|
|
Bezoekcijfers 2021 musea
Ieder jaar verzamelt Erfgoedpartners de bezoekcijfers van de musea van het voorgaande jaar. 2021 vormt daarop geen uitzondering. Omdat de musea vijf maanden gedwongen gesloten waren, van
15 december 2020 tot 5 juni 2021, waren de resultaten extra interessant. Uit de opgaven kwam naar voren, dat de zomermaanden deze sluiting een beetje compenseerden. Uiteindelijk was het totaal aantal bezoekers nog niet op het niveau van vóór corona maar er was wel sprake van een stijgende lijn. Als er geen gedwongen |
sluitingen volgen dit jaar, ontvangen de musea hopelijk weer het aantal bezoekers dat zij voor de crisis mochten verwelkomen. En wellicht meer. De binnenlandse toerist heeft nu Groningen ontdekt. Ook dat werd duidelijk uit de cijfers van 2020 en 2021.
Persbericht bezoekcijfers musea 2021
Overzicht bezoekcijfers musea 2021
Beeld: bezoekers aan het MuzeeAquarium Delfzijl; foto: MuzeeAquarium Delfzijl |
|
|
|
Archeologielezing door osteoarcheoloog Rachel Schats
Middeleeuwse malaria in Nederland. Nieuw onderzoek naar een oude ziekte
2 maart, Noordelijk Archeologisch Depot Nuis
Malaria wordt veelal gezien als een tropische ziekte, maar ook in Nederland veroorzaakte deze infectie tot 1950 grote gezondheidsproblemen. Helaas is er nog weinig bekend over deze ziekte in de Middeleeuwen, waardoor we mogelijk een verkeerd beeld hebben van ziekte en gezondheid in deze periode. In deze lezing gaat universitair docent dr. Rachel Schats (Universiteit Leiden) in op hoe we malaria in het verleden kunnen bestuderen en zullen de eerste resultaten worden gepresenteerd. Dit mede aan de hand van Groningse vondsten.
Aanmelden en praktische informatie
Inloop: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Noordelijk Archeologisch Depot, Nuis
De toegang is gratis.
Reserveren voor een plek op locatie is verplicht. Wie heeft gereserveerd ontvangt één week voor de lezing bericht via het mailadres waarmee de reservering is gedaan. |
Live streaming via Facebook
Dankzij de samenwerking met Biblionet is deze lezing ook digitaal te volgen via een stream op
Biblionet Groningen - Startpagina | Facebook
Er wordt gewerkt aan het technisch mogelijk maken van een livestream op het aangekondigde tijdstip van de lezing. We houden u op deze plek op de hoogte of dit lukt zodat u de lezing daadwerkelijk live kunt volgen of dat u een dag later terecht kunt op de facebookpagina van Biblionet.
Aanmelden is niet nodig voor het volgen van de lezing via livestream.
Registratie via YouTube
Na afloop komt de opname van de lezing ook via YouTube beschikbaar. Zodra deze online staat volgt een aankondiging in de nieuwsbrief de Erfgoedloper en op deze website.
De eerste twee archeologielezingen van dit jaar zijn daar al te zien:
Een sloot aan vondsten, de nieuwste archeologische ontdekkingen bij Adorp door Cuno Koopstra
Hollandse zuinigheid, gebruikssporenanalyse op de kleine benen spitsen met weerhaken uit mesolitisch Doggerland door Merel Spithoven
Beeld: Rachel Schats aan het werk;
foto: Universiteit Leiden |
|
|
|
Het herkennen van museaal plastic
Onlangs heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een methode ontwikkeld om de verschillende soorten plastics en hun verval te kunnen herkennen. Lange tijd werden de plastics beschouwd als behorend bij de hedendaagse tijd, maar dat is inmiddels veranderd. Veel musea hebben objecten in hun collectie waarvan onderdelen van plastics zijn en die beginnen nu te vervallen.
Yvonne Nijlunsing, consulent behoud en beheer van Erfgoedpartners, en Ellen Steendam, consulent van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, hebben in 2021 de cursus ‘Herkennen van plastic’ gevolgd. Deze training, ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), werd gegeven door conserveringsexperts Olivia van Aubel en Carien van Rooijen. De provinciale adviseurs |
kunnen musea nu op weg helpen bij het herkennen van hun plastics, om vervolgens voor een juiste behandeling en opbergmethode te kiezen. Een eerste stap is het uitzoeken met welke plastic je te maken hebt. Als je dit eenmaal weet, staat op de website https://plastic.tool.cultureelerfgoed.nl ook de materiaalsoort uitgebreid beschreven met foto’s, en de manier waarop je het materiaal het beste kan bewaren. Indien nodig kunnen de adviseurs hulp bieden met het bij de cursus behorende identificatie kistje. Kortom, een moderne benadering voor het behoud van het museale plastic!
Meer weten? Het herkennen van museaal plastic
Beeld: plastic identificatiekistjes; foto: Gea Geertsema |
|
|
|
CGTC presenteert Moi Meertmoand!
- een maand vol Gronings in stad en provincie
Liefhebbers van de Groninger taal en cultuur kunnen in maart hun hart ophalen. Centrum Groningen Taal & Cultuur (CGTC) komt tijdens de Meertmoand Streektoalmoand met een maand vol activiteiten rondom de Groningse taal en cultuur: Moi Meertmoand! Met verschillende presentaties rondom het Gronings, Groningse verhalenvertellers, de Wiesneus voor basisscholen, een online open podium, een broescursus Gronings, een kenniscafé over meertaligheid én een Grunneger Oavend. |
Op vrijdagmiddag 4 maart trapt Martijn Wieling, bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur, af met zijn oratie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn lezing Dialect digitaal: nieuwe kansen voor streektaalgebruik en -onderzoek bespreekt Wieling digitale technieken waarmee hij en zijn team wetenschappers de variatie en verandering in het Nedersaksisch onderzoeken. Lees hier meer over de Meertmoand Streektoalmoand activiteiten van CGTC.
Beeld: portret Martijn Wieling;
foto: Gerhard Taatgen |
|
|
|
Vitrines Noordelijk Scheepvaartmuseum
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen biedt drie vitrines aan die gratis af te halen zijn. Het betreft een zeer ondiepe vitrine (ongeveer 5 cm diep) die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het presenteren van documenten en foto's. Verder gaat het om twee staande vitrines, één paarse en één zwarte. Bij één ontbreekt één van de glasplaten. |
Belangstellenden kunnen telefonisch contact opnemen met het Noordelijk Scheepvaartmuseum via het algemene nummer: 050-3122202. Wanneer u vraagt naar de afdeling collectie wordt u met de juiste persoon doorverbonden. Het museum is ook bereikbaar via:
noordelijkscheepvaartmuseum.
Geef in dat geval als onderwerp aan: 'vitrines/afdeling collectie'.
Beeld: Noordelijk Scheepvaartmuseum
|
|
|
|
Inspiratiemiddag Maand van de Geschiedenis
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2022 is ‘Wat een ramp!’
Kunt u wel wat thema-inspiratie, tips & tricks en praktische informatie gebruiken? Dit jaar organiseert het landelijk bureau een digitale en laagdrempelige inspiratiemiddag voor deelnemers en geïnteresseerden, die wordt gehouden op dinsdag 29 maart van 14:00 tot 16:30 uur. Er is een uitgebreid programma samengesteld zodat u goed voorbereid en boordevol inspiratie kunt beginnen met het organiseren van uw Maand-activiteit:
- Interview met Lotte Jensen over perspectieven op het thema
- Speeddates met collega's uit het veld
- Deelsessies over doelgroepenbereik en efficiënte en duurzame samenwerking
- Alle informatie over deelname aan de Maand van de Geschiedenis
|
- In gesprek met twee deelnemers over hun Maand-ervaring
- Interview met de essayist: wie dit is blijft nog even geheim...
Aanmelden kan tot maandag 28 maart via het aanmeldformulier. Dan ontvangt u de link naar de aangemelde emailadressen. Bij vragen, opmerkingen of laste minute aanmeldingen kunt u contact opnemen via maand@openluchtmuseum.nl of 026-2006505.
En verspreid gerust het aanmeldformulier onder collega's en kennissen uit uw netwerk voor wie u denkt dat de inspiratiemiddag nuttig is. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom!
Beeld:
Folckert Bock
(Dokkum 1632 – 1694 Leeuwarden)
Het beleg van Groningen, c. 1672-1675
Olieverf op doek
Collectie Stadhuis, Groningen
Foto: Groninger Museum |
|
|
|
Maak kennis met
Erfgoedpartners beschikt over een klein team van vaste medewerkers, die gelukkig een beroep kunnen doen op specialisten die zich op flexibele basis aan onze organisatie hebben verbonden. Het huidige team van specialisten, bestaande uit Yvonne Nijlunsing (behoud en beheer) en Kim van Steenwijk (erfgoededucatie) wordt uitgebreid met de komst van Bibi Bodegom (collectieregistratiesystemen) en Elise van Ditmars (museum & collectie / digitalisering & erfgoed). Wij stellen hen graag aan u voor. Als u behoefte heeft aan advies en ondersteuning, kunt u dit aangeven bij Mireille de Jong, dejong@erfgoedpartners.nl.
Elise van Ditmars
is de kersverse directeur van Museum Wierdenland, met veel ervaring op het gebied van collectiebeheer. De adviestaken voor Erfgoedpartners zullen zich vooral bewegen op het vlak van collectiebeleid wat betreft musea en op het gebied van digitalisering en erfgoed. Daarbij sluit zij vanuit Groningen aan bij het nationaal netwerk van digitale erfgoedcoaches. Ook wordt zij betrokken bij het opzetten van een cursusaanbod.
Elise studeerde Romaanse talen en culturen, met Italiaans als hoofdtaal, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze studie begon ze ook aan een studie Kunstgeschiedenis en de Conservatorenmaster eveneens in Groningen. Het was het eerste jaar dat deze ook hier werd aangeboden (was voorheen alleen in Amsterdam). Voor die laatste opleiding moest zij een half jaar stage lopen, en die stage kon ze doen in het Groninger Museum. ‘Een stage was onderdeel van de conservatorenmaster en dat vond ik een aantrekkelijk idee.’ In het Groninger Museum kon Elise op projectbasis aan de slag als gastconservator en tentoonstellingscoördinator. Vervolgens was ze zeven jaar conservator van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, tevens van Museum Kapiteinshuis Pekela en nu dus directeur van Museum Wierdenland. Elise heeft dus gewerkt voor zowel grotere als kleinere musea en kent inmiddels het klappen van de museale zweep. Ze weet uit ervaring tegen welke dingen je in het museum kunt aanlopen. Dat helpt bij het kunnen ondersteunen van musea. Elise wil vooral praktisch ondersteunen. ‘Ik ben er om te ondersteunen, te verlichten en niet om musea meer werk te bezorgen. Ik ben zelf ook praktisch ingesteld.’
De stad Groningen kent Elise sinds haar studie. ‘Ik ben 36 jaar geleden geboren in Amsterdam en opgegroeid in Den Haag en Brussel. Maar inmiddels heeft ze de stad verlaten en woont ze in Ezinge. ‘In het kleinste huis van het dorp, gebouwd in 1910.’ In haar vrije tijd loopt ze graag met haar hondje, ze houdt van koken en bezoekt graag het theater.
Groningen, zowel stad als provincie, heeft Elises hart gestolen. ‘Ik ga hier nooit meer weg.’
Beeld: Elise van Ditmars |
Bibi Bodegom
‘Ik ben een ontdekker’, zo typeert Bibi Bodegom, sinds 16 februari 48 jaar, zichzelf. ‘Stiekem ben ik een duizendpoot.’ Vanaf dit jaar kan Erfgoedpartners haar als expert inzetten bij complexe vragen over automatisering en collectieregistratie. Geboren in Ruurlo, in de Gelderse Achterhoek, en tegenwoordig met haar gezin woonachtig in Zutphen, is Bibi verknocht aan de provincie Gelderland. Na haar studie Kunstgeschiedenis werkte ze bijna tien jaar als museumadviseur voor Erfgoed Gelderland aan diverse museale automatisering- en digitaliseringsvraagstukken. Met veel plezier, ze was zeker niet ontevreden. Maar in 2014, toen ze veertig werd, wilde ze meer doen en ontdekken. Daar kwam bij dat ze het leuk vond om ook adviesvragen van buiten de provinciegrenzen te kunnen beantwoorden. . Dat deed Bibi besluiten om in 2014 voor zichzelf te beginnen en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. ‘Ik heb gemerkt dat het ondernemerschap mij goed past. Ik word gelukkig als ik problemen kan oplossen en houd van aanpakken.’
Bibi doet alles zelf in haar bedrijf. ‘Aanvankelijk was mijn droom een bedrijf te hebben met een man of zeven aan personeel en ik heb ook een tijdje medewerkers gehad. Maar ik merk dat ik het toch fijner vind om het werk zelf te doen.’ Corona belemmerde Bibi niet bij haar werk. Adviseren hoeft niet per se op locatie en kan tegenwoordig gelukkig ook heel goed online. Al vind ik het heel fijn dat we inmiddels ook weer in het museum kunnen afspreken.’ Erfgoedpartners kan Bibi breed inzetten: het geven van een adviesrapportage bijvoorbeeld of een kwaliteitsanalyse van de gegevens in het collectieregistratiesysteem zoals Adlib of Axiell Collections. Of vragen beantwoorden over hoe je collecties registreert, digitaliseert of automatiseert. Ook voor uitvoerend werk als het opschonen van thesauri of andere delen van de database kan je bij haar terecht, en daarbij zet ze het liefst de collega’s van het museum in hun kracht om dit opschonen uiteindelijk ook zelf te kunnen.’
Collectieregistratie is een belangrijke factor in en voor musea. ‘Je ontsluit de collecties voor het publiek, je brengt de achterkant naar de voorkant. Het is belangrijk dat een registrator zich bewust is dat iemand aan de voorkant, aan de publiekskant, iets met die registratie wil en dat je daar dus invloed op hebt. Consequent registreren is daarbij vaak een punt van aandacht. Databases moeten doorzoekbaar zijn en collectieregistratie is de afgelopen jaren veeleisender geworden omdat deze vaak ook openbaar gemaakt voor het publiek. Daarom is het belangrijk dat de mensen, die zich in het museum bezighouden met de registratie, elkaar geregeld spreken en vragen: doen we het eigenlijk nog zoals we hebben afgesproken? Het is belangrijk om niet op een eilandje te werken.’
Naast haar werk, is Bibi moeder van drie kinderen in de leeftijd van 14, 12 en 10 jaar. In haar vrije tijd sport ze veel en ze leest graag.
Beeld: Bibi Bodegom
|
|
|
|
Deze kaart van het noordoostelijke deel van Groningen is in 1738 getekend door ingenieur Hendrik Teysinga (circa 1706–1756), in opdracht van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Het is een kaart op de schaal van ongeveer 1:12.500.
Van deze kaart zijn oorspronkelijk slechts drie exemplaren gemaakt, die onderling iets van elkaar verschillen, vooral qua versiering. Aan het maken van de kaart ging een grondige inspectie van de dijken |
vooraf, omdat vrij kort daarvoor de kust van Groningen nog was geteisterd door stormen en overstromingen, waarbij ruim 2300 mensen waren omgekomen. Van 1730 tot 1734 was Teysinga ook stadsreken- en schrijfmeester aan de Latijnse school in de stad Groningen.
De kaart van de Universiteitsbibliotheek (UBG uklu Map op ligkast 4 en 5-01) is een ingekleurde pentekening op perkament, met een afmeting van
59 x 161 cm.
Beeld: Dirk Fennema
|
|
|
|
|
|
Platform collecties: textiel
|
|
3 maart
|
|
13:30 – 16.00 uur
|
|
Landgoed Verhildersum
|
|
|
|
|
Cursus Begraven en Beleid
|
|
19 en 20 mei
|
|
Doopsgezinde kerk, Groningen
|
|
|
|
Workshop Linked Open Data
|
|
9 juni
|
|
13:30 – 16.30 uur
|
|
Doopsgezinde kerk, Groningen
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2022 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|