen. In Erfgoedloper brengen wij steeds een vacature van een Groningse erfgoedinstelling voor het voetlicht. Momenteel staan er 32 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Deze keer brengen we een vacature onder de aandacht speciaal voor jonge creativelingen. Museum Borg Verhildersum is op zoek naar een filmcrew voor het maken van filmpjes voor op social media. Ben je jong, creatief en handig met social media? Dan is dit misschien wel een klus voor jou. Je publiceert filmpjes op social media die je zelf maakt op het landgoed en in de borg, waarin je laat zien dat Museum Borg Verhildersum een leuke plek is voor jongeren. |
Je mag het project in je eentje uitvoeren of met een groepje vrienden.
Zie je het al voor je: een vette rap opnemen op deze prachtige locatie? Of een modereportage maken voor de borg. Het kan bijna niet té gek zijn.
https://www.erfgoedvrijwilliger.nl/vacature/filmcrew-gezocht/
Kijk voor meer informatie over Museum Borg Verhildersum op de website of solliciteer direct via erfgoedvrijwilliger.nl
Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl.
Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Beeld: in actie voor Verhildersum;
foto: Museum Borg Verhildersum
|
|
|
|
Doet de naam van het Trippenhuis een belletje rinkelen? Dit bijzondere stadspaleisje in Amsterdam is een van monumenten die op de Top 100-lijst van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg staat. De naam is ontleend aan de gebroeders Louis en Hendrik Trip, die als wapenhandelaren veel geld verdienden en zich een dergelijk stadspaleis konden veroorloven.
Maar wat heeft dat alles met dit schilderij te maken? Op dit schilderij is ook een Louis Trip (1654-1698) afgebeeld en wel de heer van de Warffumborg. De regentenfamilie Trip kwam van oorsprong uit Zaltbommel, maar raakte over een groot gedeelte van Nederland verspreid. Het dorp Tripscompagnie tussen Hoogezand en Veendam dankt zijn naam ook aan de telgen van dit geslacht.
Over het schilderij valt veel te vertellen, zeker als je naar de manier kijkt waarop de kunstenaar de familie heeft afgebeeld. We zien Louis Trip met zijn echtgenote Johanna |
Margaretha de Geer (1648-1680).
Zijn vrouw kwam uit het adellijke geslacht waaruit later minister-president jonkheer Dirk Jan de Geer geboren werd. Het echtpaar wordt, uiteraard in weelderige 17e-eeuwse kledij, omringd door hun kinderen. Een overleden kind van het gezin ‘waakt’ als een engeltje over de familie.
Naast de familie is er nog iets anders wat de aandacht trekt en dat is de borg die op de achtergrond te zien is. Een eerste blik op de borg laat voor Groninger begrippen een nogal fors uitgevoerd exemplaar zien. Je bent snel geneigd om te denken dat dit artistieke overdrijving is, maar niets is minder waar! Meerdere afbeeldingen van de Warffumborg laten zien dat het een kasteel van omvang was waar helaas tegenwoordig alleen het schathuis nog van rest. Dankzij deze afbeelding, die hangt in de Kosterij van het museum, blijft de glorie van de borg en de familie Trip echter te bewonderen.
Beeld: Harm Bellinga, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
|
17 maart
|
|
16:00-19:00 uur
|
|
Doopsgezinde kerk Groningen
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|